Mam 1600szt. Po 17.34zł
Chcę trzymać longa na 5-10 lat.
Ale podobno przed debiutem na GPW kurs leci do góry a w dniu lub po debiucie ludzie realizują zyski i spada mocno w dół. Chciałbym sprzedać z zyskiem i później odkupić taniej jak te akcje podobno mają spadać.
Dobrze kombinujesz, zależy co ogłoszą przed debiutem. Statystycznie spółki, które nie miały jeszcze nic twardego w papierach rosły i szybko przechodziły do korekty. Tutaj mamy z taką sytuacją do czynienia. W mojej ocenie (zaznaczam „mojej” żeby zaraz troliada się nie czepiła), jeśli nic nie ogłoszą konkretnego to peak i realizacja czyli korekta. Zapewne ath i korekta może z 25%-30%.
Jeśli wjadą cali na biało to może i będzie jak 11bit.
Reasumując sam musisz obrać strategię i albo ustawić się do sprzedaży w arkuszu z ceną jaką Cię interesuje albo mieć rękę na spuście w dniu przejścia. Wielu innych też będzie miało więc trzeba szybkim być :)
Właśnie na Twoją odpowiedź czekałem bo uważam że jesteś jednym z mądrzejszych tutaj, nie umniejszając naszemu guru ,,zeusowi"
No wlasnie nie wiem jak to zrobić, myślałem ze jak będzie w granicy 24zł to sprzedać 1000szt.
A później jakby jakimś cudem doszlo do 27-28 jak będzie hype to resztę 600szt.
Chyba że nie będzie nagłego wzrostu z dnia na dzień o 30-50% tylko będzie powoli rosło 5-10% to czekać.
Ciężko przewidzieć
Nie wiem czemu mi ucięło 90% wypowiedzi.
Jak tak chcesz to rozgrywać to ustaw się w arkuszu na sztywno i jak wejdzie to wejdzie albo strzelaj PKCem w hype, z tą ilością akcji bym się nie obawiał o poślizg cenowy w tym wypadku. Osobiście uważam, że wychodzenie przed ogłoszeniem pierwszego kontraktu to ryzyko utracenia potencjalnych zysków. Teraz decyzji bym nie podejmował, do debiutu jeszcze 2-3 tygodnie, zobaczymy co się wydarzy w tym okresie.
A ja sądzę, że nie będzie spektakularnych wzrostów przed gpw. Pewnie będzie spekulacyjna podbitka, ale może do 19 zeta max.
Dopiero pierwszego dnia debiutu się okaże, ile jest chętnych na papier. Co by nie było jest to obecnie jedna z popularniejszych spółek, ale kto wie, ilu realnie wejdzie inwestorów.
Tak przy okazji Scanway chyba wszedł na gpw po 11 dniach, OML miało debiut po bodajże około 30. Kurs i wolumen pozostał taki sam. To nie są spółki do day tradingu tylko na longa - tak samo jak Niewiadów, więc tu może być podobnie
Tak, może być bardzo podobnie i nawet możemy nie zauważyć przejścia. Z obecnym ff też się nie spodziewam fajerwerków. Wszystko to spekulacja i każdy ma rację na tym etapie :)
Oczywiście może być też taka sytuacja, że debiut będzie bardzo gorący i wejdzie kilka funduszy zagranicznych, bo realnie mało jest na globalnej giełdzie spółek produkujących amunicję (kilkanaście? Kilkadziesiąt?) A każda z nich ma już wycenę kilkadziesiąt miliardów dolarów / euro