• Kurs text Autor: ~Kris [79.184.252.*]
    Niestety ale bez poprawy wyników nie będzie wzrostów,wyniki za 4 kwartał pewnie pokażą troszkę lepsze obstawiam około 30mln to będzie oznaczało ustabilizowanie się zysków co do 2 i 3 kwartału,dopiero 1 kwartał 26 może być już poprawa a o ile będzie ta poprawa to już nie długo się przekonamy,uważam że coś mogą powiedzieć na konferencji po kpi bo przy publikacji wyników to nie jestem pewien czy coś podadzą pozytywnego,pomimo że posiadam dużo akcji to nie dziwię się ludziom że nie chcą teraz kupować akcji text a wręcz po małej zwyżce sprzedawać chcą,bo nadal nie ma zaufania do spółki i zarządu,i tylko solidne wyniki i poprawa we wszystkich wskaźnikach mogą poprawić sytuacje, ja tak jak Bafet czekam do końca roku na poprawę jeśli im wypali i zażre to wtedy będę się zastanawiał a jak nie to pewnie będę myślał o sprzedaży ze stratą tylko to musi być przemyślane bo wciąż wypłacają dużą dywidendę.
  • Re: Kurs text Autor: ~Asd [5.173.156.*]
    Wątpię w te 30 mln - dolar aż tyle nie zdrożał i to też dopiero od marca ta poprawa . Priorytetem jest poprawa MRR i zdobywanie nowych klientów, a nie ciągła ich utrata i jeszcze ta niepewność co do AI.
    Dla nas zdecydowanie byłoby na rękę gdyby dolar poszedł w okolice 4 zł , na co się nie zanosi nawet w średnim terminie.
  • Re: Kurs text Autor: ~Kris [79.184.252.*]
    Trochę się nie zgodzę bo kurs dolara po 4zł może spowodować tylko chwilowe odbicie na kursie, przede wszystkim zdobywanie nowych klientów plus zejście z kosztów bez tego będzie dalsza nie ufność, a kurs dolara to bonus.Zobaczymy.
    Nie nastawiam się że spółka będzie istniała wiecznie . W końcu AI ją zniszczy i dlatego właśnie wolałaby porządne odbicie na kursie i pozbyć się tego gniota . Jak sam widzisz dywidendy nie zaspokajają spadków kursu a gdzie inflacja itd . Obawiam się że ta spółka to duży niewypał mimo sowitej dywidendy .
    I uwzględnij że czas na IT już minął jak wcześniej był szał na zieloną energie i firmy zyskiwały po 500 % - zobacz gdzie są teraz .
    Też na tym etapie bym się pozbył akcji przy powrocie kursu do 60zł, ja uważam że al nie zniszczy text tylko ograniczy ich wzrost, większość myśli że text robi bardzo proste żeczy które łatwo zastąpić, mogę się mylić ale moim zdaniem odbudóją się kwestia czasu, może nie powrócą do 80zł ale pewnie do około 60zł w 2027 możliwe albo wcześniej.
    Nie zniszczy , ale obniży im tak marżę że docelowo możesz nie dostać nawet 1 zł dywidendy rocznie .
    Wiesz też jestem wkurzony bo jestem na sporym haku ale oni mają jeszcze sporo możliwości do poprawy wyników, same koszty gdyby obniżyli to wyniki kwartalne idą w górę i to znacznie a za tym marża, poczekaj na spokojnie chociaż minimum 2 kwartały, teraz szkoda sprzedawać bo text jest w kluczowym momencie jak im wypali to co robili przez ponad 2 lata to będzie dobrze, a jak nie to trzeba będzie się pogodzić ze stratą niestety, ale teras to tak łatwo nie puszczą kursu będą straszyć.
    Sami powiedzieli że nie spodziewają nic nadzwyczajnego na text app w najbliższym czasie a dopiero w dłuższym terminie , co innego mówili w tamtym roku , ale cóż .
    Z tą prawdomównością zarządu text to dobrze nie jest.pogadamy po wynikach za 4 kwartał oraz konferencji po kpi.
