Dłuższy czas nie patrzyłem co się dzieje w Geotransie. Pamiętam, że mieli kiedyś coś około 20 mln w gotówce teraz patrzę że jest 4 mln. Co to się podziało z tą kasą? Bo chyba jakaś suta dywidenda mnie nie ominęła...
Poszli w dewoleperke, raport w skrócie zmniejszyły się przychody i zysk z powodu konkurencji na rynku, w tym roku sprzedaż bliźniaków nefrytowa prawdopodobny spory zysk 2026 "zadowalająca stopa zwrotu", plany stworzenia instalacji przetworzenia odpadów za 55mln złotych pozytywna ocena merytoryczna dofinansowanie na 33mln reszte trzeba uzyskać co jest nie wiadomą jeszcze jak i czy projekt zostanie stworzony na 100% - projekt przyszłościowy
Gdyby nie odpis 1.64 mln zł zysk by wyszedł około 2.56 mln zł co daje 51 grosze na 1 akcje, co przy C/Z=10 dałoby kurs 5 zł. Wygląda to zatem rozsądnie, szczególnie jeśli się liczy na poprawę przez sprzedaż tych bliźniaków.
Ale tak sobie czytam ten raport to w finanse jednak słabo potrafią
Gotówka 4 mln
Krótkoterminowe aktywa finansowe 4.7 mln
przychody finansowe 170 tys
koszty finansowe 1.7 mln
Gdzie tu sens i logika?
Z drugiej strony spółka chce mocno zainwestować w rozwój (+ pod to dotacja). Wtedy nawet jeśli nie wiem, dodrukują 2 mln akcji po 5 zł, czy zdobędą partnera, to możliwe zyski będą zupełnie kategorię wyżej. Czyli jak będzie marazm to wygląda to tak sobie, a jak się uda to kurs powinien przekroczyć 7 zł. Spora spekulacja.
Obecnie też wartość księgowa wychodzi 6.5 zł, czyli nie tak źle.
A czy patrzyliście na to Po ile te bliźniaki na tej nefrytowej są wystawione. Przecież to jest nierealne do sprzedaży przy cenie 3 miliony za sztukę. Czy ktoś dzwonił i pytał czy w ogóle cokolwiek sprzedali czy są wszystkie dostępne?
Średnia ich cena za m2 to 13500 zł, trochę drogo, prawie jak cena mieszkań (14300 zł za m2), pewnie zależy od lokalizacji, nie chce mi się patrzeć dokładnie.
Najmniejszy 156 m2 jest zarezerwowany, reszta jeszcze nie. Wszystko przecież można sobie sprawdzać na stronie.