• Darek-Geniusz Autor: ~Mars [37.47.149.*]
    Uwaga. Na forum objawił się geniusz! Myślę że za jego najnowszą absolutnie wybitną teorię pt. "Jak mi wzrasta chociaż spada"(wskaźnik C/Wk na skutek spadku Wk(na akcje)) powinien zostać nominowany do nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii. Jeśli dodamy jego drugą teorię "jak uzyskać 1,5 mld dywidendy za 2025r dokapitalizowując wcześniej spółkę kwotą 5,1 mld w 2026 r" Nobla ma w kieszeni. Nie sądziłem że takie emocje na tym forum. Czapki z głów!!!
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~arskiozan [2.137.143.*]
    Szanowny , Mars, dzięki ,ze jesteś taki czytelny. Podzielam Twój ogląd sytuacji. Oceniaj jednak Darka bardziej wielopłaszczyznowo. Darek przez wiele lat był bardzo merytoryczny i pomógł wielu forumowiczom rozumieć grę Orlenu.
    Dziś gramy do jednej bramki tylko w dwóch innych rolach / z punku widzenia Orlenu /
    My to Ci żli policjanci ,darek ten dobry. Darek teoretyzuje i wskazuje/ z pełną wiarą / ,że sytuacja może się jeszcze obrócić na naszą korzyść. Nie zabierajmy mu tej wiary,bo ona pomaga ,niektórym znosić ss-yństwo Orlenu.
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~Mars [93.159.59.*]
    Dzięki, bo już się zaczynałem zastanawiać, czy przypadkiem to z moim postrzeganiem nie jest coś nie tak. Absolutnie nie chcę nikogo obrazić. Z Darkiem też pewnie w wielu kwestiach(może nawet większości) byśmy się zgodzili-podzielam pogląd że Energa to świetna i perspektywiczna spółka-dlatego mam jej akcje od wielu lat i nie wykręciłem żadnego"kółeczka" i nie zamierzam. Ale akurat tego oponowania za emisją i wskazywania jej pozytywów nie rozumiem. Bo ponad wszystkie pozytywy dostrzegam jedno zagrożenie-że całkowicie będziemy skazani na łaskę decyzji Orlenu(a wartość akcji zamiast wzrosnąć spadnie)Mam nadzieję, że finalnie wszyscy będziemy cieszyli się że wzrostu naszej Energi, a dyskusje tutaj nie doprowadzą do podziałów tylko konstruktywnych wniosków.
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~Finansista [83.223.233.*]
    Nie odkupicie już straconych akcji. Trzeba było nie sprzedawać. Nikt się nie nabiera na wasze płatne obrzydzanie Orlenu i jego zarządu. Czekam z niecierpliwością na nową emisję akcji, dywidendę i wejście kapitałowe Saudi Aramco w Energę.
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~darek [83.28.206.*]
    huzia na Darka,fakty bez znaczenia ....im bardziej będzie ciebie irytowało co piszę,tym większa będzie twoja motywacja(mam nadzieję) do walki-chociaż wątpię czy nawet na nwza będziesz,ale zobaczymy,każdy będzie miał szansę pokazania swego oburzenia emisją z PP,przypominam dzień rejestracji 17.III.26'
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~Finansista [83.223.233.*]
    Proszę byście mi teraz napisali ile nowych emisji miał Apple i ile % wzrósł od tamtego czasu.
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~oko [31.182.6.*]
    Mars - jak zapewne zauważyłeś darek to najbardziej aktywny uczestnik tego forum. Codziennie pisze nawet po kilkadziesiąt komentarzy. To forum to jego życie. On tu jest guru - zawsze wie co zrobi Orlen, wie, że będzie dobrze, wie, że Energa to najlepsza spółka na gpw, zawsze wlewa otuchę w serca innych - pod warunkiem, że myślisz i piszesz tak jak on i to co on. Ale jak tylko ktoś się odważy podważyć jego twierdzenia to jest trollem, odszczepieńcem, którego obśmieje, wykpi. Bo on jest nieomylny. Nie wolno podważać tego głosi, bo to głęboka wiara. Prowadzi resztę forumowiczów tutaj niczym dobry pasterz zbłąkane owieczki. Skoro pisze, że po emisji nowych akcji wartość księgowa na jedną akcję wzrośnie to znaczy, że wzrośnie - uwierz mu :)
    oko nie brnij w kłamstwo nie napisałem,że po emisji wzrośnie wk,napisałem,że po emisji/rozwodnieniu pod warunkiem utrzymania się obecnej ceny na gpw,wzrośnie wskażnik c/wk do ok.0,72,to zupełnie inne sprawy i doskonale to wiesz.
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ptak1234 [91.150.204.*]
    wiemy tylko tyle ,że ktoś kupował wiele milionów akcji przed Orlenem i ten ktoś, kto ma jeszcze pieniądze ,może pomieszać im szyki . Energa na dziś powinna kosztować tyle, co Enea .
    Dnia 2026-03-05 o godz. 10:39 ptak1234 napisał(a):
    > wiemy tylko tyle ,że ktoś kupował wiele milionów akcji przed Orlenem i ten ktoś, kto ma jeszcze pieniądze ,może pomieszać im szyki . Energa na dziś powinna kosztować tyle, co Enea .

