Nic na tym papierze nie ma prawa się dziać ,póki jest taki akcjonariat Lentex który jest jedyną nadzieją Novity zajęty jest zresztą słusznie przejmowaniem Gamrata.Piczak pręży muskuły proponując co dwa tygodnie nowe walne zamiast kupować tanie akcje ,ale nie ma kasy,Pocztylion jak każdy fundusz sprzeda każdemu byle by zarobić bez żadnego pomysłu na rozwój firmy .Zwiększony popyt na włókniny zacznie się dopiero w 2011-12 roku -pozostaje czekać jak Lentex zrealizuje swoje priorytety i ogłosi wezwanie w roku przyszłym na jesieni i może wymienią się albo zapłacą po jakie 40 zł bo teraz to jedyne 35 zł jest górną stawką za sztukę.
Eryk Karski Przewodniczącym Rady Nadzorczej Novity po wyborach,logiczny następca Majchrzaka .Najgorsze co się może zdarzyć to zamiana preferencji z Novity na Stella Pack ,bo za dwa lata nasza Novita będzie z dekapitalizowanym majątkiem i z zyskiem jak ongiś bywało 1mln zł rocznie .
Już większość zamieniłem,kiedy było 37 zł do 24złi i jestem z tego zadowolony ,natomiast kto tak naprawdę liczy się ze spólką której dzienna sprzedaż wynosi od 200 do 1800 szt .
i tu jest problem . na walnym w maju zarejestrowano 2,050 mln akcji . W grudniu rok temu 1,850. Teraz pewnie padnie rekord frekwencji , bo i samokupa kupła 40k i pocztylion zwiekszył zaangazowanie o ponad 125k .
w 2009 ujawnił się na walnym jeszcze rozdrobniony Koszalin z 5%
czy kto sprzedał okaze się jeszcze w listopadzie.
Zapowiada się ciekawy listopad , do wynikiów okres zamkniety , którego koniec zbiega sie z rejestracja akcji na walne. czyli cały Listopad z ograniczona podażą.
pocztylion Piczak i lentex maja ostani tydzień ( dwa dni) na zakup akcji pod walne.
Ja wierzę Bogusiowi jest wart 54 zł i basta -giełda Novitą stoi ,jeżeli dzisiaj zwycięży rozsądek znowu trzech z Lentexu będzie w Radzie ,bo tylko razem mogą coś znaczyć.
Żródło z wynajmu ponad 3mln zł rocznie czystego grosza wyschło ,nie ma szans na na doganie składu Rady grupami ,zatem Lentex albo sprzeda swoje 28% już nie 33% komuś o kim nie wiemy ,a Piczak będzie dalej kisił się ze swoimi 26% .Lentex ma na oku lepszą spółkę włókninową -tak wnioskuję .Dlaczego nie było Pocztyliona ,ciekawe -dlaczego nie było Górnego?Boję się ,że upór niektórych był jedynie przeszkodą dla rozwoju zamiast przyczynkiem do ostatecznych negocjacji.Rok 2010 może być trudny dla Novity.
lentex nie chciał głosowania grupami więc automatycznie wyborów nie było. Wygladało na to ze Lentex zerwał głosowanie. Górny jest chory a Pocztylion zna sytuacje w spólce i byc moze chciał zeby jego przedstawiciel z rady został odwołany .
Wynajem jest i bedzie , no chyba ze przejmie to Novita , ale to mocno dochodowy interes, wiec nie ma na to zadnych szans na razie .
Niestety brak Pocztyliona i Górnego ja rozumiem inaczej był efektem mocno przemyślanym po co angażować się w spór Piczaka z Lentexem .Można chwilę poczekać do końca lutego -wtedy Lentex może być po zakupie Stella Pack i jak większość typuje po negocjacjach z Ministrem Skarbu na temat Gamrata .Wtedy i Górny będzie zdrowy i Pocztylion wymieni swoje akcje z Lenteksem , a Piczak będzie tylko organizował NWZA .Wszystko mi na taki scenariusz wygląda ,obym się mylił -mam już tego coraz mniej.
Lentex ma problem z wykorzystaniem nowej maszyny do włóknin , która generuje straty , a segment w którym dział przynosi połowe przychodów lentexu.
Poza tym nie za dobrze sie dzieje w lentexie skoro sprzedał co najmniej 25k akcji novity. Skoro lentex sprzedaje ponizej kosztów to chyba groszem nie smierdzi.
Tu nie piszemy o Lenteksie i jego kłopotach bo znam tę spółkę całkiem dobrze i nikt w Lublińcu takich nie zna ,ale dlaczego spada bez przerwy Novita .Ja zabieram głos tylko dlatego bo jestem zadowolony swoją sprzedażą Novity po około 35 zł i kupnem Lenteksu po około25 zł -widząc w tym głęboki sens .Widzę ,że nastąpiła blokada chęci szybkiego przejęcia Novity ,a powstała duża wola wejścia do Stelli Pack ,nowoczesnej firmy o przychodach ok.100 mln zł , która nie ma fobii anty-Lenteksowych i wobec powyższego łatwiej będzie wykorzystać efekt synergii w tym przypadku tym bardziej że dwie strony tego chcą .Pocztylion jak każdy fundusz ,chce szybko i dużo zarobić bez wysiłku najlepiej ,Górny od zawsze współpracował zPiczakiem i opylił co mógł Lenteksowi swoje akcje jako dowód znakomitej współpracy .Wobec powyższego pozostało dwóch jeden z szansami na akwizycje i drugi który zwołując ciągle zebrania zniechęca niepotrzebnie do siebie pozostałych akcjonariuszy .Panowie Karski i Piczak zacznijcie rozmowy jeszcze raz ,nie odchodząc od stołu bez rozstrzygnięć bo inaczej całkiem fajną spółkę doprowadzicie do całkowitej marginalizacji ,a nasze posty niczemu nie służą poza rozmydlaniem tematu.