...natomaist jesli sie okaze ze tu faktycznie wchodza JaHAmerykanie...to nawet nie staram sie okreslic....ceny docelowej.....do momentu wyplacenia Drugiej dywidendy......
niektorzy nie kumaja przeslania Prezesa( tego z forum).....uwazaja go za mega naciagacza....Takiego AntyKwinto.....tylko musiecie zrozumiec jedno....jesli tu Hamerykanie wejdą......i jesli z COOLCRYO...i ARTICLAMPA...spolka wygenruje np 3 MLD PLN + ---- TO JA NAPRASDE NIE WIEM JAKI MOZE BYC KURS DOCELOWY....
nie zapominajcie o tym ze np CDR HAmerykanie napompowali na 45 MLD kapiotalizacji.....a CDR NOIGY w swej historii nie mial 3 MLD Cashflow w 2 LATA....
Musicie tez zrozumiec...ze Wyceny na prowincjonalnej gieldzie ....na ktorej brakuje rodzimego kapitalu..czyli na GPW.....sa zupelnie inne niz STANACH......
DLATEGO TAM....taka spolka jak INTUTIVE SURGICAL....( producent trobotow medycznych da vinci) ....jest Wyceniany na 600 MLD PLN...z P/E 60 ......
Wiec jesli tu wchodza Hamerykanie...to jesli ICE bedzie miala perspektyywy i dowiezie wyniki np CASH FLOW..3 MLD PLN...za CC...PP...AC....to tu wycena spolki nie bedzie na poziomie P/E ...5 ....tylkoZnacznie znacznie wieksza.....i tylko nieograniecie kolesie sadza ze w Takich warunkach .....Stopa dywidendy bedzie np 25% ....----NO FCKN....WAY.....
Pokazcie mi spolke Technoilogiczna na Polskiej GPW ktora miala w 2 lata lacznie 3 MLD zysku..??...jelsi tankiej nie ma ..to zastanowcie sie Jaka spolka TECHNOLOGICZNA miala najwyzszy wynik....i Jaka byla jej MAx Kapitalizacja....
Nawet wioelki CDR...wypompowany na 45 MLD PLN....mial Zysku netto w latach 2020/2021 ---1.4 MLD PLN.....ALE...CASH FLOW...byl juz tylko....350 MLN PLN......wielki CDR....z Cyberpunka W3 w latach 2020/2021.....wygenerowal przeplywow CASH FLOW tylko 350 M PLN...a jego max kapitalizacja wyniosla 45 MLD PLN...
Kumacie baze o jaka STAWKE....tutaj mozemy GRAC??....
Musicie tez wiedziec....ze Istotna sprawa jest tez to ze POLSKA JEST W USA OBECNIE BARDZO BARDZO FAME....wyrobila sobie BRAND najlepszy w swojej HISTORII......BE LIKE POLAND....stal sie swiatowym viralem...ale w STANACH ...Spoleczenstwie Emigrantow wielu teraz szuka swoich Polskich przodkow...i sa Dumni z tego jesli ich PRA( PRA) babcia byla POLKA....
to tez moze byc poza juz czystymi kwestiami Finasowymi....waznym elementem tego ...czy HAlerykanie sie TU pakuja...i Co z tego wyniknie....np..w popstaci kolejnych .....DEALE........ na AC...MM...EPB.....i inne kolejne produkty ktore beda rozwijane w ICE......
Oby nie było jak ze spółką Mabion było b.dobrze dopóki nie sprzedali praw do szczepionki amerykanom to był dil w 2021 za najwiękrzą kasę jaki był na GPW w tamtym roku i co było 300 pln a jest 8 to wszystko zależy jak zostanie zawarta umowa może być chwilowe 200 ale może być i 50
Coś Ci się myrdnelo. Mabion tylko produkował pewne rzeczy dla Novavaxu i potem jak się skończyło to rąbnęło w dół, ale 300 nigdy nie było. Był wystrzał w okolice 120-130 jeśli dobrze kojarzę. Tu raczej może być powtórka z OAT/Molecure jeśli skończy się tylko na jednej komercjalizacji. Miejmy nadzieję że złoto wypadnie z wszystkich szuflad a nie tylko z jednej razem z brylantami po babci ze strychu i rubinami wujka z piwnicy.
