Z mojej i dostępnej wiedzy wiem że windfall można wprowadzić w 2027 za rok 2026
Lub w tym roku za rok 2025 znając wynik finansowy za 25.
Oczywiście trzeba go porównać do lat 24 23 22 aby oszacować czy faktycznie tak jest.
Jeśli ktoś ma wiedzę że jest inaczej proszę się podzielić z nami
Srwdnia zeysku z 5 lat, to wychodzi okolo 9 milardow. Nadmiarowe zyski to zysk za 2026 minus srednia czyli 9 milardow. Jak za 2026 bedzir zysk np 11 milardow to nadmiarowy to 3 miliardy i ztego okolo 50% (z tych 3 milardow) jest podatek , czyli toretycznie 1,5 miliarda o ile zysk orelenu za 2026 bedzie 11 miliardow
Przecież wprowadzany scenariusz to najlepsze z możliwych rozwiązań dla Orlenu. Obniżony VAT, akcyza zapłaci społeczeństwo (będzie dodatkowy deficyt budżetowy finansowany dodatkowym długiem) a mówienie o windfall tax w marcu 2026 gdy wyniki będą za rok to wiecie ... Równie dobrze może się okazać, że nie będzie żadnego ekstra zysku a nawet będzie niższy niż w 2025.
Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Napisałem chyba wyraźnie, że to najlepszy z możliwych scenariuszy. Bo scenariusz wolnego rynku dla Orlenu jest niemożliwy - to kontrolowany przez państwo monopol. Równie dobrze rząd mógł przerzucić 100% kosztów tej zabawy na Orlen. Juz nie raz fundował podobne akcje w przeszłości...
Morrison nie ośmieszaj się
Nie pajacuj więcej
O jakiej piszesz interwencji
Masakra
Jak jesteś taki cwaniak odpowied ma pytanie zadane
Ps.gosciu jakoś nie widziałem po 2 przegranym zakładzie tak dziadek miałeś 100% racji czy coś w tym stylu no
Przyznałem Ci rację po tygodniu. Myślałem, że ogłoszą te mechanizmy prędzej i tylko dlatego kurs poszedł tyle w górę. A teraz czekaj sobie na swoje 160 zł, manipulancie.
Ekstra podatek za 2025? Wojna i wzrost ceny ropy zaczęła się dopiero w 2026. A zatem dopiero w przyszłym roku. Oczywiście pod warunkiem że zysk za 2026 będzie znacząco odbiegał o tego .z poprzednich lat. Tu warto przypomnieć sobie jak wyglądało ustalanie tego podatku w przypadku JSW. (Bogdanka np. nie miała ekstra zysku)