• Daremne żale , próżny trud... Autor: ~arskiozan [2.137.143.*]
    Szanowni , tymi słowami klasyka , w ten niedzielny poranek chciałem zilustrować sytuację mniejszościowych akcjonariuszy Energi. Ataki, inwektywy , żale, nadzieje w kierunku decydentów w Orlenie nie mają sensu. Oni już zapowiedzieli
    nową emisję. Jej skutki / jeśli dojdzie do tego dojdzie / / już omówiliśmy. W naszych szeregach : złość , żal ,rozczarowanie,
    a przede wszystkim pogarda dla tej kliki partyjnych nominatów. Oczywiście straty pijarowe i polityczne dla nich
    będą przeogromne. Już za kilka miesięcy gęby tej kliki/ lub ich kompanów / będą wisieć na plakatach wyborczych i będą znowu obiecywać praworządność. Najbardziej wku ...a , nie to ,że nas okradają , a to jak nędzny jest ten złodziej
    / gra idzie o ok. 200 mln - dopłata do WK / Ta suma to wartość ich moralności polityczno - biznesowo-prawnej.
    Czy wszystko już zamknięte? Otóż nie.! Rynek jest kontrolowany ,ale także nieobliczalny.
    Cwaniactwo Orlenu może się z nim zderzyć i mogą się zdziwić jaki będzie popyt na pp.
    Pozdrawiam.

• Re: Daremne żale , próżny trud... Autor: ptak1234 [91.150.204.*]
    Dnia 2026-03-08 o godz. 10:02 ~arskiozan napisał(a):
    > Szanowni , tymi słowami klasyka , w ten niedzielny poranek chciałem zilustrować sytuację mniejszościowych akcjonariuszy Energi. Ataki, inwektywy , żale, nadzieje w kierunku decydentów w Orlenie nie mają sensu. Oni już zapowiedzieli
    > nową emisję. Jej skutki / jeśli dojdzie do tego dojdzie / / już omówiliśmy. W naszych szeregach : złość , żal ,rozczarowanie,
    > a przede wszystkim pogarda dla tej kliki partyjnych nominatów. Oczywiście straty pijarowe i polityczne dla nich
    > będą przeogromne. Już za kilka miesięcy gęby tej kliki/ lub ich kompanów / będą wisieć na plakatach wyborczych i będą znowu obiecywać praworządność. Najbardziej wku ...a , nie to ,że nas okradają , a to jak nędzny jest ten złodziej
    > / gra idzie o ok. 200 mln - dopłata do WK / Ta suma to wartość ich moralności polityczno - biznesowo-prawnej.
    > Czy wszystko już zamknięte? Otóż nie.! Rynek jest kontrolowany ,ale także nieobliczalny.
    > Cwaniactwo Orlenu może się z nim zderzyć i mogą się zdziwić jaki będzie popyt na pp.
    > Pozdrawiam.
    >

Jeżeli fachowcy z PKO w utajnionych wycenach ,wycenili podobnie jak GG na 40 zł ,to będzie okazja dla nich kupić tanie akcje a ten ,co kupował po 21,9 zł to wiedział.

Pamiętaj, że powyższy tekst ma charakter wyłącznie informacyjny oraz edukacyjny i nie stanowi rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów. Przedstawione opinie są moją prywatną oceną sytuacji rynkowej. Inwestowanie na giełdzie wiąże się z ryzykiem utraty części lub całości kapitału, dlatego każdą decyzję inwestycyjną powinieneś podjąć samodzielnie, opierając się na własnej analizie.  
  • Re: Daremne żale , próżny trud... Autor: ~Dziadek [5.173.150.*]
    Napisz jeszcze raz Trolu o gwarancji ceny
    Napisz nie daj się prosić
    Arkiozan jak to szło gwarancja minimalnej ceny ?
    Co to?
    Jakieś nowe pojęcie giełdowe?
    Czy prymitywny trolowanie mahoń?
    Dnia 2026-03-08 o godz. 16:03 ~Dziadek napisał(a):
    > Napisz jeszcze raz Trolu o gwarancji ceny
    > > Napisz nie daj się prosić
    > > Arkiozan jak to szło gwarancja minimalnej ceny ?
    > > Co to?
    > > Jakieś nowe pojęcie giełdowe?
    > > Czy prymitywny trolowanie mahoń?