Kwinto, czy odpowiedziałeś gdziekolwiek co ze złotymi hakami na 48? Pamiętasz, że tak nazywałeś tamte poziomy i tam straszyłeś ludzi?:) Nasz ty rekinie giełdowy. Tak się bałeś o wzrosty, ale pakiet zostawiłeś:):)
Jeśli CC pójdzie za 300mln$ a rynek uwierzy że AC jest na dobrej drodze żeby pójść za podobną kwotę w bliskiej przyszłości, to kapitalizacja rzędu 2-2,5mld zł będzie moim zdaniem czymś naturalnym, co oznacza, że w kurs w okolicy 300 zł uwierzę. Oczywiście jeśli te warunki zostaną spełnione. Jeśli do tego dojdzie prorozwojowe zarządzanie spółką, rewizja polityki dywidendowej do jakichś rozsądnych 40-50%, zwiększenie zatrudnienia w dziale badań, ogłoszenie rozpoczęcia prac nad nowymi projektami, to ja bym się nie śmiał z tych pięciuset zł gracza.
Takich bzdur dawno nie czytałem. Żeby spółka była tyle warta, ile jej cash flow operacyjny by wynosił? Jakieś przykłady możesz podać na potwierdzenie swojej tezy? Tylko daruj już sobie SCP. Bo ponad 2 mld PLN to nie 450 mln PLN. Podaj przykład spółki, która miała cash flow operacyjny 2 mld PLN w 2 lata i była przez rynek wyceniana na 2-2,5 mld PLN. Gdzie wy się chowacie?
dokladnie....tak jakby niektorzy rozum zgubili....gdzies w lesie...
prosta metoda porownawcza....spolek z Biotechu ktore osiagnely ok...2 MLD pln kapitazliacji ( ever)
CLN--- max cap. 2021---2.4 MLD pln....zzysk netto za Rok 2020 ----21 M pln....
MAB ---max cap. 2018 - 1.7 MLD PLN.....zysk netto za rok 2017...- 54 M pl....zysk Netto 2018 ....- 54 M PLN.....
SLV----max cap. lata 2021-2023---1.6 MLD PLN.....zysk netto skumulowany w tych latach ---118 M PLN....z czego najlepszy wynik w 2023 roku 70 M pln ....
MDG ---max cap...2017 ---1.43 MLD pln......zysk netto za 2016 max w histoirii spolki ---40 M PLN...
O czym my mowimy.....:)).....
oczywiscie kazdy ma prawo gadac Bdury...takie jak Kwinto porownujac np ICE do molecure...czy Pure..czy innych niewypalow....Tyle ze to NADAL SA BZDURY.....
Nie napisałem o sytuacji, kiedy będzie 2mld w dwa lata. Czy napisałem? Daj Wam Boże i 10mld zł kapitalizacji. Ofiaruję się współprzyjąć to brzemię z godnością na swoje spracowane barki jeśli do tego dojdzie. Jednak póki co kurs choć pięknie się rozwinął i dał mi prawie 300% teoretycznego zysku, wisi na domniemaniu. Tak to na dzień dzisiejszy wygląda, mamy nadzieję że się to sybko zmieni, ale póki co w predykcjach więcej pokory życzę.
Tu nie wolno domniemywać człowieku małej wiary tu trzeba dogmatycznie i ślepo wierzyć, zwłaszcza żarliwym wyznawcom sekty. Krytycyzm i obiektywizm jest zakazany i każdorazowo będzie opluty. Teraz opluwają już prof. Borowskiego który ma odwagę wyrażać publicznie swoje wątpliwości. Pewnie jak kurs pójdzie na południe to będzie tym razem jego wina ?? Oby tylko wytrzymała zieleń do ogłoszenia o pierwszej komercjalizacji.
Wierzę ale nie ślepo. Dlatego tu jestem. Gdybym nie wierzył, nie byłoby mnie już tutaj. Każda inwestycja, każdy biznes oparte są na wierze. Możesz uprawdopodobnić wiarę wyliczeniami ale koniec końców i tak to ona decyduje. Jest lub jej nie ma, decyzja na tak lub nie.
ze jesli CC pojdzie za 300 M $ ...a rynek uwierzy ze AC pojdzie w podobnej cenie ( chociaz prezes mowil o NIE MNIEJ niz za CC --a to jednak roznica)....to prosta matematyka Ile ci wycjhodzi Keszu z tych Dwoch Systemow??....juz nawet pomiajac MM...
i co potem napisales ze wowczas " naturalnym" bedzie 2-2.5 MLD kapitalizacji....
