• Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~Interc [185.234.235.*]
    Mam pytanie, odnośnie przejęcia spółki przez inną, na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w internecie a też nie wiem za bardzo gdzie je zadać.

Obserwuję jedną spółkę, też medyczną, której badania nad swoimi produktami i technologiami wychodzą w większości pozytywnie ale niestety ich zarząd jest dość niekompetentny w prowadzeniu i reklamowaniu siebie, dodatkowo przepalili już ogromną ilość pieniędzy i po prostu kończą im się fundusze a ze sprzedaży i kontraktów nie mają zysków. Nastrój inwestorów do spółki jest już mocno napięty lub już w ogóle zrezygnowany przez straty jakie przynieśli i w przyszłości może widnieć upadłość albo wykupienie ich przez kogoś innego.

I stąd moje pytanie czy w razie gdyby zostali wykupieni przez inną spółkę to czy wszystko związane z technologią i akcjami jest prowadzone pod starą marką, czy np. z uwagi na to, że sentyment do starej marki był negatywny nowy kupiec bierze do siebie wszystkie technologie i produkty a upadłą spółkę po prostu zamyka? Czy w takim wypadku jeśli miałbym akcje starej spółki to musiałbym je odsprzedać kupcowi i kupować od nowa u niego czy mogłyby zostać przeliczone i po prostu zamienione na nowe akcje nowej spółki?

Sorki, że zaśmiecam ale nie mam o to gdzie dopytać.
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~Wikary [46.112.242.*]
    Idź na Nanogroup i Yoshi spytaj się o mistrza,on się zna na takich spółkach
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~Interc [185.234.235.*]
    Chłop i tak jest stałym bywalcem tutaj więc wątek raczej zobaczy :D

Chodzi mi o Humacyte ze rynku us i z racji tego, że dopiero w tym wszystkim raczkuje, chciałem was podpytać bo macie dużo większą wiedzę i doświadczenie.
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~gracz [45.128.38.*]
    zeby przejc dana spolke...musisz miec pakiet wiekszosciowy...to przeciez Logiczne....musisz miec wiecej niz zarzad ktory dziala na "zlecenie" wiekszosciowych obecnych inwestorow....boi to akcjonariusze wiekszaosci glosow powoluja i odwoluja zarzad...chyba ze sa jakies inne obostrzenia w statucie spolki....

• Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~Interc [185.234.235.*]
    Dzięki bardzo za odpowiedź.

W takim razie jeśli spółka ma swoje patenty i fda i w sytuacji gdyby nie mogli już dłużej działać na swoim czy takie przejęcie staje się atrakcyjne dla innego lepszego podmiotu czy raczej uważasz, że żadna poważniejsza spółka nie będzie interesować się takim nie wiem "bankrutem" i to po taniości przejdzie do jakiegoś innego mniej poważnego podmiotu?
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~Posiadacz [188.146.36.*]
    Wy tu na forum ICE wiecej piszecie o Nano niż na na samym forum Nano. Troche beka.
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~Lek [37.248.171.*]
    A o czym maja tam pisać
    Większość sie zestarzeje zanim tam coś ruszy
    Jedyna szansa na odbicie to moment kiedy mistrz sie wysypie
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~Posiadacz [188.146.36.*]
    Heh jakiś tu kult Mistrza panuje. Troche to creepy.
    Okej dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że post, który dałem, może wyglądać jakby był napisany przez nagona od haków xd

