Emocje przed 22 kwietnia rosną, ale spójrzmy na to chłodno. Ben jedzie do Monachium w konkretnym celu, ale jako akcjonariusze musimy być gotowi na dwa skrajnie różne przebiegi tego wydarzenia.
SCENARIUSZ A „Biały Koń” (Atak pod JORC i BHP)
To wariant, w którym Zarząd ze spółdzielnią kończą etap „gniecenia” i przechodzą do budowania wyceny pod finał.
Wyzwalacz to publikacja ESPI z wynikami resamplingu 41 rdzeni (lub ich części) na kilka dni przed lub w dniu konferencji.
Co wtedy mówi Ben? Pokazuje twarde dane techniczne. Potwierdza, że resampling archiwalnych rdzeni wykazał mineralizację zgodną lub lepszą od historycznej.
Celem jest wywołanie fali wzrostowej, uwiarygodnienie projektu przed instytucjonalnymi i pokazanie rynkowi, że październikowy JORC to formalność.
Reakcja kursu to rajd na ogromnym wolumenie.
SCENARIUSZ B czyli „Zasłona Dymna” (Ostatnie wytrzepanie)
To wariant, którego wielu się boi, a który jest na rękę „Spółdzielni”.
Brak konkretnego ESPI przed 22.04. Ben wychodzi na scenę „na sucho”.
Co wtedy mówi Ben? „Leje wode”, opowiada o odszkodowaniu (które już znamy z mediów), o skali projektu 1900 km² i o tym, że „prace trwają”. Klasyczne „Nagada się i nic nie powie”.
Celem jest wywołanie frustracji u „ulicy”, która weszła pod datę. To idealny moment na ostatnie, siłowe wytrzepanie akcjonariatu na panice tych, którzy liczyli na szybki zysk.
Reakcja kursu to lokalna korekta, zniechęcenie, marazm do czasu raportu kwartalnego pod koniec kwietnia.
Niezależnie od tego, czy Ben wjedzie na białym koniu, czy na osiołku, fundamenty się nie zmieniają.
1,4 mld PLN odszkodowania to fakt potwierdzony przez media (egzekucja trwa).
Tannenberg to Brownfield z BHP w tle.
Jeśli 22.04 zobaczymy Scenariusz B, to dla mnie będzie to ostateczny dowód, że Spółdzielnia jeszcze nie napchała kieszeni i potrzebuje Waszych akcji tanio. Ja gram pod JORC i dywidendę, a nie pod jedną prezentację.
Mam nadzieję że jesteście gotowi na „kocopoły”, a nie liczycie tylko na rakietę.
A wszystko po to, żeby spróbować uwolnić trochę akcji. Napisz jeszcze wersję o różowym słoniu. Co trzeba mieć w głowie żeby zakładać, że takie wypociny coś wskurają. Boli co mieć świadomość ile akcje za chwilę będą warte, mieć ryż i nie móc kupić akcji. Daje mi dużą satysfakcję, że tak się staracie pozyskać nasze akcje.
Ty jesteś normalny ?? Uważasz że przygotowanie akcjonariatu na rozczarowanie to jest próba wyrwania akcji ?? Bo ja uważam zupełnie odwrotnie i ten post ma uodoprnić akcjonariat na potencjalne brudne zagrywki spółdzielni.
No, ale Bee chyba za dużo wymagam od kogoś kto po kilku latach obecności na papierze, dalej nie pojął jaka jest tutaj rola BNP nominees...
Dziesiatki :) ?? Kilka dziennie i to nie codziennie, i praktycznie na każdy odpisujesz hipokryto :)
Goście bez akcji piszą kilka razy więcej ode mnie, np krecik który prakrycznie codziennie startuje zaraz po 6 i kończy późną nocą, no ale pod jego wpisami sie nie produkujesz, dlaczego??
To proste, gracie do jednej fudowej bramki :)
Ale bzdury TruLiver, wariant B, ale nie dlatego aby kogoś wytrzepać tylko dlatego że tam ch.... jest i tyle, wyjdzie i będzie nawijał kit jak zawsze i wszystko po to aby wierni nie zwiali, a może jeszcze kogoś uda się nadziać na hak. Powtarzam gdyby tam coś było to nie było by potrzeba wywiadów, spotkań, prezentacji rynek by to wiedział, nie da się takiego cennego projektu ukryć, a jak jest każdy widzi. Więc wyjdzie wyświetli stare mapki i będzie obiecywał że już zaraz miedź wytryśnie niczym ropa na petrolu. Jak można być tak naiwnym, aby po tylu latach jeszcze wierzyć w obiecanki, wyniki miały być na koniec roku, później koniec kwartału, teraz 22.04 co jeszcze wymyślicie (śmiech) W którymś wywiadzie powiedział że będzie digitalizował do końca roku, więc o co chodzi, czego się spodziewacie? Cieżko zrozumieć że wszystkie projekty są tylko pod tacę dla wiernych, kupione za grosze i służą tylko pod bajki aby je badać i badać niskim kosztem, nawet łopaty tam nie wbiją, zobaczycie....
