• wytłumaczcie mi proszę Autor: ~Legutko [5.172.234.*]
    Co oznacza zapisz dzisiejszego ESPI:
    " Decyzja Zarządu wynika z .... oraz przesunięcia w czasie realizacji planów inwestycyjnych"

czy może chodzić o tą nową halę co ją mieli budować ?
    jak tak to dla mnie jest to słaba wiadomość.

• Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~J23 [188.146.148.*]
    W poniedziałek uzyskasz odpowiedź
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~pleban [37.31.54.*]
    https://youtube.com/shorts/vz0J_E3MYiU?si=Tcp_nTWT0_4Bv6HG
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~Muciacios [188.146.148.*]
    Może też być tak , że wiedzą że kurs pojdzie mocno do góry bo kasa w zbrojeniówkę i tak będzie pompowana nie tylko z Polski ale z większości Europy. i po co mają emisję robić po 5 czy 7jak będą mogli po 15czy 20... Albo z zysku też mogą dołożyć ,lub posiłkować się kredytem czego bym nie wolał. Może mają też już w planach inną formę finansowania inwestycji o czym na razie nie wiemy. Dotacje muszą być spożytkowane i dołożone do tego bo z takiej szansy trudno nie skorzystać. Nie rozwadniaja a to ważne bo ff nie jest wysoki więc na spółkę która występuje do WIG 80potencjal jest na prawdę spory
    Perła... nie ma co.....i ta dbałość o akcjonariuszy ...niebywałe.
    Coś musieli wyskrobać,aby ładnie wyglądało... Chodzi też o udział garnka i kosiora ,że by im się zmniejszył w razie emisji a po co?
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: bezgarniakapl [5.184.194.*]
    Jak dla mnie to po prostu przeliczyli kasę która mają, ta która mają pewną z umów w trakcie realizacji i pewno już negocjują kolejne umowy i stwierdzili, że kasy mają dość, więc poczekają aż kurs mocno wzrośnie, i wtedy pomyślą o emisji akcji po dużo większych kwotach. Generalnie dla nas, którzy mają już akcje informacja więcej niż dobra.
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~Gosciu [37.30.30.*]
    Ja z kolei stawiam na to że wpada im giga kontrakt na miarę tego z niemiecką armią i kasa będzie się zgadzać -)
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~Legutko [31.0.121.*]
    Dziękuję za wszystkie wpisy

niemniej jednak każdy pisze o tym że mają kasę - dlatego nie robią emisji (upraszczam teraz ;-) - o.k. z tym się zgodzę.

ale mi chodziło o wytłumaczenie dlaczego przesuwają w czasie realizację planów inwestycyjnych
    co takiego się stało
    Może chodzi o przejęcie innego podmiotu o podobnym profilu np Zamet Głowno 2.
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~Legutko [31.0.121.*]
    tak na tą chwilę też bym stawiał na przejęcie innego zakładu.
    [albo jakaś umowa podwykonawcza ewentualnie - ale dopiero po otrzymaniu zamówienia oczywiście]

może jest taki myk że np. budowa nowego zakładu za dużo czasu by zajęła więc szybciej będzie z kimś się połączyć albo kupić i robić robotę.
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~Jarek84 [91.225.135.*]
    Ja dalej zastanawiam się dlaczego po zamówieniu na 50 mil, dalej zremb nie jest postrzegany jako zbrojeniówka. Z jakiegoś powodu dalej jest postrzegany jako zwykła spawalnia kontenerów. Wydmuszki które nie powinny być na giełdzie mają podobną kapitalizację. Dziwna sprawa, też myślę że w tym roku będzie jakieś info typu gamechanger
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~troszkę_spokoju [91.94.24.*]
    Nie jest postrzegany jak zbrojeniówka? Za każdym razem, gdy pojawiają się jakieś ogólne wiadomości dotyczące szans na rozwój zbrojeniówki w Polsce rosną głównie Lubawa, Zremb i Niewiadów. I nic dziwnego- w mediach to one są wymieniane jako przykłady firm zbrojeniowych mogących skorzystać na rosnących wydatkach na wojsko w Polsce i Europie. I najczęściej w kolejnych tekstach o zbrojeniówce dziennikarze wymieniają te 3 firmy. Nie ma co narzekać na rozpoznawalność czy opinię rynku o Zrembie. Nowe umowy na pewno tę rozpoznawalność jeszcze poprawią. I wcześniej czy później zacznie być też lepiej wyceniany pakiet akcji Polholrozu w rękach Zrembu. Ale najpierw PRH musi pokazać więcej niż do tej pory.
    Dotacja? Czy przejęcie? Fuzja? Jedno jest pewne ze emisja nie jest optymalna dla akcjonariuszy w tym momencie. To dla mnie oznacza jedno....że będzie dużo dużo wyżej..przydałoby się jakieś szersze wyjaśnienie ze spółki
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~Wyr [37.30.42.*]
    Info jednoznacznie pozytywne, skoro nie jest to opcja optymalna oznacza, że finanse się spinają a trend jest wyraźny
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~Gosciu [37.30.30.*]
    Może jakaś niespodziewana oferta
    Fuzja na ten przykład?
    To byłby numer dopiero!
    Rzeczywiście jest to zastanawiające na co zwróciłeś uwagę...
    Coś jest na rzeczy ,o czym jeszcze nie wiemy skoro po tym infie kurs wyskoczył i w dwie godziny skupili 100 koła i jakby czasu sesyjnego brakło . Wyglądało to nawet tak może ,prozaicznie jakby rynek czekał na to / takie info. Nie do końca jednak wiadomo o co kaman ale espi okazało się pozytywnym ehhhh
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~xxx [91.150.221.*]
    kurs nie wyskoczył po tym infie, a dlatego, że BETA ETF sWIG80TR kupował akcje w związku z wejściem Zremb do sWIG80
    Kurde tyle lat na GPW, a nie zagłębiałem się w to Beta . Poczytałem już wiem o co kaman. To ile % mogą skupic takiej nowej spółki wchodzącej w indeks ?bo chyba udziały są mniej więcej równe bety w indeksie vs spolki ? Czy może tak być że jednej będą mieli więcej a drugiej mniej? . Bo w piątek o ile wszystko co się działo po godzinie 15 to oni to jakieś ok 0,7%udzialu.
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~xxx [37.31.18.*]
    każda spółka ma swój udział w indeksie (link do szczegółów poniżej, ale bieżącej sytuacji jeszcze nie ma) . Zremb będzie miał zapewne dość niski udział - pewnie poniżej 0,5%.
    Ile dokładnie BETA EFT ma akcji dowiemy się mniej więcej za miesiąc. Poza tym spodziewam się niewielkiego zakupu przez PZU TFI (+ PZU zaczyna też wprowadzać swoje ETF na indeksy, ale na sWIG80 jeszcze nie ma)

https://gpwbenchmark.pl/historyczne-portfele-indeksow
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~Reksio [89.161.13.*]
    Wyskoczył dokładnie w tym samym momencie. Co do sekundy.
  • Re: wytłumaczcie mi proszę Autor: ~norka [178.235.185.*]
    Reksio czuwa, brawo...:)
[x]
ZREMB -3,23% 9,60 2026-04-02 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.