Jutro kurs -5% conajmniej , dlaczego ? Wyniki r/r +28% , kurs akcji r/r +100% . Jedno to konsensus a drugie to oczekiwania akcjonariuszy , a te z pewnością były znacznie wyższe . Dywidenda jeśli będzie to 2 może 3 złote , tu nie ma nic obiecującego a kryzys światowy za rogiem. Tyle w temacie…
Wiem bo miałem akcje przy 250 zanim doszło do 396 i wówczas pisało wielu na forach o zyskach na poziomie 5-6 mld i wysokiej dywidendzie , nie tak dawno to było w grudniu ….
I to też potwierdza moją prognozę spadków. Jeśli dziś otworzy się na plus 2 i więcej to biorę s bez zastanowienia i na koniec dnia jak mówiłem solidny minus.
Rok temu po wynikach wzrosło z ok. 127 do 139 i potem momentalnie spadło do 100 PLN za akcję.
Czy wyniki w rok wzrosły o 120%? Bo o tyle jest wyżej kurs. No nie wzrosły i nie wzrosną, bo wyższe ceny miedzi i srebra były tylko od grudnia 2025 (już w opublikowanych wynikach) do końca lutego, więc to wszystko jest w cenie już od dawna. Zresztą akcje już chodziły po prawie 400 PLN. Od tego czasu cena miedzi spadła o ponad 30%, a srebra o 35% i dalej spadają i będą spadać.
Giełda wycenia przyszłość i wyższe ceny miedzi i srebra były już rozgrywane od grudnia 2025 do lutego 2026. Teraz mamy trend spadkowy z podbitkami.
Nie wykluczone, że kurs dziś będzie na plusie ale ja jednak jako bazowy scenariusz obstawiam, że najpóźniej jutro już spadnie poniżej 272 czyli wczorajszego zamknięcia.
Poza argumentem cen srebra, miedzi i kierunkiem ich zmian, jest też historia świetnych wyników innych spółek i reakcji kursu czyli PZU, kryte spadło ponad 5% w dwie sesje po rekordowych wynikach (a to spółka defensywna czyli mało zmienna), a CD Projekt po wzrostach o 8% zakończył sesje na wzroście 6%, a teraz jest tańszy niż przed publikacją wyników.
Moim zdaniem kurs będzie w perspektywie kilku tygodni dążył do swojego optimum przy docelowych cenach miedzi i srebra czyli do kursu w okolicach 190-210 za akcję. A to i tak było by ok. 50% więcej niż przed rajdem mordzie i srebra.
Czy wyniki na PKN wzrosły o 300% r/r? Na setkach spółek kurs krąży +/- 30% przy zmienności wyników rzędu 5%. Nie ma co przykładać miarki 1do1. Jakkolwiek, moim zdaniem największy boooom już za nami, teraz stabilny powrót w okolice 200 pln
Jasiek dzięki…. Tego szkalującego szeryfa już nie ma ….. ja Obserwuje kurs i jego analizy od min 2 lat , podobnie jak ccc i PKN. Kgh czeka powrót do 190-200 tam będzie konsola, następnie podbicie kursu do ok 250-280 w okolicach końca maja po publikacji wyników za 1 q 26 bo one będą dobre, lepsze niż 4 q 25, ale dalej już to raczej systematyczny spadek, ale trudno dalej prognozować bo nie wiadomo co odwali się w geopolityce.