Wiec ja Ci pokazalem przy jakich wynikach ..RYNEK potrafil w sposob NAturalny wyceniac Spolki z Sektora BIOTECHU..na 1-2 MLD PLn......To na pewno nie byly kwoty --- ZYSKU...BRUTTO --300M $ + 300 M$.....tylko nawet ciagnely na stratach...a najwiekszy zysk jaki spolka osiagnela to ...70 M rocznie...przy wycenie ok 2 MLD PLN......
I jeszcze RAZ....SCP to zuyupelnie inna bajka byla...dlaczego??----- przed dealem na PCR/ONE 6 miesieczne Obroty na SCP wyniosly 20 M PLN......------KUMASZ roznice??...gdy obecnie na ICE w ciagu ostatnich 6 miesiecy Obroty wynioslu 280 M PLN......
W 2022 Rynek NIE PAKOWAL SIE W SCP......w ICE..sie pakuje...i to mocno...sa sesje co obroty wynosza 10 M + PLn...czyli Polowa tego co na SCP ....wykercili w 6 MIESIECY...przed ujawnieniem Dealu na PCR.ONE.....Rynek nie bral SCPO i go porzadnie nie gral i go nie ....ogral....Ograli go tylko ci Co brali na luce hossy po Informacji....o spzredazy PCE/ONE...i czekali do Dywidendy...i na tym tez zarobili.....w okolicznoascicvh ogolnej zwaly indexow w 2022 roku.....
P.S.....Nadal nie Kumasz bazy??...ze Oni majac tych 11 Ludzi Potrafili rozwijac 4 systemy jednoczesnie??...To nie jest firma podukcyjna tylko to sa INNOWATORZY...Wymyslaja produkt..kooperuja w wytworzeniu jego prototypu ..tesytuja go ..rejestruja..i za KNOW HOW....zbierac chca Olbrzymia KASE....----Naprawde sadzisz ze latwo jest ZANALEZC....i zatrudniac WYBITNYCH INNOWATOROW??...Ale i tu....Prezes mowi ze zglaszaja sie do nich NAUKOWCY z calego swiata ze swoimi PORDUKTAMI...moze tam bedzie kolejny strzal w DZIESIATKE>....
Chyba FG...musisz na powaznie przemyslec....CZYM JEST MEDINICE....na czym polega ich biznes....dlaczego ma TAKIE niskie koszty.....i dlaczego moze zarabaic Setki M $...majac wlasnie na pokladzie TYLKo 11 LUDZI...
Wszystko co tu jest pisane to jest Domniemywanie....KWINTo DOmniemuje ze ICE...to drugi MOLECURE...czy PURe.....
Ty domniemujesz...ze przy Cash Flow 1 MLD ...PLN...spolka powinna naturalnie byc wyceniana na 2 MLD PLN....pod warunkmiem ze Bedzie brany jeszce przez rynek SUKCES .....AC....:)))
kazdy cos domniemuje....jeden MADRZEJ...drugi GLUPIEJ.....
ale DLA MNIE....najwazniejsze jest to co w wywiadach DOMNIEMUJE PREZES...bo on jest z wewnatrz i jego domniemania opieraja sie na FAKTACH...ktore my mozemy tylko Domniemywac.........i dlatego mozesz sobie domniemywac co chcesz...Kwinto moze sobie domniemywac co chce....To nie ma zadnego znaczenia...poza tym ze niektore domniemywania sa tak PUSTACKIE....sa tak GLUPIE...ze sa warte ...oddzielnego KOMENTARZA....np..w POROWNANIU DFC..ICE.....do inych spolek....na konkretnych DANYCH...finansowych...
No tak, wszystko opiera się na domniemaniu. Mniemamy, że umowa będzie, niektórzy mniemają, że będzie gruba. Czekamy aż zaistnieje fakt. Pół roku temu kiedy włożyłem tu pieniądze kłóciłem się z rynkiem, rynek wyceniał akcje na 9 czy 13, moje domniemanie było, że będą warte więcej. Co stało się faktem. Tak to działa. Domniemywałem też, że w pierwszej sesji po przyznaniu fda akcje będą mniej warte niż dziesięć sesji po przyznaniu. Moje domniemania choć poparte zdrowym rozsądkiem okazały się g... warte. Lepiej zakładać ostrożniej żeby być miło zaskoczonym niż szarżować w oczekiwaniach żeby się rozczarować. Kończę tę jałową dyskusję na temat tego co będzie w przyszłości, bo widzę że się nakręcasz i możesz mieć przez to problemy z zaśnięciem.