Ale no chciałem gdzieś zapytać o to czego nie rozumiem i tyle...
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~mów-mi-wuju [77.65.100.*]
    Jesli chcesz sie dowiedzieć o przejęciach,to udaj się do latryny i spytaj się babci stolcowej, łona ma dużą wiedzę na ten temat.
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~Ireek [37.248.177.*]
    Wszystko zależy od konkretnej sytuacji.
    Bankrutująca spółka giełdowa może być ciekawym kąskiem z wielu powodów.
    Patenty, technologia, pracownicy albo też sam fakt notowania na giełdzie.
    Pytanie dlaczego firma która ma coś ciekawego ociera się o bankructwo.
    Można czekać aż firma się wykrwawi i przejąć załogę, odkupić od likwidatora technologie itp.
    Można dokonać odwrotnego przejęcia wskakując tylnymi drzwiami na parkiet , można doinwestować, można przejąć udziały itp.
    Można tez pisać bajki licząc na Pulitzera.
    W przypadku spółki, którą zacząłem się interesować jakiś miesiąc temu i po przeczytaniu ich raportów i liźnięciu tematu na zagranicznych forach zrozumiałem tyle, że zarząd zamiast dowieźć porządnie swoje top produkty to złapał się za badanie kolejnych rzeczy, które na wczesnym etapie po prostu pożerają pieniądze.
    Inni na nich po prostu psy wieszają za to, że może i zarząd składa się z ludzi, którzy dedykowali swoje życie nauce i ideii ale co z tego jak nie mają pojęcia o prowadzeniu biznesu a to właśnie takich osób brakuje teraz na pokładzie bo bez tego wszystko szlag trafił.
    Zrozumiałem też, że dużą bolączką firm z biotechu jest to, że zanim uda im się zbadać i wprowadzić jakąś innowację to wcześniej mogą im się skończyć fundusze i przez to spółka może po prostu upaść bo co z tego jak za np 4 lata miał być przełom jak środki pozwoliły im działać już tylko przez 2 kolejne lata.

I właśnie dlatego chciałem zapytać co dzieje się wtedy z takimi zwykłymi akcjonarjuszami z ulicy. Czy po prostu na tym tracą w wypadku bankrutcwa bo np. nowa ekipa nie podniesie spółki przez długi i dziurę cały czas pochłaniającą pieniądze jeszcze przez jakiś czas.
    I jeszcze czy zamiast całej spółki, jakiś większy podmiot może odkupić tylko najlepszą technologię za mniejszą cenę i kontunuować badania już pod swoim szyldem itd.
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: acwsi [79.191.40.*]
    Cuda na kiju. Teraz czas poruszyć temat wycofania z giełdy . Będą następne cuda.
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~gracz [45.134.212.*]
    Dnia 2026-04-13 o godz. 12:40 ~Interc napisał(a):

> > Zrozumiałem też, że dużą bolączką firm z biotechu jest to, że zanim uda im się zbadać i wprowadzić jakąś innowację to wcześniej mogą im się skończyć fundusze i przez to spółka może po prostu upaść bo co z tego jak za np 4 lata miał być przełom jak środki pozwoliły im działać już tylko przez 2 kolejne lata.
    > >
    > > I właśnie dlatego chciałem zapytać co dzieje się wtedy z takimi zwykłymi akcjonarjuszami z ulicy. Czy po prostu na tym tracą w wypadku bankrutcwa bo np. nowa ekipa nie podniesie spółki przez długi i dziurę cały czas pochłaniającą pieniądze jeszcze przez jakiś czas.
    > > I jeszcze czy zamiast całej spółki, jakiś większy podmiot może odkupić tylko najlepszą technologię za mniejszą cenę i kontunuować badania już pod swoim szyldem itd.

.......Dobrze rozumiesz...dlatego Inwestowanie w BIOTECH jest tak obarczony ryzykiem....W ZNAKOMIETEJ WIEKSOSCI.....pozeraja kapital sprzedaja marzenia i nie rejestruja swoich produktow...na chlonnych rynkach w tym najbardziej chlonnym w USA....

