czyli koszty amortyzacji przezucili na 2025 ) oprocz wiekszych zyskow za 2026 rok zadnego wplywu tutaj nie ma ... i oczywiscie słabszy winik netto za 2025 )
Ale wcześniej w prezentacjach nawet się nie zająkną o tym, jak by ta informacja była dla nich zaskoczniem, nagle przy pisaniu sprawodania z poprzedniego roku sobie uświadomili, że amortyzacja fpII 2 razy wyższa...
Czyli jest wysokie prawdopodobieństwo że rok był rekordowy i przerzucają koszty na 2025. Jeśli tak to mamy tutaj do czynienia po prostu z optymalizacją podatkową.
Z perspektywy działania firmy ruch bardzo dobry. Z perspektywy wyceny giełdowej kiepsko bo akcjonariusze to płochliwe zwierzęta i jak widzą minus to uciekają xD
Jak przeczytałem ESPI, to sobie w pierwszym odruchu pomyślałem WTF, ale jak się zastanowiłem przez chwilkę na chłodno ,to też mi przyszło do głowy że musiał być dobry rok i postanowili zrobić optymalizację. Przekonamy się za tydzień.
A ja nie rozumiem jak można stać na czele spółki giełdowej i jednego dnia mówić, że projekt p8 idzie zgodnie z planem a po kilku tygodniach, że projekt jest do zaorania - oj tam raptem 50mln
Dla przypomnienia kurs jest na 130pln a nie 500
w wiekszosci sie z Toba zgadzam ... tylko skad to założenie że przychody beda znacznie niższe... ostro promuja cenowo swoje gry w 2026 roku ( zobacz jakie pozycje maja FP I i II na stem ) poza tym w czerwcu i lipcu duże DLC do FP II i The alters,
chyle czoła za wiedze analityczna, mamy poczatek kwietnia a tutaj juz wiadomo jakie przychody będa za 2026 rok ) to jeszcze zapytam jak bedzie sie kształtował kurs ...
Jest taka możliwość, ale osobiście uważam to za mało prawdopodobne w przypadku kiedy masz rekordowy rok. Dla mnie to wygląda na optymalizację i tzw konserwatywne czyszczenie bilansu.
A wiesz co to jest bardziej konserwatywna ocena z tamtego roku :P
Przyznaję, że możemy się mile zaskoczyć, ale ciężko będzie to naocznie zobaczyć bo jednak premiery DLCków nie są aż tak huczne. Crop wygląda dobrze, ale na razie się nie podpalam.
Zysk netto sie nie liczy tylko EBIDTA (zysk netto przed amortyzacja)
teraz pokazuje minus 15kk ale te -15kk i tak musieliby zaplacic tylko w roku nastepnym. wiec z perspektywy finansów to nie doslownie zadnego znaczenia :P ( no oprocz tego ze w tym roku zaplaca mniejszy CIT :P)
Nie zdziwilbym sie, gdyby teraz ktos z 11bit albo fundow to czytal i sie na mnie wkurzal bo takie ruchy robi sie pod fundy wlasnie, ktore nie patrza na netto tylko cash flow i ebidte.
Pokazujesz niższe netto, leszcze uciekają obniżają cenę i w ich miejsce wskakują wieloryby.
Takze jak ktos gra shorty to jutro zapraszamy na spólke. Im mniejsza cena tym wieksze prawdopodobienstwo wejscia nowego funduszu.
Kolego nie wiem po co piszesz taki rzeczy. Sprawa jest prosta ogon sprzedazowy fr2 jest krótszy niż zakładano, the Altera się nie sprzedaje no i się nie zwrócilo. DH i ML2 to totalne klapy. Pierwsze dlc do fr2 klapa. Zwiększyli amortyzacje ponieważ mieli lepszy rok że względu na premierę. I tyle w temacie. Kurs jest gdzie jest bo że spółki co tworzy gry sprzedające się w milionach egzemplarzy ( ft, twom) zmienili się w spółkę która tworzy średniaki (FP2, TA)
Taki ruch to oczywiście optymalizacja podatkowa. Na pewno dobra dla spółki w dłuższym terminie. Dla inwestorów, zwłaszcza tych mało cierpliwych liczących na szybki zysk, już niekoniecznie. A to, czy wpływ na takie działanie mają dobre, czy kiepskie wyniki sprzedaży gier przekonamy sie przy publikacji wyników. Teraz to tylko czyste spekulacje. Pozdr.
i co inwestory za 5 groszy piedzicie tylko w stołi a o inwestowaniu wiecie tyle co .... firma zrobiła po prostu optymalizacje podatkową , gdybym prowadził dzialalnosc i miał mozliwosc obnizenia podatu to na pewno bym z tego skorzystał a co do sprzezazy gier to jakbys nie zauwazył Robo po obnozce ceny przez kilka dni FPII byn przez kilka dni w okolicach 40 miejsca top sales na steam a prawie 10 letnia gra FP dobijała nawet do 80 miejsca w globalnej sprzedazy , co do The alters to gra zdobyła ostatnio glowna nagrode na miedzynarodowych targach.... ot taka Twoja wiedza o spółce a co do kursu... cóż chyba na zielono poczatek sesji )
widać większość w życiu nie prowadziła własnej działalności skoro nie rozumie optymalizacji w celu uniknięcia CIT, liczą się przepływy, gotówka w kasie i EBIDTA, a raport pokaże że te pozycje będą bardzo ładnie wyglądały, jakoś nie widać chętnych do skoku przed raportem
Przeciez ESPI dotyczy standardu ksiegowego MSR 38 a nie podatkowego. To jest operacja księgowa która nie ma wpływu na podatki (podatek zapłacą ten sam). Amortyzacji produktów wykonanych wewnętrznie podatkowo nie dokonuje się tak samo jak księgowo. Koszt wytworzenia produktu już został odliczony - w momencie wypłaty wynagrodzeń pracownikom. A księgowo wynagrodzenia wypłacane pracownikom wrzucane są do aktywów WNiP. Stąd później amortyzacja. Jedyny powód zmiany tej amortyzacji jest taki, że bardziej odzwierciedla rzeczywistość - zarząd przeliczył, że gra ma znacznie krótszy ogon sprzedażowy niż zakładali.
Zarząd dopisał 15,6 mln PLN do kosztów w 2025 roku i o taką kwotę zmniejszy się ich dochód do opodatkowania. Przy stawce 19% CIT, oznacza to realną oszczędność podatkową.
Dodatkowe 20 min reaserchu i posypuje głowę popiołem.
Zgodnie z art. 15 ust. 4g ustawy o CIT, należności z tytułu pracy są kosztem w miesiącu, za który są należne.
11 bit studios stosuje zasadę rozliczania kosztów pracowniczych kosztów uzyskania przychodów w momencie ich poniesienia więc zwiększonej amortyzacji nie mogą sobie odliczyć od CIT.
heh jeszcze jedna refleksja, od wczorajszej nocy kiedy pojawił sie komunikat o amortyzacji kwik i jazgot na forum jaka to tragedia sie wydarzyła, od godziny kiedy spółka otworzyła sie na plusie cisza jak makiem zasiał ) haha juz widze kto tutaj przesiaduje )
Szczęśliwie dziś WIG na zielono. Strach pomyśleć co by było jakby na Bliskim Wschodzie był jakiś problem.
Czekamy na wyniki i raport. Może nie będzie tak źle.