Nadal nie rozumiesz, co znaczy profesor? Co sobą reprezentuje profesor Pawłowicz? Profesor Czarnek to profesor od OZE, SROZE itp. Tu nie chodzi o tytuły, ale o ludzi, którzy potrafią realizować swoje innowacyjne pomysły, za które ktoś potrafi wyłożyć duże pieniądze. Chodzi o np. prof. Suwalskiego, którego Wartość Intelektualna CoolCryo może być realnie wyceniana i sprzedana za 1 mld PLN.
Tak jak gracz powiedział, nie rozumiesz fundamentu działalności spółki, która polega na sprzedaży Wartości Intelektualnej. Tu nie chodzi o zatrudnianie dla samego zatrudniania i płacenia za puste godziny, tylko dlatego że ktoś ma przed nazwiskiem np. prof. czy dr. Jaką wartość intelektualna mają wymienione na poczatku tekstu owe persony , znikome. Nie łatwo jest zwerbować , do zespołu pojedyńczych ludzi , ktorzy dzieki swojej innowacyjności i Intelektowi , potrafią dla firmy wygenerować np. setki mln pln. Rozumiesz o czym jest mowa w przypadju ICE, czy to dla twego intekektu nadal za trudny temat do ogarnięcia? Czy ty jesteś w stanie wymyśleć coś , medycznego za co inni są gotowi zapłacic setki mln pln? Jeśli tak to aplikuj do Medinice , oni pomogą ci rozwinać i stworzyć ten produkt (jeśli uznają go za racjonalny) , ty dołączysz do zespołu a oni na tym zarobią( lepiej brzmi zyskają). Rozumiesz teraz schemat ,działalności operacyjnej ICE ? I dlaczego wystarczy np. 10 ludzi w ivh zespole , żeby móc zarabiać setki mln pln a może i miliardy?
Pisarzu sobotniego wieczoru, Krzysztof Borowski, ten analityk nie dostrzega fundamentów ICE. Tak się składa, że ma profesurę, co mocno zaakcentował Kwinto pisząc jak go tu prześladują. Skomentowałem, że profesura nie jest synonimem mądrości, można ją mieć i źle oceniać sytuację. Podałem też najsłynniejszy przykład. Ja myślę, że po prostu kiepsko się przygotował do tego komentarza i tyle.
Co ma z tym wspólnego prof. Suwalski i po co ta tyrada o fundamentach spółki, to wiesz chyba tylko ty.
Patrz Pan, profesor. To jak profesor, to mylić się nie może. Profesorowi Myronowi Scholesowi w rok po otrzymaniu nagrody nobla z ekonomii udało się rozłożyć na łopatki własny fundusz hedgingowy LTCM.
FG ...czy ciebie pogięło???....O czym ty zaczynasz PI....To..LIc...??...
Najwazniejsze w inwestowanie jest Domniemywanie czy spolka bedzie miala wyzsza wartosc w przyszlosci czy nie....
Ty domniemywales ....przy kursie 9-13 PLN..ze bedzie miala wyzsza....teraz kilka miesiecy po tym domniemywaniu jest na liczniku 64 PLn....dobrze domniemywales??...czy zle...??..
Co do kolejnego domniemywania.....KOGO obchodzi jaki bedzie kurs 10 dni po jakims zdarzeniu??...przeciez to jest chore....Wazne jest tylko TO czy Ogolnie po danym wydarzeniu bedzie drozej...czy taniej.....Wlasnie tym rozni sie Kolarzowanie...od Inwestowania...
Chjcesz sie bawic w spekulacje ..juz taka na ostro??....to zrobmy tak....ty powiedz jaka bedzie cena cena zamkniecia za 10 sesji....Jesli trafisz to ja wplacam 10 K pln..na jakis wskazany przez ciebie cel charytatywny....jesli nie Trafisz ....to ty placisz 10 K pln na wskazany przeze mnie cel charytatywny....---- takie strzelanie co do Terminu...nazywa sie Spekulacja .
I teraz podwyzszamy stawke.....Ja podchodze do ICe inwestycyjnie....i zrobmy kolejny zakald....o 100 K pln....na cel charytatywny.....
