Wartość księgowa akcji CCC na dzisiaj to jest 41 zł licząc jeden do jednego a wartość LPP też licząc jeden do jednego to jest 2200 2900 także to wszystko jest poprzeceniane czysta spekulacja na akcjach więc sami widzicie do jakiego poziomu akcje mogą zejść każdy jednej firmy
Tylko LPP robi 5,8% zysku na akcje a Modivo nawet przy obecnym słabym kursie robi ok 3,5%. Niestety, nie porownujmy sie do LPP, bo to jest niebo a ziemia. Oni tez powiekszyli powierzchnie w 2025 roku o ponad 20%, mieli gigantyczne naklady i jakos w osiagnieciu super wynikow im to nie przeszkodzilo
Zobaczymy jak to bedzie. Zaznacze jedynie, ze jakby Modivo w 2026 roku zrobilo taka sama ebitda jak w 2024 (1,5 mld) to realnie oznaczaloby to duzo nizszy zysk netto (wyjmujac sztuczki ksiegowe z 2024), przez to ze w tym roku bedzie duzo wyzsza amortyzacja przez wieksza powierzchnie. Wiec zeby na wyniku netto Modivo skonczylo na tym samym poziomie co w 2024 roku to w tym roku musieliby zrobic minimum 2,1 mld ebitda. Wszystko powyzej to realny wzrost wynikow, wszystko ponizej to realny spadek wynikow
Wartość księgowa modivo jest na dzisiaj 3 a LPP 7,5 to znaczy że ktoś zakłada marzenia że akcja jest warta 7 razy tyle a na ccc 3 razy nie daj Bóg jakiś gorszy wynik na LPP i tam jest rzeźnia
Wyrzuc z kapitalow Modivo 0,5 mld zysku, ktory byl typowo ksiegowy i juz sie robi gorzej. Tzn zeby bylo jasne, uwazam ze wycena 88 zl to jest absurd bo to niesamowicie niska wycena, natomiast nie ma co porownywac Modivo do LPP bo to sa dwie rozne ligi niestety. A my sie bedziemy krecic w kolko tak jeszcze przez 1,5 msc. Dobrze, ze zaraz Wielkanoc to gielda bedzie zamknieta przez 4 dni z rzedu
Chodzi mi o to że cena akcji modivo na dzień dzisiejszy powinna wynosić około 125 zł to jest trzy razy wartość księgowa a LPP masz 7,5 razy jeżeli tam pójdzie coś nie tak cała akcja spadnie do 10 000 tam jest dopiero szok i haki takie jakich jeszcze tej nie widzieli pozdrawiam
Jest wyceniane na lepszych mnoznikach bo masz dlug netto/ebitda na poziomie 1,1 a w Modivo pewnie kreca sie kolo 3,5, ktore jest limitem w kowenantach kredytowych. A druga kwestia, ze inwestorzy widza, ze Zarzad LPP dowozi wyniki zgodnie ze strategia. Wiadomo, ze jak im sie noga powinie to moze sie u nich pojawic sesja taka jak dzisiaj Dino. A co do Modivo to dla mnie ta spolka to jest „fenomen”. Przy spadkach spada najmocniej, przy wzrostach rosnie najmniej albo tez spada. Nie ma jakis wiekszych odreagowan, nic. To juz takie Euco na wykresie sie lepiej zachowuje od Modivo. Jest to „przykre”, ale najwidoczniej z 6 cyfrowa strata musze sie oswoic na dluzej
Tomek masz podobno 1000 akcji a cały czas tak się bi czujesz wpadniesz chłopi w jakąś chorobę cały czas widzisz Doły aż mi się zaczyna być szkoda pozdrawiam
Po całej drugiej połowie 2025, której mi się już nie chcę komentować nawet, zastanawiam się co wycenia rynek obecnie od kilku tygodni. Stratę netto za Q1? I w sumie przy konsolidacji Worldboxa to jest nawet prawdopodobne.
Jak nie masz żadnych informacji ze strony firmy co może powodować wzrost nic a jak nie ma co powodować wzrostów przez dwa trzy miesiące to się tak osuwa i czekamy na pierwsze informacje albo góra albo dół ja myślę że góra jeśli nie w pierwszym to drugim kwartale pozdrawiam
Osiągnęliśmy poziom lekko powyzej minimum z 13 marca. Widać, że rynki podążają za ropą. Ropa w górę buciki w dół. Kintbury widać gra pod wzrost ceny ropy.