tak ptaku to wiemy,powoli i do ciebie dociera ktoś kupował/kupuje miliony akcji ze średnią w okolicach ceny zaproszenia,tylko ty zakładasz,że te miliony akcji czyli PP również kupił ambitny "grubas" który pokaże Orlenowi jaki jest "mocny",a ja,że nie ma takiego odważnego który poskoczy Orlenowi i to znowu kupuje pomocnik Orlenu,ale bez różnicy grubas czy pomocnik,nie robi tego by stracić,więc w tym miejscu nasze scenariusze się zbiegają,będzie drożej na gpw,i zadnego wykupu przymusowego po18,87 do wrzesnia 26 nie będzie
    No to jeszcze jedno pytanie. Co zyskasz na tym że Ci wskaźnik C/Wk wzrośnie(na skutek spadku Wk/akcje, a nie wzrostu ceny)? Podaj mi jedną korzyść. Bo ja znowu widzę tylko minusy-bo mimo że cena nie wzrosła wskaźnik będzie podobny do do innych energetyków (uwiarygodnienie że cena jest ok), a drugi minus obniży Ci się"sufit" do którego ta cena rynkowa będzie dążyć.
    mars,ostani raz,bo te infantylne pytania stają się już iryrujące,wskażnik c/wk nawet po rozwodnieniu akcji w okolicach 0,72 pokazuje,że jest jeszcze olbrzymia przestrzeń do wzrostów kursy,ponieważ np.Tauron ma 1,75 mld akcji i jest notowany w okolicach c/wk=1,tyle w tym temacie,gdy wywalczymy przy okazji tej emisji gwarancję powrotu dywidendy, Energa powinna być notowana powyżej jedynki-poniał???
    Tak... Infantylizm słowo klucz. Jednak więcej nas dzieli niż myślałem. Czyli będziesz się cieszył bo Ci wskaźnik wzrośnie. Chodzi o takie gwarancje dywidendy jak przy prospekcie przy IPO? Serio jestem za cienki merytorycznie-muszę się jeszcze dłuuuugo uczyć. Za każdym razem obiecuję sobie"to już ostatni wpis". Mam nadzieję że tym razem się uda...
    napisałem,przy okazji emisji walczymy o dywidendę,czy wywalczymy? nie wiem,ale skoro i tak emisji/rozwodnienia nie zablokujesz to chybab lepiej zebyśmy wywalczyli dywidendę,Orlen jest notowany po 0,92 c/wk tylko dlatego,ze płaci dywidendę,gdy u nas bedzie podobnie,0,92 c/wk nawet po rozwodniu to oznacza kurs na poziomie 23.46 zł to lepiej,czy gorzej niż teraz?
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~ptak1234 [176.106.37.*]
    Tyle razy pisałeś ,liczyłeś ile to powinno kosztować ile dawało PGE za najlepszą zieloną spółkę ,chyba im numer tel.zostawiłeś ,taka złośliwość ,
    Dnia 2026-03-05 o godz. 10:58 ~darek napisał(a):
    > Dnia 2026-03-05 o godz. 10:39 ptak1234 napisał(a):
    > > wiemy tylko tyle ,że ktoś kupował wiele milionów akcji przed Orlenem i ten ktoś, kto ma jeszcze pieniądze ,może pomieszać im szyki . Energa na dziś powinna kosztować tyle, co Enea .
    >
    > tak ptaku to wiemy,powoli i do ciebie dociera ktoś kupował/kupuje miliony akcji ze średnią w okolicach ceny zaproszenia,tylko ty zakładasz,że te miliony akcji czyli PP również kupił ambitny "grubas" który pokaże Orlenowi jaki jest "mocny",a ja,że nie ma takiego odważnego który poskoczy Orlenowi i to znowu kupuje pomocnik Orlenu,ale bez różnicy grubas czy pomocnik,nie robi tego by stracić,więc w tym miejscu nasze scenariusze się zbiegają,będzie drożej na gpw,i zadnego wykupu przymusowego po18,87 do wrzesnia 26 nie będzie

