Skoro tak pospieszysz to pewnie masz racje. Chociaż wydaje mi się że z perspektywy kilku tygodni do najbliższych wydarzeń mających wpływ na kurs raczej celuje w 20 / 30zl.
270 nie bedzie wygórowaną ceną za papier w przypadku pierwszych akcji promocyjnych DCL do W3, nie wspominając o jakiejkolwiek zajawce do W4 albo wyników finansowych potwierdzających dalsze czerpanie zysków ze starych pozycji. Ale poczekamy zobaczymy na gieldzie szczególnie naszej nic nie jest pewne.
Oj po minusach wiedze że sporo shorciarzy? Jak tam poszło wam przez weekend szortowanie ropy? Tu bedzie podobnie. Wysyłajcie minusy a jutro witamy się z 250 ?
Tu trzeba konkretnych danych z Ortex. Kiedyś na forum był jeden gość ze sporym zapleczem, AT i dostępem do aktualnej pozycji krótkiej. Ja jestem bardziej związany z analizą fundamentalną i – mówiąc wprost – graniem pod wydarzenia.
Poprawa nastrojów na szerokim rynku, zmniejszanie pozycji shortów, pozytywne rekomendacje oraz kalendarz wydarzeń działają na korzyść i wspierają wzrost kursu akcji.
Realizacja zysków traderów i „kółkowiczów” takich jak ja może na chwilę zbić kurs, ale realny wpływ na notowania będą miały fundusze i ich algorytmy. Ja poniżej 270 raczej nie sprzedam, co nie zmienia faktu, że podnoszenie SL w trendzie wzrostowym może skutecznie chronić zyski.
To nie jest rekomendacja – tylko moje luźne podejście.
Phaelon? Jeśli dobrze pamiętam jego obecność na forum dawała sporą sprawdzoną dawkę informacji i anazli
Nie mam już dostępnu ortex bo to około 4tys PLN rocznie. Kupiłem na rok, bo krótkie można za darmo zobaczyć o @GPW_Trader2022.
Na forum jestem ostatnio rzadko, bo zbyt często sprawdzałem kurs. Trzymam do okolic premiery, bez kółek, więc śledzenie ceny tylko rozstraja emocjonalnie
Cześć miło Cie tu widzieć, Marszałka gdzieś widziałeś, kilka dobrych transakcji zawdzięczam jego rekomendacją.
Cdprojekt trzymasz już do premiery? W sumie to chyba najlepsza strategia. Kwiecień i maj zapowiada się ciekawie. Aż strach robić kółka kiedy w kazdej chwili może otworzyć się z luką 20zl po jakieś wieczornej zapowiedzi.
Ale Columbus i Jsw. O ile JSW przy wsparciu z KPO i restrukturyzacji ma potencjalną szanse na wzrost co Columbus to przegrana sprawa, pewnie na niższych poziomach będą spekulacyje odbicia ale nie zazdroszczę akcjonariuszą.
A co do podszywania się nad nicki to forum zeszło na dno. Brak merytorycznych dyskusji brak oceny fundamentów brak AT. Narracja Mentora, AkcjioMariusza i czepianie się o to czy niezrealizowany zysk może być powodem do radości.
Phealot a teraz potrzebuje Twojej porady, jak to na cdprojekt technicznie wygląda. Zabezpieczyłem SL na 268. Jak myślisz jak wysoko podskoczymy tym razem?
Gdybym wiedział takie rzeczy to byłbym milionerem. Moja strategia jest nierobienie kółek i konsekwentnie się tego trzymam. Czasem żałuję, ale wiele badań potwierdza że jak trzymasz i nie robisz kółek to długoterminowo masz lepszy zwrot. Analiza wsteczna zawsze skuteczna i tym zdaniem zawsze pocieszam się jak widzę "zmarnowane" kółko. Wierzysz w spółkę to trzymaj i wyjdź parę miesięcy przed premierą.
Jeśli dziś zamkniemy się w rejonie 270 (a 272 byłoby jeszcze lepsze), dostaniemy kolejną bardzo solidną świecę przy wysokim wolumenie. Trend pozostaje wzrostowy, więc nie ma sensu wychodzić z pozycji na siłę. Natomiast ustawienie rozsądnego stop lossa to standard – w praktyce najczęściej się sprawdza.
A ileż to było pięknych świec a później zwała bo okaże się że ktoś puści jakieś info o AI. Radzę inwestować fundamentalnie na długi okres.
Zawsze możesz podzielić swoją portfel na połowę. I jedną połową robić kółka i drugim trzymać. Po roku zobaczysz że prawdopodobnie wyszedłeś lepiej na tym drugim.
Stary, to że nie rozumiesz uproszczonego skrótu myślowego, to już Twój problem.
Jeśli ktoś na amatorskim forum przy kursie 252,5 napisał, że kupując po 240,5 „zarobił 12 zł”, to chyba oczywiste, że nie chodziło o:
„na chwilę obecną skumulowany, lecz niezrealizowany wzrost wartości moich aktywów w postaci akcji CD Projekt wynosi 12 zł minus 0,36% prowizji i 19% podatku”.
Trochę dystansu i zrozumienia kontekstu — to nie raport finansowy, tylko luźna dyskusja na forum.
Nie mam problemu ze zrozumieniem, czy też niezrozumieniem twoich wpisów, bo mnie nie obchodzą tak samo jak i ty.
Język jest narzędziem komunikacji, a twoje wpisy brzmią jak bełkot.
Wpis "kolejne kółko po 240,5 czas zacząć" sugeruje jednoznacznie czas przyszły.
Gdyby chodziło o rozpoczęte kółko, to powinieneś napisać " kolejne kółko rozpoczęte po 240,5.
Czyli zamiar rozpoczęcia, a nie rozpoczęcie które już ma miejsce.
Nie stosujesz żadnych skrótów myślowych, po prostu nie potrafisz wyrażać myśli w ojczystym języku.
W tradingu liczy się wynik, nie analiza gramatyczna wpisów. Akcje kupione po 240,5 są już po 266,8.
Jeśli jednak dla kogoś to problem – przepraszam za formę. Post miał na celu wskazanie dobrej okazji do kupna, a nie promowanie poprawnej polszczyzny.
Nie chodzi o poprawną polszczyznę, ale zrozumiałą.
Twój post miał raczej na celu pochwaleniem się zajętą pozycją i gwiazdorzeniem.
Z treści nie wynika wskazanie okazji do kupna, nawet jeśli była taka intencją, chyba że to było takie zakamuflowane wskazanie, co przy takiej intencji jest kompletnie bez sensu.