    Jeśli chcesz 60 zł to musiałoby się sporo zmienić , razem z kursem dolara na czele , ale i zamiast odejść klientów powinien być wzrost , albo pozyskanie kilku dużych.
  • Re: Kurs text Autor: ~Bafet [31.183.234.*]
    Panowie więcej optymizmu. Będzie co ma być. Kości zostały już rzucone, macie papier w ręku. Dajcie spółce działać, niech nowy CGTMO się wykaże. To co najmniej 2 kwartały 26'. Zawsze zdążymy powywieszać na nich psy. Na razie kurs USD jest utrzymywany w ryzach poniżej 3.75, ale jak pomarańczowy się rozkręci w iranie, a zapowiada się, że może nie mieć wyboru i wyśle boots on the ground, to możemy w końcu zobaczyć i 4 pln za zielonego. Wiele się teraz dzieje. Z pozytywów pierwszy mecz barażowy szczęśliwie wygrany.
    Dobre Bafet dobre Choć póżno to trafiłeś w punkt pierwszy mecz szczęśliwie wygrany ale z taką grą że szwecją to będzie jak po wynikach z textem. A co do optymizmu to jak zaczną pokazywać poprawę w wynikach kwartalnie około 35mln to zacznę być optymistą co do wyższych poziomów na kursie, ale realnie patrząc to widać jak na dłoni że chcą ustabilizować zyski a czy będzie poprawa zobaczymy.
  • Re: Kurs text Autor: ~Andi [91.94.11.*]
    Nie wygląda to dobrze. Kurs w piątek spadał poniżej 36 zł. w pobliże minimum. W przeciągu ostatnich kilku tygodni kurs utrzymuje się blisko dołka i formacja podwójnego dna legła w gruzach. Mamy krótkoterminowy trend horyzontalny z dużym prawdopodobieństwem wybicja dołem, patrząc na sytuację geopolityczną.
    Na pewno nie wygląda to dobrze na wykresie ale zaczekajmy do kpi i konferencji, ja tak czy siak czekam bo uważam że nawet przy ustabilizowaniu wyników i nawet bez wyraźniej poprawy w akwizycji klientów to przy odrobinie sentymentu to text ma podstawy do sporego obicia ale jeszcze trochę trzeba poczekać, ciort wie liczę na poprawę, to ile % by tej dywidendy będzie 15 jak jeszcze by spadł kurs.
    Nie będzie tyle dywidendy jak rok temu , ale są szanse że będzie to duży % . Niestety im więcej spadnie tym gorzej . Nawet ja odbije na 45 zł to i tak nic z tej spółki nie będzie miał . Możemy śmiało powiedzieć że po tym kpi nie będzie przełomu , kolejne jeśli utrzyma się kurs dolara powinno być lepsze . Jest jeszcze drugie dno , czy czasem zawirowani na świecie nie wpłyną na pozyskiwanie nowych klientów i % odchodzenia starych .
    Spokojnie co zrobisz trzeba uzbroić się w cierpliwość moim zdaniem już gorzej nie będzie widać że już od 2 kwartałów zyski są już stabilne około 29mln i 4 kwartał też będzie podobny,na plus koszty już nie rosną a moim zdaniem już za 4 kwartał koszty będą troszkę mniejsze,i od 1 kw 26 już obstawiam 32-35mln kwartalnie,na dzień dzisiejszy raczej nie należy spodziewać się jakichś super wyników i wystrzału na kursie,w dłuższym terminie 60zł to max obstawiam a jeśli wypali text app oraz zdobędą kilku dużych klientów i utrzymają dobre zyski przez kilka kwartałów to wtedy będzie można się zastanawiać nad trzymaniem dłużej akcji bo i dywidenda w następnym roku by była wyższa,ale do tego daleka droga czas pokaże.
    Teraz te 60 zł to szczyt marzeń na dzień dzisiejszy.
  • Re: Kurs text Autor: ~Losmuchachos [37.248.171.*]
    Mocno się zdziwicie Panowie..