Darku ,do mnie to dotarło jak 1 gr wyżej kupował ,zobaczymy pożyjemy

• Re: Darek-Geniusz Autor: ~oko [31.182.6.*]
    Czyli jednak spadnie :) No to jeszcze jakieś tradycyjne odpisy jak co roku i okaże się, że te 18,50 zł to nawet odpowiada wartości księgowej :) A wskaźnik c/wk może nawet będzie wskazywał, że Energa jest "najdroższą" spółką energetyczną na gpw :)
    Dnia 2026-03-05 o godz. 10:43 ~oko napisał(a):
    > Czyli jednak spadnie :) No to jeszcze jakieś tradycyjne odpisy jak co roku i okaże się, że te 18,50 zł to nawet odpowiada wartości księgowej :) A wskaźnik c/wk może nawet będzie wskazywał, że Energa jest "najdroższą" spółką energetyczną na gpw :)

az tyle nie spadnie wk grupy,ale "miecz"550 mln dopłaty dla ure za 23'wisi nad nami i trzeba zakładać,że moga,chociaż nie musza go użyc
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~Pepe [5.184.227.*]
    Dnia 2026-03-05 o godz. 10:07 ~oko napisał(a):
    ....... Ale jak tylko ktoś się odważy podważyć jego twierdzenia to jest trollem, odszczepieńcem, którego obśmieje, wykpi. Bo on jest nieomylny. Nie wolno podważać tego głosi, bo to głęboka wiara. ......

Ten fragment powyżej to chyba o mnie. ;)
    Też kiedys z nim walczyłem ale z głupotom trudno wygrać.

Nie mniej jednak nie licz Mars że darek pojedzie na walne i go poznasz ;)
    A jak pojedzie jakims cudem to będzie jedynym który za tą emisja oprócz Orlenu będzie głosował na tak. Istny wizjoner .