Dziadek cyt. 1. Minimalna cena w wezwaniu (Art. 79)
    To najważniejszy przepis. Mówi on wprost, że cena w wezwaniu (lub zaproszeniu, jeśli ma prowadzić do przejęcia kontroli) nie może być niższa niż:
    • Średnia cena rynkowa z 6 miesięcy poprzedzających ogłoszenie wezwania.
    • Średnia cena rynkowa z 3 miesięcy poprzedzających ogłoszenie.
    • Najwyższa cena, jaką podmiot (czyli Orlen) zapłacił za te akcje w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed ogłoszeniem wezwania.
    W praktyce: Jeśli Orlen kupował akcje Energi po 18,87 zł w grudniu 2025 roku, to do grudnia 2026 roku nie może ogłosić nowego wezwania z niższą ceną, nawet jeśli kurs na giełdzie spadnie do 15 zł. Art. 79 chroni Cię przed „dołowaniem” ceny przez giganta.
       Pamiętaj, że powyższy tekst ma charakter wyłącznie informacyjny oraz edukacyjny i nie stanowi rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów. Przedstawione opinie są moją prywatną oceną sytuacji rynkowej. Inwestowanie na giełdzie wiąże się z ryzykiem utraty części lub całości kapitału, dlatego każdą decyzję inwestycyjną powinieneś podjąć samodzielnie, opierając się na własnej analizie.  
  • Re: Daremne żale , próżny trud... Autor: ~Leszczyk [91.207.126.*]
    Dziadek nawet w niedzielę warujesz??? Nerwy puszczają??? Pamiętaj nie po to trzymam akcje, żeby nie spadało, jak spadnie to sobie dokupię. Także sprzedawaj jak masz co ???
  • Re: Daremne żale , próżny trud... Autor: ~darek [83.28.206.*]
    chociaż tym razem żeglarzu,dożegluj na nwza Energii 2.IV,tam swoje "mądrości" opowiadaj,dzień rejestracji na nwza Energi mija 17.III,przypominam,żeby nie było,że nie wiedziałeś-nie dziękuj,nie trzeba;-)
    Wystarczy ,żeby tym razem pomocnik ,ciągną do góry i po sprawie . Ktoś kupował po 21,9 zł ,ktoś kupił 40 tyś po 21 zł , może będzie dobrze i nie potrzebnie się nakręcamy .

• Re: Daremne żale , próżny trud... Autor: ~Leszczyk [91.207.126.*]
    Energa jest w bardzo mocnym trendzie wzrostowym, dolna linia kanału wzrostowego jest obecnie na około 17 - 17,5 pln, ale nie chce tam dobić, bo nikt nie chce tracić akcji, dlatego dziadek już ma dylerkę.
    Ptaku jesteś śmieszny lub żałosny możesz sobie wybrać albo napisz mi w który grudniu Orlen robił wezwanie?
  • Re: Daremne żale , próżny trud... Autor: ~emeryt [37.248.216.*]
    Przytoczone przepisy dotycza ustalania ceny jesli Orlen chcialby zrobic wezwanie dowolne czy delistingowe i podobnie ustala sie cene w przymusowym wykupie gdyby ewentualnie nastapil po przekroczeniu prpogu emisja / wykup jest dobrowolny /...czyli nie mniej niz najwyzsza cena zaplacona za akcje w ciagu roku wstecz ,nie mniej niz sredni kurs GPW w ostatnich 3 i 6 miesiacach / przyjmujemy wartosc najwyzsza z tych wszystkich metod / nikt nie zabrania dac wiecej ale nie mniej /oraz dodatkowo jesli wolumen w ostatnich 6 miesiacach jest ponizej 1 % to cena wezwania i przymusowego wykupu nie moze byc tez mniejsza niz wycena audytora ..jesli chcialby Orlen zrobic ponownie zaproszenie to te przepisy nie obowiazuja i ma dowolnosc moze dac wiecej bez przymusu doplaty tym co sprzedali wczesniej w zaproszeniu i moze dac mniej niz cena poprzedniego zaproszenia ..
    Widzę panie emeryt że jesteś konkrety gość bez fantazji
    Napisz jeszcze proszę co będzie z ceną jeśli Orlen przekroczy i będzie miał np.96 % i nie będzie robił nic?
    Przez nie robił nic rozumiem
    dalsze zadłużanie Energi
    Transfer zysków do Orlenu
    Brak dywidendy z ww.powodow
  • Re: Daremne żale , próżny trud... Autor: ~Finansista [77.54.164.*]
    Dziadziuś idź już spać konusie jeden. Wczoraj znowu do mnie dzwonili z BM. Oferują 23 zł za akcję Energi. Jak myślisz do ilu wzrośnie kurs i czy w ogóle twoi panowie pozwolą by C/WK = 0.42 . Może wcześniej będzie pompa do C/WK=1 a później spadek do 0.80
  • Re: Daremne żale , próżny trud... Autor: ~emeryt [37.248.216.*]
    dlaczego kiedys kupiłes teraz zainkasowaleś zysk i sprzedałeś Orlen ..wracamy do pytania dlaczego kupujemy lub sprzedajemy akcje danej spolki w okreslonym momencie czy pojawia sie takie okolicznosci ktore spowoduja ze popyt przewyzszy podaz i beda wzrosty na akcjach Energa ...ja wytypowalem akcje energa do portfela z szansa na ponadprzecietne zyski w dlugoterminowym horyzoncie z 6 na 60 zl / plan na koniec tego roku 25 zl / ale ja nie wrozbita i jak bedzie osadzi przyszlosc

