Momentum dzisiaj zamknęliśmy na 41,40 zł (-4,17%, obrót ok. 2 mln zł). To już druga z rzędu czerwona sesja i głębsza korekta po ostatnim impulsie wzrostowym (z okolic 41–42 zł do 44,85 zł).
Wygląda to na klasyczną realizację zysków po kilku dniach z wysokim wolumenem. Obrót dzisiaj był solidny, więc nie ma mowy o braku zainteresowania – po prostu podaż wzięła chwilowo górę.
Z technicznego punktu widzenia testujemy teraz okolice 41,10–41,50 zł, które wcześniej działały jako wsparcie. Jeśli się utrzymamy powyżej 41 zł, to korekta może się szybko skończyć i wrócić odbicie w przyszłym tygodniu.
Fundamentalnie nic się nie zmieniło:
Gotówka netto nadal >200 mln zł
Fundacja Żyznowskich dokupywała po 37,50–39,50 zł
Rosnące zamówienia z USA (kontenery)
Kogeneracja biomasowa planowana na wiosnę 2026 (redukcja kosztów energii o ~95%)
Dywersyfikacja w nieruchomości (ostatnia umowa za 17,25 mln zł)
Moim zdaniem to zdrowa korekta, a nie zmiana trendu. Po takim rajdzie zawsze przychodzi oddech. Kluczowe będzie, jak zachowa się wsparcie na 41 zł i czy w przyszłym tygodniu wróci większy popyt.
Long ty zacznij myśleć samodzielnie a nie wklejasz monolog z AI albo napisz prompt dla AI i wyjaśnij kim jest prezes spółki ciekawe co ci wypluje za odpowiedz
Jestem obiektywny. Umiem oddzielić to co było od tego co jest.
A teraz widzę, że ktoś wykorzystuje jego błędy przeszłosci i jedzie mu na plecach.
W sumie nie miałoby to większego znaczenia gdyby nie falt, że znowu przy okazji stratni są pozostali akcjonariusze.
Zakładam ze do wyników marazm potem szybki skup akcji po100 zł umorzenie zeszłorocznych skupionych i może wiesio puści wyżej tu klasycznie kurs gaszony po każdym wybiciu i tak od lat wisielcy wiszą i uśredniają kółkowicze wpadają na kółka 10% i spadają FF za mały żeby jakiś fundusz wszedł na grubo ja czekam cierpliwie aż prezes się nachapie może wtedy pozytywne info i jakieś konkretne dywidendy oczywiście podzielone proporcjonalnie 80 do 20 80% dla Wiesia 20 dla ulicy jak będzie dywidenda to i kurs się ożywi
W spółce co raz lepiej się dzieje i zbyt duży nakład akcji, żeby utrzymać dalej kurs tak nisko. Wg mnie kurs ruszy do góry. Ci co wiedzą w odpowiednim momencie wskoczą i zarobią reszta zostanie na peronie. Nielicznym przez przypadek uda się załapać.