Bilansy może dodatnie, ale jest spory rozjazd pomiędzy oczekiwaniami a rzeczywistością. Ja wciąż liczę, że 2026 będzie istotnie lepszy niż 2025, i że kurs kiedyś tu odbije. Niemniej fakt jest taki, że tu i teraz są na GPW spółki które mają dużo lepszy stosunek cena/zysk, więc nie dziwi mnie, że niektórzy stracili już cierpliwość.
spółka ma ten problem że działa w ujowej branży i sama niska wycena nie wystarczy jako impuls do wzrostu. Potrzebny jest dynamiczne odbicie zysków a jak na razie idzie ślamazarnie. 2025 17,5 mln netto a 2024 13,2. Co to za wzrost przy takiej kapitalizacji. Największym zagrożeniem na który mało kto zwraca uwagę to ryzyko braku spadku lub braku dywidendy. Stawiam że jutro ogłoszą 1zl dywidendy, a jak na to zareaguje kurs zobaczymy. Możliwe że mamy już twarde dno z perspektywa na boczniaka.
Bankrut to nie, ale jakie było moje zdziwienie, gdy Asbis (moja druga spółka) przeskoczył Amice. Obecnie Asbis powyżej 53 zł, a przecież parę lat temu był poniżej 10, a Amica powyżej 100 zł.