Liczba zablokowanych akcji sporo urósła, a to papierek lakmusowy JSW. Czy tym zbiciem short zniwelował dlug u brokerow ? Jak widac nie , bo akcje stracił, tanio je sprzedal , co widac wlasnie w zablokowanych , a kupowal np od doktora we wtorek po 34. Kurs jest nizej, ale to nie jest zysk shorta. To jest jego kolejna proba odbioru, nieudana. Odsetki od długu bardzo wysokie , a są one juz od poltora roku. Jsw to szalenie nieudana inwestycja shorta. Jakby ktos byl od wczoraj na GPW, mozesz sie denerwować patrząc na kurs, ale to nie ma znaczenia dla longów na ta chwile. Ma znaczenie dla grających na wahania kursowe jak Doktor, ale jego zysk tez jest kosztem shorta. Mówicie o wisielcach na hakach, ale oni sobie wiszą, czekają, akcji nie sprzedają poniżej ceny zakupu Gdzie jest zysk shorta ? Nigdzie. Widmo odkupu kilku milionów akcji i oddania je brokerom wisi.nadal. Po kazdej fazie ubijania , jest faza wzrostowa, widać to jak na dłoni na okresie poltorarocznym. Zysk short jesli ma , to czysto ksiegowy na papierze. Moze ma cenę ogólna sprzedaży akcji po 30zl . Jest 28. Wiec na papierze ma sprzedanych 3 mln akcji po 30 zl srednio, kurs 28, wiec ma np księgowego zysku w tym momencie 6 mln złotych. Ale to mrzonki. Zysk bedzie mial tylko wtedy jak dokona realnego odkupu 3 mln akcji i odda je brokerom po 28. Nie sa w stanie zebrać tylu akcji bez skokowego wzrostu kursu , wiec to co sie dzieje to jest teatr, przeciąganie olbrzymich strat , które nadejdą. Tak samo Ci "wisielcy" którzy nie oddają akcji maja strate księgowa, tak samo short ubijaniem kursu powoduje ze ma ksiegowy zysk. Nierealny do zrealizowania , w ich wykonaniu. Przypomnę, ze pisze o długu oficjalnym jedynie , ten ukryty juz pomijam, bo tego wiedzieć nie możemy.
Dodam, że nie będzie emisji akcji co za tym idzie nie da rady objąć i oddać.
Tak mam akcje znowu wszedłem w czwartek i piątek, ale nie tyle co zawsze...
Wywołałeś mnie więc się wypowiem. Przynajmniej w jednym się z Tobą zgodzę Ronnie. W perspektywie końca tego roku te akcje będą prawdopodobnie droższe niż teraz. Więc tak, uważam że longerzy zarobią. Po drodze będą jednak mocne bujania kursu, które mam zamiar wykorzystywać. Czy short na tym traci czy nie, nie wiem, bardziej interesuje mnie mój portfel.
Wiele osob tu troszczy sie o portfele akcjonariuszy , sugeruje wyprzedaż, dalsze spadki. Wiec napisałem jak to wygląda z perspektywy shorta. Jego potencjakny jakikolwiek zysk poki co ma charakter ksiegowy. Muszą zamknac inwestycje, by go miec . Na razie zgadzają sie im tylko raporty , które składają dyrektorom. Odkup oficjalnych ponad 3 mln akcji I oddanie ich brokerom spowoduje realne wartości strata/zysk. CD projekt , Orlen, pepco PGE, tauron, wszędzie gdzie zamykali swoje krotkie pozycje, ktore byly zdecydowanie mniejsze i obarczone niskim oprocentowaniem, zakończyły sie zyskami minimum 100% , jak w przypadku pepco. Reszta sporo wiecej. Ktoś gra na wahania kursu , ja pod odkup shorta połączony z zamykaniem krótkiej pozycji. Cieszy cena ACF sporo powyżej kosztów wydobycia, jest duzy progres na rynku surowcow względem ubiegłego półrocza. U mnie poker face , dobrze wiem co jest tu grane. Cierpliwi zarobią dobrze , finał jest mi znany.
zachowanie Jsw i Bogdanki w ostatnich dniach wygląda jakby przy kursie majstrowała jedna instytucja. Oba kursy bardzo podobne do cen węgla w Rotterdamie co w przypadku Bogdanki jest zrozumiałe ale Jsw to przeciez nie energetyk, no ale cóż wylądowały w jednym koszyczku. I teraz pytanie czy spadki to efekt krótkiej sprzedaży czy fundy które brały spekulacyjnie pod wzrost cen węgla wywalały czy jedno i drugie
Wszyscy macie rację.Ja dorzucę swoje 3gr.Za rządu Pis,prezes Cudny zostawił 7mld w Fiz.Zabrał 1,6 mld,nie wypłacił dywidendy.Spółka odnotowała duże zyski dzięki wysokim cenom koksowego. Zatrudniano na potęgę kogo się dało.....I przyszła dekoninktura,zmieniła się władza .Nowy prezes ,Ryszard podpisywał Fiz nie robiąc absolutnie nic.W niecałe 2 lata wyparowało wszystko.To właśnie był ten moment gdzie można było zrobić restrukturyzację- notabene były środki na to ( Jopy,urlopy górnicze).Teraz jest kombinowanie i zaciskanie pasa,czy za późno???, moim zdaniem nie...ale" Polak mądrzejszy po szkodzie".Tylko że te wszystkie zdarzenia były przerabiane w ciągu 20 lat.Ceny koksowego pewnie będę powyżej 220$,siła,wartość pieniądza jest inna.Poprzednie dołki mieliśmy na poziomie około 10zł,teraz 20zł.Nowa hossa dowiezie kurs powyżej 100 zł,albo dużo wyżej ,wszystko możliwe.....ale muszą być spełnione i się zrealizować dobre czynniki zewnętrzne i wewnętrzne. Pozdr.
Zjechać, a nazbierać to dwie inne kwestie. Dlatego mowie , ze na jsw papierkiem lakmusowym jest liczba zablokowanych, wiemy , gdy akcjonariusze spanikują. Na razie dobierają na zrzutach shorta , widzimy to w danych, jak choćby wczoraj. Przy 20 zl popyt na akcje w tamtym roku uruchamiał sie momentalnie , byly takie bodaj 3 dni w roku i zawsze momentalnie odbijali w gore. W poprzednim roku bylo kilka niewiadomych co do przyszłości i wegiel koksowy 170-180 dolarów. W tym roku tajemnic juz jest sporo mniej , plus koksowy 50 dolarow droższy. Z tego tytułu niemożliwe jest jakiekolwiek nazbieranie na takich zakresach.
Napisałem, ze short nie jest w stanie zebrać papieru po 20zl od akcjonariuszy. Po 20 zl to short mógłby teoretycznie co najwyżej sprzedawać i tracić akcje niz w tym zakresie je skupować.