O nastawieniu rynku decydują wielcy gracze ktorzy są ustawieni pod konkretny scenariusz na kilka tygodni przed publikacjami. Na bananie rynek (czyli ulica ktora zawsze dowaiduje sie o wszystkim ostatnia) nie ma prawie nic do gadania
CDR pobił konsensus super wynikami i gdzie jest kurs teraz?
o GPW decyduja fundusz hedgingowe z prostego powodu słaby kapitałowo rynek - o obrotach decyduje kapitał trumpowski a tzw rodzimy - mam na uwadze instytucjonalny - jest za słaby abu cokolwiek rozgrywać. Ponadto - poza Pekao SA - inne domy maklerskie pożyczaja akcje funduszom grajacym na SS. Po co sie w takich sytuacjach wysilać ? Dostają dobre prowizje ,pobieraja procent od pożyczonych akcji . I tak sie to kręci. Tu masz wyjaśnienie dlaczego kurs CD Projekt jest tam gdzie jest a przykład CCC pokazuje do jakiego poziomu short może sprowadzic kurs . Dino jest prostu siermiężną spółką a nie nowocześnie zarządzanym podmiotem. Dla mnie zdziwieniem jest to,że ciągle jest na GPW bo główni akcjonariusze mentalnie tkwią w PRL - biorą liczydło i wykonuja prostą operacje mnożenia liczba sklepów x zakładana sprzedaż . Brną w liczbę sklepów i wpadaja w swoja pułapkę. Brakuje koncepcji marketingowej - slogan Żabki jest genialny w swojej prostocie i odwołuje się do wartości Polaka :jak w domu i blisko domu. Q1 będzie najmniej 20% gorszy od Q4 -
Q4 jest prognostykiem dla Q1 2026 i może nawet Q2. Pytanie czy taki spadek marz i zysków przełoży się na 2026. Z tego co zaobserwowałem to rynek wyciaga b proste wnioski i jest krótkowzroczny więc jutro raczej dramat.
Trzeba by zrozumieć z czego wynika taki spadek marz i czy będzie długotrwały. Jeśli z deflacji to Q1 może być taka sama padaka. Nie po to ludzie kupują spółkę na mnożniku ponad 20 aby spółka się cofała z wynikami. Znam spółki wycenione na cz 5 z hakiem (4 razy taniej) i płacące 13 % dywidendy 2x w roku, które dowożą lepsze wzrosty wyników.