A co sie dzieje z taka spolka .,...wybitnym przykladem zobrazowania tego wszytkiego jest PURE...tam wszytko to co opisywales mielo miejsce....brak hajsu...zwalanie ludzi zamykanie labolatoriow i dzxialu B&R ....czastkow wyprzedaz technologi.....i zwala wrynkowa na kursie akcji.....

wlasnie ....TYM rozni sie MEDINICE..od calej plejady innych "Bananowych" biotechow.....Oni malo kasy pzrepalaja bo musieli sie wyrabiac w tym co mieli...Oni prowadza skutecznie rozwoj 4 systemow ( obecnie) ....pomimo chudego portfela.....ONi zarejestrowali CoolCRYO w FDA i sa w procesie Komercjalizacji.....za niedlugi czas beda oplywali w Wielki HAJS....z tyttulu spzredazy CoolCryo Grubasowi...i wtedy beda mieli duzow iweksze perspektywy dalszego rozwoju niz do tej pory ..skamlac o pare MLn PLN u inwestorow co JAkis czas.....na pokrycie kosztow rozwoju 4 ich systemow....CoolCryo....AtriClamp ....PacePress. i MiniMax......

To jest wlasnie TA WYJATKOWOSC ...MEDINICE..niske koszty ....Potencjal intelektualny zespolu i rozwijanych projektow...i dowozenie tematow....teraz tylko czekamy na kropke nad I...czyli Pierwsza WIELKA KASA...dla ICE i jego Akcjonariuszy z PIERWSZEJ KOMERCJALIZACJI ICH SYSTEMU.....COOLCRYO....

HEJ.....
    Medinice kupiłem w lutym dzięki Góru ale to też nie tak, że rzuciłem wszystko na czerwone bo dla mnie to jednak jakiś nieznajomy wtedy pisał więc też chciałem zachować zdrowy dystans.
    Powiem ci, że właśnie mimo ryzyka to wizja dużego zysku trochę zawróciła mi w głowie.
    Teraz pomyślałem, że fajnie byłoby kupić akcje w bardzo taniej spółce jeszcze na etapie wczesnego rozwoju  tym bardziej w stanach gdzie z mojego punktu widzenia zysk w dolarach może być obrzydliwie duży i nie przeszkadzałoby mi czekać na to 10 lub naście lat.
    Ale no pewnie nie pierwszy i nie ostatni tak pomyślałem i raczej masz rację, że w większości wypadków biotechu możemy się po prostu nadziać na spółkę przez bajki a zamiast zysku to wszystko spadnie i tyle go widzieli.
    Mi samemu też trudno odseparować wartościowe spółki z fundamentami, które mają przyszłość od tych, które tylko z pozoru wyglądają na zdrowe. W dodatku na forach często jest kontrast między ludźmi typu mistrz albo kwinto, albo osobami które według mnie przesadnie i ślepo wychwalają spółkę i człowiek już nie wie czy oni tak na serio czy to po prostu festyn o tym kto przebije kogo ale to już odnośnie innego forum.
    W każdym razie, gracz i Ireek, dziękuję za normalne odpowiedzi.

do acwsi: Ludzie kochani nie chciałem złorzeczyć Medinice tylko chciałem się poradzić noo xd
  • Re: Pytanie o to jak działa przejęcie spółki przez inną Autor: ~gracz [45.134.212.*]
    Pierwsze najwazniejsza kwestia...dla Startupow..jesty to ILE KASY PZREPALAJA...to ma ogromne znaczenie..bo cierpliwosc Inwestorow ma tez swoje granice...Jesli spolka przez dluugie lata nie dowozi tematow....a potzrebuje tylko coraz wiekszej KAPUCHY....bo sie im biznes Poteznie nie spoina...to jest ...PIERWSZY WAZNY IMPULS I SYGNAL..ze Olbrzymiej kapuchy po przepaleniu jeszce wiekszej moze nastepnym razem NIE ZDOBYC.......i trzeba wtedy uwazac na taka spolke...A KOLEJNYM..jest ...ZALAMANIE SIE KURSU ALCJI....i KLASYCZNE TREND IS YOUR FRIEND....

w sumie to nie jest takie trudne...CASH FLOW....POTENZJA ROZWOJU...sprawdzanie czy DOWORZA np swoich PROGNOZ...i patrzenie na rynek ...jak zachwuja sie akcje...KOMPILACJA ..tych czynnikow powina ci juz wiele powiedziec....w co waro a w co nie warto sie pakowac.....

HEJ....
[x]
MEDINICE -0,69% 72,10 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.