głupotom-tak pepe,z "głupotom" trudno walczyć,szczególnie,gdy się ma podejście typu/jeżeli fakty mówią co innego,tym gorzej dla faktów,ale za policzenie ile PP/akcji musi kupić Orlen lub jego pomocnik by przekroczyć 95% glosów masz(+)
    Jakie duże pakiety akcji dostawali pracownicy i emeryci Energi?.czy można wiedzieć pewnie ten od tej posłanki wie
    z tego co ja słyszałem średnio 5-10 tys,ale ile tych akcji w rękach emerytów/spadkobierców zostało,chyba tylko Jan może wiedzieć i Energa oczywiście
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~openerem [91.220.238.*]
    w momencie kiedy ogłosili zaproszenie - dla wielu inwestorów logicznym wydawał się kolejny krok z ponowieniem zaproszenia po wyższej cenie co by było naturalną kwestią handlową i czymś normalnym ale ogłoszenie emisji z ceną poniżej zaproszenia to jasny komunikat z Orlenu do czego dążą i nikt nie ma wątpliwości że po objęciu nowych akcji przekroczą 95 % - nowe akcje mają być notowane w maju więc to ok 3 miesiące co pozwoli średniej cenie akcji ukształtować się w okolicach 19 zł - skoro Orlen emisją akcji zagrał nieuczciwie względem mniejszościowych akcjonariuszy to i kolejne kroki będą w podobnej narracji - jeśli zaraz po przekroczeniu 95 % ogłosili by przymusowy wykup GG miała by argumenty w sporze sądowym że było to celowe zagranie pod siłowe przejęcie i działanie na szkodę pozostałych mniejszościowych akcjonariuszy obawiam się jednak że ten temat może być odłożony w czasie - mam jednak nadzieję że finalnie orlen będzie zmuszony ponieść koszty swoich działań i tego co zrobił z Energą i jej akcjonariuszami
    ok,więc teraz popatrz na czas,kiedy możesz otrzymać jakieś pieniądze
    -opcja I,masz racje,Orlen przekracza 95% głosów,od monentu zarejestrowania nowych akcji w krs ma 3 miesiace na decyję wykupuje przymusowo czy nie,czyli mniej wiecej do wrzenia 26,załóżmy,że wykupuje po minimum 18,87 zł któretutaj wieszczycie-kasę dostajesz na konto i walczysz w pozwie o cenę,a resztę kasy reinwestujesz
    -opcja z sądowym zablokowaniem emisji,juz pomijam nawet kaucję,finał możliwy za 2-3-4 lata,w tym czasie co się dzieje z kursem???
    Więc co jest bardziej racjonalnym podejściem,to wszystko przy załozeniu jak sam piszesz,że nic dobrego po obecnym Orlenie spodziewać się nie należy.
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~tor [91.94.125.*]
    Nie wiem dlaczego piszecie o tym wezwaniu zwlaszcza po cenie 18,87 Jesli chcieliby to zrobic juz by dawno i tanio /wymiana/ ten ruch wykonaliby Wybrali z ich punktu widzenia / orla i notabli / rozwiazanie idealne - zaden sąd do tego sie nie przyczepi Po pierwsze poprzez pp bedą mieli wiecej akcji / piekne wyleszczenie / a po drugie na GPW bedziemy NOWa Energa - nową firma aczkolwiek z nami na pokladzie Nastepnie pojdą na reke Pomorzu i sprzedadzą duzą czesc akcji na GPW wykonując tym samym wyrok sądu sprzed paru lat -zostawia np min 51% Zeby fudusze /panstwowe ?/ biły sie o ten nowy papier nawet w cenie wartosci ksiegowej oglosza wyplate albo obietnice wyplaty dywidendy Wszyscy bedą zadowoleni a zwlaszcza ci co wezmą pp Nawet duzy co bral do 21,95 bedzie bardzo zadowolony Sporo trolli tutaj naslali zeby choc troche zniechecic nas do akcji A przeciez spokojnie zajmijmy sie wiosennymi porzadkami Po co wam dyskutowac czy wztosnie czy spadnie watosc ksiegowa , czy uruchomia gazowki ,dlaczego ktos odszedł od Energii itp. sprawy- te rzeczy nigdy nie miały wplywu na notowania

• Re: Darek-Geniusz Autor: ~emeryt [37.248.216.*]
    Mając to na uwadze również ja uważam że przymusowego wykupu jak przekriczą 95 % nie zrobia ...oczywiscie ja nie wróżbita ...wątpliwosci to dlaczego o tym nie informuja ...według aktualnych przepisow tylko w ciagu 3 miesiecy od przekroczenia 95 % mozna robic przymusowy wykup ...moga tez byc na tyle wyrafinowani że ustawią się że do przekroczenia 95 % będzie brakować np 100 tys akcji ...teraz jeszcze jest przyjety przez rzad projekt w ktory zmienia zasady ustalania ceny w przymusowym wykupie cena godziwa to cena z wezwania w ktorym wzywajacemu uda sie kupić 90 % akcji ktore nie sa w jego posiadaniu i musi to byc w jednym wezwaniu tak uksztaltowana cene uznajemy za godziwa ...Nie zmienia to faktu ze wiele dzialan aktialnego i poprzedniego zarzadu Orlenu czy ENERGA czy politykow ma znamiona dzialania na szkode akcjonariuszy czy spolki

