Rozwodnienie względem IPO wyniesie już ponad 60%. Kurs też jakieś 60% niżej niż IPO (średni 3-miesięczny). Czyli licząc dalej 1 akcja warta 25% tego co na początku (nie mówiąc o inflacji itp.). A wszystko zawsze dla "dobra" akcjonariuszy :).
No dobra, doszło w trakcie OncoSNAAT, ale też tkwi w potencjale jak GenomtecID. Na plus jedynie to, że prawie każdy się spodziewał emisji i M&A zawsze jakiś mały krok do przodu.
Gdyby spółka chciała zrobić coś naprawdę dla akcjonariuszy, zrobiłaby emisję wyżej niż kurs (przecież M&A już tuż tuż, więc chętnych też powinni znaleźć pod taki scenariusz).
Policzyłem średnią 3-miesięczną ważoną wolumenem. Wygląda, że jest to jeden z najgorszych momentów na emisję, jeżeli policzą według średniej + dyskonto to wychodzi 4.5 zł - 10% to jakieś 4.0 zł. Chciałbym żeby emisja była po 4.9 zł lub wyżej, ale coś mi mówi z tyłu głowy że będzie niżej.
Inwestorzy prywatni też nie mają fajnie. W ostatnich emisjach brali po 10 i 7 zł. Gdyby zrobili emisję po 7 zł byłby to ukłon dla akcjonariuszy, inaczej to kolejny policzek.
Zapomniałem dodać że średnia ważona do dnia 13 kwietnia może być większa, bo odpadnie cześć dni z końcówki 2025 i początku 2026, tam gdzie kurs był najniższy.
Tzn. o ile teraz kurs będzie trzymał się powyżej 4.2-4.5 zł...
W takim wypadku faktycznie emisja mogłaby być bliżej 4.5-5.0 zł.
I ostatnia sprawa, bo dopiero teraz miałem czas przejrzeć treść uchwał. Cena emisyjna akcji serii S, te które dostanie 5HT za przekazanie spółce 1mln zł, to 5.0 zł. Czyli faktycznie jest szansa że emisja może być w takiej cenie, tzn. większa szansa niż myślałem wcześniej. Paragraf 2 punkt 2 projektu uchwały dotyczącej Serii S.
O ile nie zmienią treści uchwały w trakcie (nie wiem czy mogą po tych szczegółowych espi z kwotą 1mln zł i liczbą akcji), to jest to mały pozytywny sygnał, który mógłby ustabilizować kurs bliżej 5 zł.
Sporo zależy od tego co się wydarzy na kursie do 13 kwietnia. Widzę tu sporo chętnych inwestorów co chcieliby wejść jak najtaniej przy zwałce po ogłoszeniu emisji.
Ciekawe, że to tylko 1 mln pln... Czy to może oznaczać, że: - blisko deal i potrzebujemy kroplówki aby dojechać? - blisko deal i chcemy tą kosmetyczną emisją przestraszyć i zebrać więcej akcji?