Szczególnie widać to po spółkach kosmicznych w USA i ich... spadkach. Intuitive machines, Planet labs, Rocket Lab, wszystko spada. Przykład realizacji zysków po udanym starcie Artrmisa. Trzeba było kupować w ostatnich tygodniach jak rosło, tak jak Creo. Teraz jest faza realizacji zysków...
Według mnie "kosmos" jest na tyle rozległą przestrzenią, że każda spółka związana z działalnością kosmiczną prędzej czy później da zarobić bardzo duże pieniądze...
A to ja nie twierdzę, że już się nie opłaca inwestować, ale po takich zdarzeniach jak np. Artemis, następuje schłodzenie wskaźników i pewne spadki. Natomiast myślę, że trend nie jest zagrożony. Jak sytuacja się trochę uspokoi, zarobieni sprzedadzą, robiąc miejsce dla nowych to znowu ruszy. Tak jest zawsze, a te komentarze o cenach 10-20k śmieszą mnie i dziwi mnie, że ktoś się na to łapie.
Nigdy nie zapomnę, jak w trakcie hossy na forowoltaice, przy cenie 90zl na Columbusie też powstawały tematy, że zaraz 200-500zl za akcję. A co się stało z kursem, chyba każdy pamięta.
Nie porównuje tych sektorów, a emocje na forum wzbudzane przez te same IP, piszące 24/7 o wzrostach o tysiące %