• Opinia subskrybenta Closer Music Autor: ~SubskrybentCM [5.173.20.*]
    Nie polecam tej biblioteki. Mimo podłączenia moich kont w panelu sterowania, roszczenia dot. praw autorskich nadal pojawiają się pod materiałami!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dodatkowo, o czym nigdzie nie jest wspominane, nawet jeśli to standard w branży - niektóre piosenki mają żywcem zerżnięta linię melodyczną i wokale z różnych paczek na splice.com
  • Re: Opinia subskrybenta Closer Music Autor: ~SubskrybentCM [5.173.20.*]
    A co lepsze, czytając warunki licencyjne tych pakietów jest jak wół napisane że nie można tworzyć muzyki PRODUKCYJNEJ.

Halo policja!!!
    „ The contents of this product may not be used (wholly or partly) in the creation of any competitive
    product
    Ucięło:
    including but not necessarily limited to
    contents of this product may not be used (wholly or partly) in the creation of Sample Packs, Sample CDs, Sample DVDs,
    Virtual Instruments, Expansion Packs, Production Music, Library Music, Subscription Services,
    App Contents (Mobile or otherwise), or in any other collection or service, in any format, or in any
    product that would involve the re-licensing of Producer Loops’ product copyrights, without our
    permission.
  • Re: Opinia subskrybenta Closer Music Autor: ~Janusz [15.220.66.*]
    Napracowałeś się , brawo . To że niewiele rozumiesz to inna sprawa
  • Re: Opinia subskrybenta Closer Music Autor: ~SubskrybentCM [109.243.130.*]
    Niewiele rozumieją biznesmeni razem ze swoją hordą YNwestorów

Dla was i prawo może być łamane byle były długoterminowe perspektywy na obrzydliwy Niewiele rozumieją biznesmeni razem ze swoją hordą YNwestorów

Dla was i prawo może być łamane byle były długoterminowe perspektywy na obrzydliwy zysk
  • Re: Opinia subskrybenta Closer Music Autor: ~SubskrybentCM [109.243.130.*]
    Z resztą szkoda tracić na was czasu. Człowiek osobistą opinię przedstawia i tak Ciebie ROZDEPCĄ kapitaliści
  • Re: Opinia subskrybenta Closer Music Autor: ~Mateoosh [78.11.25.*]
    Jakiś czas temu komentowałem już inny wątek dotyczący Closer Music i ich biblioteki. Sam korzystam z tej platformy, wcześniej używałem też Artlist oraz Epidemic Sound. Muszę powiedzieć, że niestety copyright strikes na YouTube są w tej branży dość standardową sytuacją – dotyczy to praktycznie każdej platformy z muzyką stockową. W takich przypadkach zazwyczaj trzeba po prostu złożyć odwołanie.

Podobnie wygląda sprawa z samplami czy wokalami ze Splice – bardzo wielu artystów wydających muzykę komercyjnie z nich korzysta. Czy CM jest w takich sytuacjach winny? Pewnie czasem tak. Czy to coś wyjątkowego na tle branży? Raczej nie – podobne sytuacje zdarzają się praktycznie wszędzie.

Jeśli chodzi o samą muzykę – czy w bibliotece CM są utwory brzmiące dość generycznie? Tak. Ale szczerze mówiąc Artlist czy Epidemic też mają mnóstwo takich kawałków, szczególnie Artlist, więc nie jest to nic wyjątkowego dla jednej platformy.

Moje podejście jest dość proste – wolę wspierać lokalne firmy niż duże zagraniczne platformy, dlatego na swoich mediach społecznościowych korzystam z Closer Music. Jak na razie jestem całkiem zadowolony. Czy jest to jakiś cudowny, unikatowy produkt? Nie. Czy jest to dobra biblioteka, która spełnia większość potrzeb przy tworzeniu materiałów? Moim zdaniem tak.

Nie ukrywam też, że cena robi różnicę. Jeśli mam wybór między płaceniem ok. 40 zł za Artlist/ES a około 10 zł za CM, to dla mnie decyzja jest dość oczywista.

Zauważyłem też, że sporo komentarzy odnosi się do zarządu spółki IMS. Nie wchodzę w polemikę na temat ich działań czy komunikacji, bo po prostu się na tym nie znam – nie wiem jakie mają plany ani jak prowadzą biznes. Sam jestem przedsiębiorcą i wiem, jak trudne potrafi być prowadzenie biznesu w Polsce, szczególnie przy ogromnej liczbie regulacji i formalności. Dlatego świadomie podjąłem decyzję, że w miarę możliwości chcę wspierać polskie firmy.

Mam też wrażenie, że czasami my, Polacy, trochę za mało wspieramy własne marki. Byłem trochę za granicą i widziałem, że np. w Holandii ludzie najpierw robią zakupy w lokalnych sieciach, takich jak Albert Heijn czy Jumbo, a dopiero potem w międzynarodowych dyskontach typu Lidl.

I czasami zastanawiam się, czy my jako naród nie mamy też tendencji do tego, żeby swoim przyglądać się pod lupą i krytykować za najmniejsze potknięcia, a jednocześnie podobne problemy w zagranicznych firmach traktować dużo bardziej pobłażliwie.

• Re: Opinia subskrybenta Closer Music Autor: ~Alan [5.173.204.*]
    Bardzo fajna wypowiedź, też jestem tego zdania
    A tak z ciekawości Mateoosh zapytam, jaką częstotliwość próbkowania mają pliki udostępniane Tobie przez Closer Music? jeśli mógłbyś to sprawdzić we właściwościach pliku, czy widnieje tam np 44100 kHz czy 4800 kHz byłbym wdzięczny, przysłużył byś się mojej pracy magisterskiej
    Jestem na inżynierii dźwięku i pisze pracę na zaliczenie, w telegraficznym skrócie o tym, że nie ma znaczenia w jakich parametrach nagrywamy muzykę, nie będzie to mieć żadnego wpływu na jakość utworu i chce przełamać dość mocno zakorzeniony w branży pogląd, że wyższe częstotliwości próbkowania potrafią przechwycić więcej informacji, ale jest to nam ludziom niepotrzebne.

A jestem prawie pewien, że CM nagrywa w 24 bit 44.1 kHz, ale potrzebowałbym potwierdzenia od użytkownika, bo ja bazuje tylko na podglądzie audio na ich stronie (ten jest zakodowany jako 44.1) ale czy oryginalne pliki też takie są :)
  • Re: Opinia subskrybenta Closer Music Autor: ~Mateoosh [78.11.25.*]
    Hej Alan,
    Jeżeli dobrze rozumiem - pobrałem utwór z platformy - informacje (macOS) - 44.1kHz
  • Re: Opinia subskrybenta Closer Music Autor: ~Alan [109.243.130.*]
    Super, tak, o to chodziło. Dzięki :)
  • Re: Opinia subskrybenta Closer Music Autor: ~Romek [15.220.64.*]
    Świetna wypowiedź . Absolutna prawda , wolę wspierać nasze firmy niż obce . Fajnie byłoby gdyby większość ludzi tak myślała . Niestety często ta nasza zawiść i zazdrość, że sąsiad ma a ja nie bierze górę
[x]
IMS 2,00% 2,04 2026-05-15 16:15:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.