Na dzien dzisiejszy GG jako formalna grupa z umowami i umocowana do rozmów powinna podjąć próbę wypracowania kompromisu rozmowy z Orlen / moga zawiesic notowania do komunikatu z wynikami negocjacji /jeszcze przed NWZA bo na walnym reprezentant Orlenu nie jest umocowany do wprowadzania zmian

Pytanie pierwsze czy mozna zrobic emisję do funduszy / bez pp lub z pp/ w ktorej Orlen jest wykluczony i obejmie akcje tylko wtedy jesli fundusze nie zloza zapisow
    Oczywiscie wczesniej nalezy przedstawic strategie Grupy Energa i zarys polityki dywidendowej aby łatwiej bylo podjac decyzje ewentualnym zainteresowanym objeciem .Oczywiscie mozna spróbowac ustalic cene emisyjna po wyzszym kursie lub przyjac ustalenie ceny emisyjnej na podstawie popytu/podazy od funduszy jesli za niska cena sie uksztaltuje to im akcji nie przydzielac

Jesli Orlen niechce zrezygnowac z obejmowania akcji to negocjowac cene na wyzsza moze byc nawet bez pp ...jesli cena jest po wartosci ksiegowej skonsolidowanej to nikt nie traci nikt nie zyskuje / ponizej drobni traca a powyzej Orlen traci ...oprocz strategi i polityki dywidendowej w tym wariancie Orlen musi na pismie dac ze nie bedzie robil przymusowego wykupu a jesli to po nowych przepisach lub minimum wartosc ksiegowa i to na pismie pod rygorem kar

Gdyby niechcieli na pismie to niech akcje uprzywilejowane co do glosu wprowadzi na gpw nie musi nimi handlowac ale wtedy beda miec 1 glos co spowoduje brak zwiekszenia glosow

Pytanie czy az taka wielka emisja musi byc .....mozna mniejsza emisje po wyzszej cenie itp .Jednak do tanga trzeba dwojga wiec wymagane dzialanie wspomagajace u politykow / macie biura poselskie w swoich miejscach zamieszkania ,na stronach sejmu sa adresy @ do kazdego polityka piszcie ...aby byla presja i aby Orlen usiadł do negocjacji z drobnymi jak rozwiazac spor emisja akcji
    emerycie dlaczego zmuszasz mnie bym ci przypomniał,że nie tak dawno wklejałeś tutaj linki XYZ i sugerowałeś emisję 1,8 -2 mld akcji,czy wtedy byłoby lepiej,czy emisja 1,8-2 mld akcji po 10,92 nawet z PP byłaby lepsza?
    Emeryt -zadnych negocjacji nie bedzie MY jestesmy rybki do wyleszczenia i calym swoim dzialaniem przez 2,5 roku dobitnie to pokazywali Jakich jeszcze objawien oczekujesz ze zaczną z GG rozmowy I jak jeszcze GG moze na nich naciskac ? Sprawa tą decyzja jest zamknieta
    nie chce nikogo urazić,ale Orlen,żaden Orlen ani obajtkowy,ani fafarowy nie pozwoli sobie by ogon psem kręcił,tak jak żaden odpowiedzialny rodzic nie pozwala by jego kilkuletnie dziecko rodzicem rządziło
    Bezwzglednie nie tylko tym kiblem pokazali ze slabo im wyszlo wyleszczanie twardego jądra drobnicy Nie znaczy to ze ich dzialania sa emocjonalne stad na przyklad uwazam ze za pp powinni dac dobrze zarobic, moze wlanie 37 gr zeby bylo 18,87 Graja o cene ze sprzedazy nowej energa?
  • Re: Darek-Geniusz Autor: ~emeryt [37.248.216.*]
    tym bardziej przykre że z drugiej strony jest prawnik ktory bronil drobnych akcjonariuszy przed pokrzywdzeniem przez poprzednie zarzady ..jaki teraz okazjonalny zysk zaksieguja po rozliczeniu zaproszenia czy emisji ...kto ma okazyjna strate ..wielokrotnie cytowales uzasadnienie sadu delisting ze spolki ala panstwowe maja byc wzorcem w przestrzeganiu ladu korporacyjnego itd

