Wszystko będzie zależeć od ustaleń i jak będzie dalej z ETS. Jeżeli ktoś ma już informację jak to się przełoży na dane PGE za 2026 , to wie jaka będzie cena akcji PGE w tym roku. Dlatego PGE dopiero we wrześniu 2026 zrobi aktualizację jak będzie wiedzieć więcej o ustaleniach dot. ETS. Jak ustalenia ETS będą bardzo niekorzystne dla PGE, to nadal będą tak duże odpisy. Zresztą teraz łatwo sprawdzić informacje bo sztuczna inteligencja której używają przeglądarki i będzie się używać sztucznej inteligencji przeglądarki a nie różnego rodzaju naciągaczy, czy może nawet ludzi z funduszów.
W dużym stopniu zastąpi maklerów na giełdzie, analityków. Sztuczna inteligencja już wchodzi mocno w USA. Kwestia tylko czy Polskę stać, czy podoła finansowo i czy będzie miała dostęp do najnowszych technologii i będzie sama rozwijać , czy będziemy kupować. Dostęp do najnowszych chipów był zablokowany przez jednego prezydenta USA, ale odblokowany przez drugiego. Już się mówi o dużych korzyściach jakie może przynieść dla PGE. Także sztuczna inteligencja jest najnowsza technologią, w która powinna Polska szybko rozwijać żeby nie wypaść, szukać partnerów do współpracy. Dobre że wejdzie do forum spolecznosciowych. W tym wypadku będą już maszyny trollowac. Więc warto inwestować w taką spółki które będą tworzyć i rozwijać sztuczna inteligencję. Jest taka spółka ale ja wykupili i zabrali z giełdy
Też tak sądzę. Sa duże pieniądze na inwestycje, takiej spółce nie grozi bankructwo, więc uważam że długoterminowa inwestycja ma sens, a miałaby bardziej sens gdyby wypłacana była dywidenda. Tylko żeby moje dzieci nie musiały się bujać z PGE. Wszystko też będzie zależeć od otoczenia tzn giełd światowych. Według mnie ponieważ jest tak zarządzans, że stała się spółka strategiczna, polityczna, ważna dla funkcjonowania gospodarki Polski, nie funkcjonuje więc według zasad ekonomicznych, ponosi stratę żeby ratować górnictwo, zgadzam się . Ale , właśnie to ale ' kto ją wprowadził na giełdę " i po co ? Złośliwcy powiedzą nie wiesz? ( to jest pytanie retoryczne?). Dla mnie był to duży błąd że PGE zostało wprowadzone na giełdę. Była to wtedy wielka chęć wtedy prywatyzacji, a żeby pracownicy się zgodzili to dało im za darmo akcja, zarząd wtedy szybko sprzedał akcje. Były duże naciski na pracowników, robiono jawne głosowania żeby się zgodzili. Ale wracając żeby skończyć zabawę rządzących z tym PGE , powinni pomyśleć o zdjęciu PGE z giełdy. Tylko nie w ten sposób jak zrobiono z Energa. Zrobić powinni wezwanie na wszystkie akcje . Ale obawiam się że rządzący nas znowu okantuja. Widziałem wezeania na spółki jak było wezwanie na wszystkie akcje to była sowita nagroda . Teraz to nagrodę mają spekulanci, bujają ta spółka. Może masz rację , że znowu ukształtuje się kierunek w górę.
Że zlikwidowane zostało NABE, bo jest przygotowana reforma ETS, które ma odciążyć finansowo PGE, zostanie więcej pieniędzy w spółce. Zresztą krytykowane przez wszystkich, tylko dlaczego nie zlikwidowano. Na razie jest trudna sytuacja dla spółki, mam nadzieję że nowy prezes poradzi sobie w l kwartale 2025 a potem dobre wieści jeżeli chodzi o ETS dla spółki, we wrześniu będzie aktualizacja strategii może wtedy coś przyspieszy. Ale co z otoczeniem? Jeżeli wtedy będzie zakończenie wojen, MFW poda dobre dane dla gospodarki światowej, dużo będzie przecież pracy przy odbudowie, kwestia jak i czy nasze firmy zdobędą kontrakt, kwestia jest też rządzących że tak prowadźiv politykę zagraniczną żeby Polska nie robiła sobie wrogów, pomagać firmom w zdobywaniu kontraktów.
Reforma ETS -notowania CO2 ponownie wzrosły z 60 do 74 Euro czyli banki inwestycyjne dalej pchają cenę w górę i nie obawiają się owe reformy o której piszesz.