Bafet co myślisz o tej całej sytuacji z kursem text nadal trzymasz jak mówiłeś do końca roku,bo morduje strasznie ja morze do końca roku wytrzymam gdybym miał parę set akcji to bym sprzedał i po kłopocie ale mam za dużo akcji więc muszę czekać choć uważam że zarząd albo nie wie co robi albo znów po prostu kłamią.
@Kris, jestem na spółce. Nie skupiam się na bieżącej wycenie jak co poniektórzy na tym forum. W styczniu po kpi powinno iść dalej w dół, a zorganizowali podbitkę pod kółeczko. Teraz też idzie kolejna gra jak to na naszej giełdce. Na bieżąco trzeba weryfikować info od spółki, kolejny termin to kpi na początku kwietnia, potem koniec czerwca i raport roczny. Zobaczymy czy spada/rośnie MRR/ARPU, co z przychodami z API, monetyzacją Text app. Nie mam szklanej kuli i nie wiem jak kurs będzie wyglądał za dzień, tydzień, miesiąc, ważne czy biznes się kurczy czy powoli ale jednak rozwija i to będzie podstawa do weryfikacji. Dodam, że trzymam ten walor na IKE z zamysłem pod dywidendę, nie liczę na złoty strzał, a wycenę w okolicach 60 pln i dywidendę 10%. Text nie stanowi też więcej niż 8% portfela, każdy ma swoją sytuację i pod nią musi dokonywać weryfikacji. Ps. mądrzejsi od nas weszli tu w grudniu na poziomie zirka 38 pln (np. OFE Vienna - 1.3% udział), myślę że wykładając coś około 13 baniek mieli info o spółce i jej perspektywach lepsze niż osoby z tego forum. A jak będzie, zobaczymy, jak mawia klasyk, czas pokaże.
Dzięki za odpowiedź mądrze napisane, ja uważam podobnie, a grube ryby kupóją i nawet jak kurs jeszcze zleci to się nie przejmują, jak pokażą że biznes się rozwija to i kurs odbije, też czytałem że wchodzili w text po 38zł, masz rację jak takie instytucje z takim kapitałem wchodzą to coś musi być na żeczy, ale jak znam życie to druga połowa roku 26 to pewnie będą symptomy poprawy a na konkretne efekty jak im ta transformacja wypali to dopiero będą widoczne w 27,ja mam akcje na zwykłym rachunku ale sporo procent portfela i sporo akcji, skusiłem się na dywidendę, ale coś przeczuwam że ty mimo 8% portfela to i tak masz więcej akcji. Powiem Ci że nie od dziś inwestuje i ni mało ale asz żal patrzeć jak inne spółki rosną a to dziadostwo cały czas spada, na modivo też mają podobny problem.
I tu jest clue, boli jak drzazga wiadomo gdzie.... :) , jak widzi się wzrosty na GPW (nie wszędzie oczywiście). Ja załapałem się w ostatnim roku min. na orlen x2 więc psychologiczne jest łatwiej oswoić wirtualną stratę na text. Jeśli masz przekonanie, że spółka fundamentalne jest zdrowa, a biznes ma przyszłość, to trzymasz walor i czekasz na lepszy czas. To mój case, uważam, że to spółka typu value, nie value trap. Przyjmuję do wiadomości, że nie jest to już typowa spółka wzrostowa i może nigdy już taką nie będzie. Czyli, wycena powinna być w przedziale 12-15 C/Z (dla technologicznych growth ten wskaźnik jest powyżej 25 C/Z). Jak uważasz, że spółka się zwija, pozostaje opuszczenie pokładu, najlepiej przy okazji kolejnej podbitki. Twoje pieniądze, twoja decyzja.
Też miałem Orlen i wszedłem w to g, pewnie poczekam sobie trochę aż odbije do 60zł ale trudno, moim zdaniem widać że chcą osiągnąć w tym roku poprawę w wynikach, masz rację że text to już spółka value, niech tylko się ustabilizuje to w dłuższym czasie nie powinno być źle bo raczej nie upadną, a miałem kupić newag ech. Powiem Ci że bardzo cenię taką normalną wymianę poglądów, nie znoszę obrażania i wyśmiewana kogoś, przecież każdy popełnia błędy.