Uśmiałem się z Twojej analizy. Twoje argumenty o „starych mapkach” i porównania do Petrolinvestu pokazują, że albo celowo manipulujesz, albo kompletnie nie rozumiesz, o czym piszesz.
Oto chłodne fakty dla Ciebie:
„Wyniki miały być...” – Naucz się odróżniać Harmonogram Prac od Ciągłego Ujawniania (ja już odrobiłem lekcje po komprmitacji z MAR) na giełdzie ASX. Spółka nie może podać danych, których lab fizycznie nie zweryfikował. Przesunięcia rzędu 2-3 tygodni w logistyce próbek w geologii to standard, a nie dowód na brak miedzi.
„Nikt cennych projektów nie ukrywa” – Bzdura roku! W surowcach ukrywa się dane tak długo, jak to możliwe (w gabinetach pod NDA), żeby domknąć akumulację, wynegocjować lepszy deal z gigantem lub, w tym przypadku, zgarnąć miliardową dywidendę dla siebie, a nie dla ulicy.
„Tylko pod tacę dla wiernych” – Pominę milczeniem Twoje ignorowanie wyroku Trybunału na 1,4 mld PLN (który Polskie Radio opisuje jako fakt egzekucyjny). Jeśli dla Ciebie prawomocne odszkodowanie i projekt miedziowy w sercu Europy z BHP w tle to „bajki”, to nie mamy o czym rozmawiać.
Rozumiem Twoją frustrację, może Spółdzielnia Ci mało płaci za ten FUD (muszę przyznać że od jakiegoś czasu zasługujesz na podwyżkę :). Ja gram pod twarde fundamenty (Gotówka + Tannenberg i BHP), a Ty pod emocje. Czas pokaże, kto wyszedł na naiwnego.
Pozdro!
Jeszcze jedno kreciku. Wszystkie projekty kupione za grosze i w celu "sciemy" ??
Karski i Dębieńsko też kupili za grosze i co ? To według Ciebie byly dziury w pdf ? Czy jednak Ben zna się na rzeczy i kupuje skarby za bezcen ?
Swoją drogą TrueLiver to trzeba mieć tupet, aby najpierw ludzi nadziać na hak pod wyniki badań na koniec marca a jak nie wyszło to teraz Monachium, a co jak Monachium to będzie kolejny kapiszon, co napiszesz wtedy, znowu I'm sorry, pomyliłem się i przepraszam. Nic nie będzie w Monachium to samo co zwykle, PowerPoint i mapki oraz obietnice, bo w końcu co szkodzi obiecać, spółka od 57 lat nie wydobyła nic oprócz kasy inwestorów. Manipulujesz, że BNP ma 60% akcji? Powiedz prawdę, że to fundusz wszystkich akcji GPW i odejmij od tego wszystkich co są poniżej 5% na GPW, będzie to bliżej prawdy jakie jest FF. Naczelnik drukuje rozdaje akcje poniżej ceny rynkowej bez PP dla swoich na ASX i upłynie akcje na GPW przez ten fundusz, a ty twierdzisz że to normalne? Handlujemy między sobą pomiędzy naszymi rachunkami w tym funduszu z delikatną pomocą animatora i nawet tego wielu nie jest świadomych. Do niedawna wielu nawet nie wiedziało ile jest akcji na samym GPW, a oni robią kółka i na każdym ubierają coraz więcej ulicy, ale według ciebie to jest zbieranie przez ten fundusz? No cóż już niebawem się przekonamy kto ma rację...
Kreciku, spójrz na pozycję 18. Robert Kendall ma 0,26% i jest w TOP 20 z nazwiska. Skoro system ASX/LSE wyciąga na światło dzienne każdego z takim "małym" pakietem, to odpowiedz Gdzie są nazwiska tych, do których należy 172 miliony akcji w BNP?
Nie ma ich, bo schowali się w polskim systemie powierniczym, który jako jedyny pozwala ukryć tożsamość grubasów przed raportem TOP 20. To nie jest ulica, to jest armia rekinów, z których każdy ma po 2-4%, ale dzięki GPW są dla wszystkich niewidoczni. Wybraliście polski rynek, bo tylko tutaj możecie puchnąć w ciszy, nie pokazując twarzy w raporcie rocznym.