komentarz z pod wpisu facebok przeciw naduzyciom
    Wyobraź sobie:, że kilkanaście lat trzymasz akcje, przełykasz górki i dołki, słuchasz konferencji, czytasz raporty, tłumaczysz rodzinie przy świątecznym stole „to długoterminowa inwestycja, spokojnie”. A potem przychodzi dzień wyników kwartalnych i… drzwi zamknięte przed nosem. Dosłownie i w przenośni.Człowiek ma wrażenie, że jako akcjonariusz jest jak daleki kuzyn na weselu, pieniądze na kopertę mile widziane, ale do stołu już niekoniecznie zapraszają. Za to wybrani dziennikarze siedzą w pierwszym rzędzie, kawa, ciasteczka, uśmiechy do kamer. A ty? Oglądasz streama i zastanawiasz się, czy przypadkiem nie pomyliłeś roli bo przecież to inwestor jest współwłaścicielem spółki, a nie petentem pod drzwiami.I jeszcze to poczucie deja vu. Równouprawnienie w wersji „wszyscy są równi, ale niektórzy równiejsi”. Trochę jak w polityce za czasów PiS oficjalnie transparentność i dialog, a w praktyce selekcja gości według klucza, którego nikt nie widział, ale wszyscy się domyślają. Tyle że tu mówimy o spółce giełdowej, która powinna świecić przykładem ładu korporacyjnego, a nie testować cierpliwość akcjonariuszy.Po dekadzie człowiek zaczyna się zastanawiać, czy jego „lojalność inwestorska” to cnota, czy już bardziej sport ekstremalny. Bo jak długo można słuchać o rekordowych wynikach, synergii i strategicznej wizji, a jednocześnie czuć się jak statysta we własnej historii?Najsmutniejsze w tym wszystkim nie są nawet zamknięte drzwi. Najsmutniejsze jest to wrażenie, że głos drobnego inwestora liczy się tylko wtedy, gdy trzeba podbić kapitalizację albo pochwalić się szeroką bazą akcjonariuszy. A kiedy przychodzi moment rozmowy nagle robi się bardzo kameralnie.I serio, po kilku latach stażu człowiek chciałby przynajmniej symbolicznego szacunku. Nie czerwonego dywanu. Wystarczyłoby otwarte wejście i poczucie, że jest się partnerem, a nie tylko numerem w tabelce.
    z tym"partnerem",gdy od lat wszędzie promowana jest gra na gpw nie inwestowanie długoterminowe,bym nie przesadzał,ale zamknięty kibel przed akcjonariuszami Energi to było niebywałe dziadostwo,nawet jak kogoś się nie lubi,bo jest solą w oku, i uwiera jak kamień w bucie to cywilizowanym kraju,cywilizowane zasady obowiązują.
    Pytanie pierwsze czy mozna zrobic emisję do funduszy / bez pp lub z pp/ w ktorej Orlen jest wykluczony i obejmie akcje tylko wtedy jesli fundusze nie zloza zapisow
    -emerycie jak jest dobra wola to oczywiście,że można,nawet bez tej biurokracji z prospektami można,wystarczy,że preses Fąfara wyjdzie i powie,no te fundusze tak nalgają na nasze(Orlenu)PP,że opędzić się nie idzie,tak chcą zainwestować w Energę,nam o dokapitalizowanie chodzi,ale co za różnica skąd te 5 mld,sprzedamy funduszom nasze PP na gpw,bedziemy nadal mieli kontrolę nad Energą a Energa dostanie dokapitalizowanie,wilk syty ioca cała(jak się skończyła ta opowieść nie wiem,bo się obudziałem:-)
  • Re: Eugeniusz,to geniusz Autor: ~darek [83.28.206.*]
