Pytałem się już w innym wątku, tu też może spróbuję: może objaśnicie nam tu mechanizmy według których gdy kopalnie węgla w Australii są zalewane to ceny węgla (i akcje JSW) nie idą w górę (trochę, więcej, mocno,... żeby coś)? Jakieś czynniki muszą na to wpływać, rzeczywistość to pokazuje. Może na przykład mają takie hałdy węgla w portach, że przerwa w wydobyciu nie wpływa na podaż?
... a wzorost ACF2 do 250 na początku stycznia to nie był efekt burz tropikalnych przewalających się wtedy nad Qeensland?
Na kurs JSW przekładało się to nijak, ale była inna sytuacja, teraz myślę, że na JSW to też odczujemy IMHO
Faktycznie tak się mówi (kolega @MIKI tak raportował m. in.)... to było jednak bardzo krótkotrwałe. Te ceny skoczyły, tak 15% mi wychodzi, i co? Po paru tygodniach spadły... Trudno na to patrzeć jak na znaczącą zmianę... tak mi wychodzi.
Antytrol , oczywiście , że nie . Ten wzrost ACF to przez konflikt Iran-Izrael&USA. Gdybyś więcej czytał , a nie pisał tyle na forum to byś wiedział . O cyklonach i huraganach piszecie od listopada , a duże wzrosty na ACFach i surowcach od dwóch tygodni, od konfliktu.
Wielkie dzięki za link... do tej pory patrzyłem na innych stronach... No i tak, był ładny wzrost cen, jeszcze przed konfliktem... to co pisał @MIKI się zgadza. Miesiąc to trwało i siadło. Mój wniosek jest taki: jak mocno w Australii popada, i we właściwym miejscu, to może na krótko ceny pójdą w górę... trudno tu o jakiś huraoptymizm...
Sam zapytałeś i sam odpowiedzi udzieliłeś brawo jesteś debeściak. Oczywiście że tak przecież te burze występują od setek lat i to jest u nich normalne, no i oczywiście są przygotowani . To tak samo żeby w Australii pisali w Polsce temperatura w nocy spadnie do -5 C. No i co z tego?
Antytrol , w skrócie : pada deszcz , zalewa kopalnie , rozmywa infrastrukturę kolejową . ACFy +30$ . Wypompowują wodę , naprawiają tory , wszystko wraca do normy po miesiącu . ACFy -30$ . Jest konflikt , surowce drożeją ACFy w górę. Kończy się konflikt ACFy nie spadają bo trzeba uzupełnić amunicję , pociski , bomby , rakiety , wybudować nowe statki , odbudować zburzone wiadukty , mosty , domy , infrastrukturę kolejową drogową itd itp. Czyli jest dłuższa szansa na ACFy po wyższych cenach. Przeczytaj dużymi literami , powoli ze zrozumieniem , przeanalizuj . Nie licz 3x na dobę ilość wystawionych akcji na 100+ , nie podpowiadaj 3x na dobę i nie pisz co mają robić szorty , a będziesz miał więcej czasu na analizę. Chciałem w skrócie , a wyszedł poemat.
Pytanie, czy są zalewane? Nieraz opady omawiane na forum są w zupełnie innych miejscach niż kopalnie. Tym razem cyklon ma uderzyć w Queensland, ale raczej tylko w północną część tego terytorium, więc raczej nie zaleje odkrywek, bo ich tam nie ma.
ależ ja go przeczytałem, popada, posprzątają, mopem powycierają i ACFy wrócą na mimima xP
a gdy np. przez miesiąc będą zakłócenia z dostawami i ACF skoczy np. na 300 to oczywiście nie wpłynie w ogóle na JSW
Taaak Jaś masz rację
O innych sprzyjających okolicznościach nie wspomnę....
Spróbuj jeszcze raz przeczytać tylko wolniej , dużymi literami i że zrozumieniem jak czytasz książki. Twoja odpowiedź na mój wpis dla mnie jest nie zrozumiała choć czytałem 3x. Idę do ogrodu , ale wieczorem przeczytam (znowu liści nawiało)