Kwestia ograniczenie ETS. Głównie rosły spółki energetyczne, ale prawdziwym beneficjentem ograniczenia opłat ETS bedzie przemysł ciężki a najbardziej huty z piecami elektrycznymi bo one konsumują ogromne ilosci prądu. Spółki energetyczne na tym nie zarobią, natomiast dla Cognora niższe ceny prądu to zupełny gamechanger. Gra sie dopiero zaczyna mam wrażenie.
Cognorowi wiele do szczęścia niepotrzebne. Mniejsze ceny energii poprzez ograniczenie ETS, oraz zmniejszenie opłat przesyłowych, trochę rozwiązań osłonowych przed importem stali z Indii, zmniejszenie importu z Iranu, zwiększenie zapotrzebowania w związku ze zbrojeniówka, ożywienie zamówień na rynku globalnym ze względu na odbudowę powojennych zniszczeń, to wszystko przełoży się na kilkadziesiącioprocentowy (powyżej 50%) wzrost kursu akcji do końca tego roku. W to celuję.
Teraz tylko cierpliwość.
50% wzrostu na kursie cognora ?..Kolego tutaj nikt nie siedzi w Cognorze żeby zarobic 50%.Wiele ludzi kupowało tutaj akcje powyżej 8 zł nie podnoś im ciśnienia... ja tu widzę wzrost 500-1000 procent przy dobrej informacji że zbrojeniowki ..ps.jestes tu chyba od niedawna . pozdrawiam
Aż takiego wzrostu nie bedzie bo produkcja zbrojeniowa to niewielka część cognora, ale mocne wybicie na pewno przy okazji takiego info bedzie. Cognor to głównie stal budowlana i konstrukcyjna.
Wszystkie znaki dają nadzieję na wzrosty lecz biorąc pod uwagę historyczne zachowania kursu oraz ostatnie zagrania po emisji to tutaj będą podobne ruchy na kursie jak na sławetnej Lubawie
Na razie automat (przypuszczam, że Goldman) robi z kursem co chce.
Przerabiałem coś podobnego 2021-22, wtedy przez kilka miesięcy manipulowano kursem na poziomie 3,2 - 3,6 zł, a następnie w przeciągu 2 miesięcy wybiło na 11 zł.
Wtedy blokowali wzrosty zleceniami S po 300-350 tys. szt!
Minister Domański dziś w Siemianowicach ogłasza wsparcie producji Rosomaków i uruchomienie linii produkcyjnej dla Legwanów
Cognor będzie miał co robić w tych Siemianowicach:)