No właśnie :)
Na asx/lse juz 0.25% jest w top 20 i nie jest anonimowy.
Na GPW dzieki nominees są anonimowi do 5%. Dlatego BNP puchnie z roku na rok i po każdej emisji. Matematyka miażdży teorie krecika o rozproszonej ulicy...
Mowili ze czesc emisji dla obecnych akcjonariuszy a czesc dla nowych ale fakt jest taki ze ff tk może 3 proc i nic więcej a jeżeli a mysle ze gluwni beda trzymac akcje pod tanenberg tk tu będzie jazdę hakiem niebylo na GPW jak będą pewni kasy czekamy
Super czyli nie mamy w tych 60% akcjach notowanych na GPW ani jednego dużego akcjonariusza, więc to jest wszystko FF. Ty twierdzisz że są tam słupy (szwagry) co parkują aby zbierać poniżej 5% ja twierdzę że są to słupy, ale po to aby opychać towar w ulicę, jak towar się rozejdzie to naczelnik robi znowu dodruk i słupy znowu upychają towar, chociaż ostatnio coraz gorzej to idzie bo się połapali w mechanizmie działania tej maszynki. Policz sobie że wszystkie emisje które były ostatnio robione na ASX są już na GPW właśnie ten fundusz to pokazuje, to obnaża wyrachowane działania naczelnika, który daje swoim na ASX pomijając sprawiedliwy podział akcji z PP na naszym rynku, ale upycha już w nasz rynek, fajne nie? Oczywiście lepiej upatrywać się akumulacji na słupy niż dystrybucji z słupów, niestety jest to drugie, tylko nasz rynek już tego towaru nie jest w stanie wchłonąć, pora chyba podbić nowe rynki, może DAX pod miedź z Gruzenberg, tak jak u nas weszli kiedyś pod węgiel, kto wie jak tylko uwierzą?
~fund1
Kolejny raz zostałeś złapany na bezczelnym kłamstwie. Twierdzisz, że nowe emisje są „upychane w ulicę”? No to patrz na oficjalne raporty roczne spółki:
Wrzesień 2023: 1248 akcjonariuszy.
Wrzesień 2025: 1166 akcjonariuszy.
Fakt: Przez dwa lata, mimo „dodruku” i Twoich teorii o zrzucie towaru, ze spółki odeszło 82 akcjonariuszy.
Gdzie są ci wszyscy ludzie, których rzekomo „ubrano” w 15 milionów akcji? Według Twojej logiki ulica kupiła miliony papierów, ale... zniknęła z rejestru? To jest matematyczny cud!
Prawda jest brutalna dla Twojej mocodawców !Liczba rąk maleje, a stan posiadania w BNP rośnie. To się nazywa EKSTREMALNA AKUMULACJA. Grubas nie tylko odebrał 15 mln akcji z nowych emisji, ale przy okazji wyczyścił rynek z tych 82 osób, które spanikowały i oddały papier.
Każda Twoja kolejna próba pisania o „dystrybucji” przy spadającej liczbie akcjonariuszy to robienie z siebie pośmiewiska. Spółka jest zabetonowana jak nigdy wcześniej.
Krecik dlaczego kłamiesz że twierdziłem że wyniki będą podane na konferencji ??
Dlaczego piszesz że nie ufasz benowi od 2023, a do końca 2025 byłeś "fanatykiem" spółki i ciągle naganiałeś na wzrosty ?? Przemiane przeszedłeś w wieloletnim dołku, krótko przed decyzją z singapuru...
Wisze od 2022 po 60 groszy, a ty caly ten czas jestes tutaj z nami i siejesz FUD :) wymowne...
Po tym "chłopcze" widać jak na dłoni kim jestes wątróbko
60 gr i trzyma, bo pewnie nie sprzedał na ATH, hihihihi Na giełdzie nie ma zasady: dłużej trzymasz, więcej zarabiasz, hihihihihi Co teraz wymyślicie? Odszkodowanie - było. Odsetki - były. Grenlandia - była. Trump - był. Niemcy - też już były. Miedź - była. Złoto - było Antymon - był. 1 kwartał 2026 - był. Konferencja - była... I po tych wszystkich mega informacjach podbitych na konferencji inwestorzy z całego świata zabijają się o akcje, walą drzwiami i oknami... Hihihihihhi
Ze masz jakis problem z glowa to redziku wiadomo od dawna ( kto normalny siedzi latami na forum spolki ktorej nie chce kijem dotknac ?).
Ale ze czytac ze zrozumieniem nie potrafisz ?? Jestem w szoku