dla leniwych zacytuje wypowiedź prezesa Orlenu ...

https://www.youtube.com/watch?v=cagDG3tH9kU

Nasza troska o spółkę ENERGA SA przyniosła widoczne skutki .Pan Prezes Fąfara odnosi się do wzrostu kursu akcji spółki ENERGA na GPW ze szczególnym uwzględnieniem okresu od kiedy pojawił się w zarządzie Orlenu i mówi ...i bardzo się ciesze że wspólnie możemy się z tego wzrostu kursu akcji spółki ENERGA SA cieszyć ...że rosną akcje spółki ENERGA SA ...że rośnie ich wartość ...że rośnie też rola firmy ENERGA SA w strategi i w działaniach bieżących Orlenu

,Jak już mówiłem w omówieniu wyników wspólnie z ENERGA OPERATOR / spółka z grupy ENERGA /udało nam się pozyskać 7,5 miliarda pożyczki z KPO preferencyjne oprocentowanie 0,5 % w skali roku z przeznaczeniem na inwestycje w grupie ENERGA /ENERGA -OPERATOR/

Co istotnie wpłynie na wzrost wartość akcji spółki ENERGA SA na GPW oraz wzrost wartość firmy ENERGA SA .Mogę powiedzieć że będziemy mieć wspólnie powody do radości

Dbamy o wzrost wartości spółki ENERGA SA Mogę powiedzieć to co przygotowujemy dla całej Grupy w tym dla ENERGA SA to trudne takie słowo OPERACJONALIZACJA naszej strategii Orlenu czyli przygotowywania strategii cząstkowych dla poszczególnych firm w tym dla ENERGA SA i będziemy to w tym roku publicznie prezentować dla tych większych i istotniejszych spółek z grupy a szczególnie zaprezentujemy to publicznie dla ENERGA SA bo jest spółką giełdową

Mam nadzieje że wówczas Państwa / akcjonariuszy ENERGA SA / apele spotkają się z takim odzewem z naszej strony który uznacie za właściwy

przykro mi że nie wierzycie w ponadprzeciętne zyski w horyzoncie długoterminowym lub chcielibyście na już ...ja czekam cierpliwie i jeszcze raz zacytuję zdanie które wypowiedział prezes Orlenu cytując
    Co istotnie wpłynie na wzrost wartość akcji spółki ENERGA SA na GPW oraz wzrost wartość firmy ENERGA SA .Mogę powiedzieć że będziemy mieć wspólnie powody do radości
    Specjalne dla oszołoma w sobotę makler dzwonił już 5 czy 10 raz
    Dobry towar facet bierzesz naprawdę
    Albo odwrotnie musisz zmienić dilera
[x]
ENERGA 0,11% 18,72 2026-05-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.