    Mając to na uwadze również ja uważam że przymusowego wykupu jak przekriczą 95 % nie zrobia ...
    -ojjojoj,po tym co napisałeś,legła w gruzach marsjańsko-dziadziusiowa narracja/uciekac,wykupią nas za 18,87 zł,już wszysko przepadło,Energa to wydmuszka,a dywidenda jest w Orlenie/ teraz ty będziesz najgorszy;-)
  • Re: Eugeniusz,to geniusz Autor: ~emeryt [37.248.216.*]
    zacytowałes tylko wyrwany z kontekstu fragment ...bo dalej jest że wróżbitą nie jestem czyli może byc a ewentualnie po ile tez ja nie wróżbita minimum 18 87 chyba ze srednia 3 miesieczna bedzie wyzsza ,minimum cena emisji jesli udaloby sie ugodowo negocjacyjnie zmienic ja na wyzsza moga dac wiecej ale nie musza nibvy mamy zmiany w ustalaniu ceny przymusowego wykupu ...skoro ma nie byc dlaczego nie informuja o tym rynku .....wiec i w tym temacie taki wzor do nasladowania w przekazywaniu informacji daje czempion innym
    ok,tylko kilka wpisów wyżej napisałem,wariant z wykupem-czas trwania,wariant z zablokowaniem emisji-czas trwania,więc jako inwestor szanujący swój czas i pieniądze,która wersja jest lepsza?
  • Re: Eugeniusz,to geniusz Autor: ~emeryt [37.248.216.*]
    Na taka spółka MIDAS gdzie pomagałem im się zorganizowac i namawiałem do walki o dopłate do ceny przymusowego wykupi juz mineło tam 8.5 roku o sa w polu i złożone są już 3 skargi na przewlekłość do etpcz, za chwilę 4....a to 1 instancja ...to juz Nasi spadkobiercy beda mieli dodatkowe profity ...Do pozwu o przymusowy wykup wystarczy byc akcjonariuszem w momencie przymusowego wykupu wiec w dowolnym momencie mozna sprzedac i kupic akcje przed przymusowym wykupem lub nawet po przymusowym wykupie kupic od kogos to roszczenie ..oczywiscie wieksze szanse na sukces maja Ci ktorzy nie nabyli akcji przed czy roszczenia po przymusowym wykupie ...Pozew o przymusowy wykup jest trudniejszy niz nawet ta emisja z prawem poboru dodatkowo przy nowej emisji maleje roznica miedzy wartoscia ksiegowa a cena przymusowego wykupu jak sporna kwota ....pomimo tego akcji nie sprzedaje i czekam cierpliwie na rozwoj sytuacji wierzac że z niewiadomych mi na dzis okolicznosc kurs na koniec roku bedzie 25 zl taki kurs jest w moim harmonogramie drogi do ponadprzecietnych zyskow ..Co do Fafary to jesli niechcial dac wiecej powinnien to zaproszenie od razu dac jak zostal prezesem aby wielu tych wiekowych akcjonariuszy moglo za zycia to wydac
    zaraz zaraz,w pozwie o cenę aktualna wk grupy owszem ma znaczenie,ale najważniejsza jest rzetelna wycena aktywów,więc i tak po emisji,w przypadku wykupu przymusowego,aktualizacja wyceny UG czy całkiem nowe wyceny będą niezbędne
  • Re: Eugeniusz,to geniusz Autor: ~widdele [37.109.158.*]
    Możesz te wyceny sobie wsadzić . Dalej nie dociera że rządzący mają pełnią władzę i nic z tym nie zrobią . 2 lata mineły i co zrobili ? Rozwodnią akcje i możesz iść do sądu z nie wiem już którym procesem . Prawo jest tak skonstruowane że drobni mogą ich tylko cmoknąć niestety
[x]
ENERGA -0,53% 18,74 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.