Na razie jest chyba tylko info z UOKiK, że Hampont chce przejąć wyłączną kontrolę nad Murapolem. Nie wiem na ile to jest wiążące, ale skoro informują UOKiK o koncentracji i trafia to do publicznej informacji, to niezrobieniem wezwania najprawdopodobniej podpadliby KNF-owi, bo byłaby to jasna próba manipulacji kursem. Takżę wezwania się spodziewam.
Inna sprawa to to, czy na poważnie chcą zdjąć całość z rynku i są skłonni sporo zapłacić, czy po prostu liczą na to, że uda się kupić jakiś większy pakiet po cenie w okolicach średniej z ostatnich kilku miesiecy.
Wg mnie żadnego wezwania nie będzie. Odkupią po prostu pakiet kontrolny od Aresa. Ale kurs chamsko uwalają widać że chcą kupić jak najtaniej pakiet kontrolny.
Możliwe, wszystko rozbija się o to jak interpretować 'wyłączną kontrolę'. Mój pierwszy odruch był taki, że to jest równoznaczne z posiadaniem 100% akcji, ale faktycznie nie mogę wykluczyć, że ktoś puścił ten komunikat (nieprawidłowo, moim zdaniem) dlatego, że Hampont chce mieć pakiet kontrolny (który daje się zorganizować bez wezwania).
Ostatnio Hampton płacił 39pln za sztukę, teraz również może zrobić wezwanie za 39pln. Nie wiem jak tak średnia za ostatnie 6 miesięcy wychodzi ale niestety nie jest wysoka.
Jeżeli cena nie będzie satysfakcjonująca, to nie należy odpowiadać na ewentualne wezwanie.
Obecne rekomendacje cenowe dla Murapolu są wysokie. Jak dodamy do tego regularnie płaconą wysoką dywidendę to decyzja o sprzedaży powinna być głęboko rozważona.
Po doświadczeniach na Grenevia nie wierzę w dobre intencje w biznesie. Wg mnie Hampton ma już ustalone zasady z. Aresem, i cena prawdopodobnie oscyluje w okolicach 40pln (39-42). Jak pozostali nie odpowiedzą to wezmą pakiet Aerefa i do usłyszenia. Ale pożyjemy zobaczmy.
Dnia 2026-03-27 o godz. 09:22 ~Aleks napisał(a): > Ja też tu jestem zadowolony i też tu jestem prawie od IPO. Nie chciałbym tylko żeby to się zepsuło. Jak zarząd śmie wypłacac dywidendę i działać. w ten sposób na szkodę spółki wyprowadzająć z nie kasę Musimy podjąć radykalne kroki ,aby temu zapobiec,wykonując kilka nieprzeciętnie celnych strzałów ,centralnie w splot słoneczny.
Przejęcie kontroli to przejęcie pakietu większościowego . To nawet nie musi być 50 procent . Orlen jest był kontrolowany przez państwo nie posiadając 50 procent . Takich przypadków jest dużo . To może być przejęcie pakietu bez przekraczania 50 procent głosów czyli bez wezwania . Stąd taka procedura że pierwszy jest UOKiK. Zawsze to się odbywa że najpierw wezwanie a w międzyczasie UOKiK .
Wyraźnie jest napisane że chodzi o przejęcie kontroli . Kontrola to nie zawsze ponad 50 procent to możliwość decydowania . I o taką kontrolę tu chodzi . Zresztą najpierw by trzeba było ogłosić zamiar wezwania a potem złożyć wniosek do uokiku inaczej to by było bezprawne bo informacja o wezeaniu najpierw ma być w espi a nie jako informacja publicznie dostępna na stronach UOKiK.
Hampton chce kupić jeszcze do 50% od spólki ares jeśli tak chce sprzedać. A Hampton ma dzis 16.9%+ połowa od ares (ares ma ponad 17%) to 8.5% czyli będą mieć ponad 25%