    60pln będzie tu tylko przystankiem w drodze na trzycyfrową wycenę...giełda zawsze zaskakuje
    Jest taka możliwość jak piszesz ale muszą zacząć już od pierwszego kwartału poprawiać wyniki,zdobywać większych klientów i schodzić z kosztów no i trzeba pamiętać o sentymencie do sasów jak się nie poprawi sentyment to tu tylko będzie solidne odbicie korekcyjne nic więcej,ciekawi mnie czy rynek zagra pod soc2,poprawę wyników i dywidendę .
    Te 60zł to ja uważam że będzie nawet przy stabilnych zyskach bez poprawy ale to wtedy ci co kupią po obecnych cenach będą zadowoleni,na pewno nie ja bo średnia około 50zł
  • Re: Kurs text Autor: ~Losmuchachos [37.248.171.*]
    Z analizy cykli na text należy spodziewać się jeszcze kwietniowe go tąpniecia....tego oczekuje, choć może być inaczej jeśli będzie pozytywny wydźwięk kpi
    Będę zdziwiony jak tak będzie ale chyba najgorszy wydźwięk był po konferencji za 2 kwartał wtedy to była porażka mam nadzieje na pozytywne zaskoczenie po konferencji, tak czy siak reakcja będzie dopiero we wtorek bo w czwartek dane a we wtorek konferencja.
  • Re: Kurs text Autor: ~Asd [5.173.190.*]
    szczerze , spodziewasz się czegoś więcej jak tylko informacji o MRR i szacunkowych wynikach ? Bo ja nie . Jakoś im niespecjalnie idzie ta sprzedaż i nie chcą o tym informować . Jak widać wymienili już dyrektorów , więc wychodzi na to że przez ostatnie kilka kwartałów kręcili się w koło jeśli chodzi o akwizycję-a to chyba ona jest tutaj najważniejsza. Nikt raczej nie pompuję pieniędzy w nowy produkt i go nie rozwija , żeby go później nie móc sprzedać. Na dzień dzisiejszy słowa o tym że text app jest produktem docelowym i na przyszłość pokazuje tylko tyle że mają problemy żeby go sprzedać. Jeśli by im się to udało zaraz na początku i text app byłby hitem wtedy od początku zaczęli by się tym chwalić. Zobaczymy co będzie w przyszłości , narazie ten kwartał jest raczej tracony , kolejny również nie zapowiada się obiecująco, dolar raczej się nie umocni na tyle żeby zyski były zadowalające i wywindowały kurs mocno w górę . Ja osobiście czekam dwa kwartały , jak nie będzie zmian to zbieram dywidendę (o ile będzie) i wychodzę z tego.
  • Re: Kurs text Autor: ~Kris [31.0.55.*]
    Tak spodziewam się lada chwila przełomu, ale czy to będzie większe odbicie czy coś więcej to zależy od tego co pokażą w kpi oraz co powiedzą na przyszłość zobaczymy trzeba czekać, przy obecnych poźiomach jak ustabilizują wyniki to kwestia czasu i 60zł powinno być ale że było coś więcej to trzeba sukcesu, tak jak Bafet powiedział mają czas na poprawę do końca roku jak nie to trzeba opuścić pokład.
  • Re: Kurs text Autor: ~Asd [5.173.190.*]
    Nie liczyłbym na 60 zł , to że spadło sobie bez problemu z takiego poziomu na 35 zł to swoją drogą , ale żeby teraz ten kurs wyciągnąć z powrotem to już wyższa szkoła jazdy .brak tutaj jakichkolwiek dobrych informacji od dobrego roku , co wyniki to mimo że w miarę stabilne, ale mimo wszystko gorsze . Najgorszy chyba dochów netto bo 30 % r/r to kosmos moim zdaniem mimo słabego dolara to i tak ich nie tłumaczy skąd taki spadek .
  • Re: Kurs text Autor: ~Asd [91.150.204.*]
    Pewnie działają - moim zdaniem zdecydowanie za późno, wprowadzili nowy produkt a z wypowiedzi wnioskuję że nie chcą z nim wejść na rynek .Jak tak dalej będą działać jak muchy w smole to konkurencja ich zje szybciej niż myślimy . Jak mówiłeś zobaczymy dwa kwartały , jeśli będą nadal pracować nad akwizycją to niema tutaj czego szukać.
[x]
TEXT -0,35% 40,10 2026-05-19 13:21:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.