• źle to wygląda Autor: ~Mopi [77.236.28.*]
    Poprawcie mnie, ale chyba źle to wygląda ?
  • Re: źle to wygląda Autor: ~miskolorowy [81.161.202.*]
    wygląda to tragicznie 17mln zysku netto, prognozowane były przynajmniej 22mln. Sorry, ale jeśli to miała być ta wielka restrukturyzacja to ja dziękuje. Dawno nie spotkałem się z tak słabą spółką. Perspektywy na poprawę są na tak niskim poziomie, że nie ma tu sensu nawet inwestować pod dywidendę bo spółka generuje zwyczajnie za mało kasy. Jeszcze nie pomaga sytuacja na bliskim wschodzie. Kolejna nauczka, że nie warto słuchać biur maklerskich, a sprzedaż OFE to znak żeby się kapitulować.
  • Re: źle to wygląda Autor: ~Xxx [188.146.159.*]
    Skąd miskolorowy wziął 22 mln z szacunków?
    z raportów MBank oraz Noble
    Ale pisałeś/aś, ze z szacunków taka wartość. A szacunki podawała Amica a nie mbank czy Noble. W szacunkach nie ma nic o zysku netto. Szacunki są zgodne z raportem. Mbank czy Noble moga pokazywać swoje prognozy. Na bazie prognoz biur maklerskich szacowany jest konsensus, który potem jest porównywany ze stanem faktycznym. Tak to działa. EBIT przebił aż o 10% konsensus!!
    Zobaczymy. nie zdziwi mnie jak przebijemy 50zł w poniedziałek. Malutki plusik że poprawiają marże, ale to za mało żeby ruszyć kursem. Przy wycenie 380mln fajnie jakby spółka miała chociaż 30mln zysku netto, tracę wiarę że uzyskają taki wynik w 2026.
    Rynek jest teraz trudny a oni zarabiają. Kwestia czasu jak wrócą ponad 100PLN. Mają stabilną sytuację finansową. Nie jest to może inwestycja na krótki termin i spektakularny wzrost czy kręcenie kółek.
    Ale dywidenda będzie na pewno więc można trzymać i odcinać kupony.
    Każdy ma swoją strategię inwestowania. Moim zdaniem nikt nie jest w stanie kupić Amici za 400mln więc ta kapitalizacja jest nieadekwatna.
  • Re: źle to wygląda Autor: ~Marco1981 [217.28.134.*]
    Zajrzałem przy okazji wyników, żeby sprawdzić kapitalizację. Myślałem, że tu jest z 1,5 mld.
[x]
AMICA -1,17% 50,60 2026-05-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.