Ja mowie ze w tym roku kurs ICE ...zaliczy 200 PLN....za akcje.....jesli sie pomyle i nie bedzie 200 PLN na liczniku w tym roku wplace w przyszlym roku 100 K na wybrany przez ciebie cel charytatywny....jesli bedzie te 200 PLn na liczniku w tym roku TY wplacisz w przyszlym roku 100 K pln na wybrany przeze ,mnie cel ....charytatywny........
Czaisz roznice....czym jest Kolarzowanie i stzrelanie nie tylko w cene ale i w Konkretny TIMING....a czym jest Inwestowanie..w dluzszym terminie...gdzie czas ma duzo mniejsze znaczenie ...a wyznacznikiem jest np. CEL....i dlaczego lepiej byc inwestorem ---TREND IS YOUR FRIEND....POZWOL ZYSKOM ROSNAC....Cena to jest to co placisz, wartoisc to jest to co kupujesz( za ta cene)......niz spekulancikiem kolkowiczem krotkoterminowym...np 10 DNIOWYM...o czym tyu wspomniales....
oczywiscie...tutaj tez ryzykuje ....bo powinno strategie dostosowywac do ciegle zmieniajacych sie warunkow...nie mozna na Slepo ustalac zalozen i BAsta zawsze trzeba kontrolowac sytuacje i elkastycznie reagowac na zmieniajace sie warunki.....ale Zaklad to zakald...jestem przekonany ..ppo tych infach jakie naplywaja od prezesa i ze strony spolki ze kapitalizacje blisko 2 MLD pln ICE powinno osiagnac w TYM roku.....i dlatego chetnie sie o to z toba zaloze....
To jak Bądź mężczyzna...a nie marudą.....i przyjmij zaklad.....czekam na twoja odpowiedz.....
Pisarzu sobotniego wieczoru, chcesz się ze mną zakładać że kapitalizacja w tym roku będzie 2mld w sytuacji gdy ja parę postów wyżej piszę, że jeśli cc sprzedadzą za 300mln$ to myślę że między cc a ac może być 2-2,5mld. To jak będzie te 2 mld w tym roku to kto miałby ten zakład wygrać? Była wczoraj bromba? Było ding dong?
Ja wtrącę tu swoje 3 grosze i trochę otrzeźwienia dla młodzieży - bo sposób pisania niektórych o lotach w kosmos, świadczy moi drodzy, że do pewnego wieku jeszcze Wam dużo brakuje. Nie istotne jest to czy akcje będą po 500 , 1000 czy 2000 (w dobrych stenariuszach) nieistotne, dla większości, wiecie dlaczego? Bo wyjdziecie dużo szybciej. ;-)
Mało, który inwestor jest wstanie od dołu do szczytów przebyć ze spółką na jednym wdechu. Większość się żegna szybciej, to nie wstyd, kiedy wychodzisz z kwotą na zielono, to zysk i o zysk tutaj chodzi. Miłej niedzieli.
Bo stara i sprawdzona po wielokroć złota zasada gry w kasynie brzmi: Tyle zysku ile w pysku. I dzięki temu że są tacy którzy zamykają/ redukują część pozycji z zyskiem powoduje że wchodzą nowi którzy mogą poczekać na dalszy rozwój spółki i trzymać kurs na pewnym poziomie, a Ci z kapitałem albo go bronią w korekcie, albo inwestują gdzie indziej. Na szczycie po wybiciu w hiperboli nikt wszystkiego nie sprzeda i każdy dobrze o tym wie, dlatego lepiej jak wykres rośnie spokojnie z niedużymi korektami.
Nasz specjalista oczywiście zawsze trafia w górki i w dołki. Powiedz co ze złotymi hakami na 48? Czy oddałeś pieniądze tym, którzy stracili przez twoje straszenie?
Przecież im wg Twoich teorii odda Trump albo sam Prezes który sprzedawał po 40-42. Czyżby nie mógł poczekać na 64 ? Pisz do niego reklamacje, a jak pociągną korektę głębiej i nie będzie Espi w terminie to nie martw się odkupisz po 40, o ile będziesz chciał. Na razie musisz oddać tym co weszli po 64 i już sypią. I napisz że te spadkowe obroty dzisiaj zrobił wpis Kwinto, buhahahaha, jak wy to piszecie. A teraz marsz do szkoły na lekcje matematyki.