Fejk Bentczak powiedzial o atrakcyjnej dywidendzie. Polityka dywidendowa PZU zaklada wyplate 70% zysku netto ale to wlasciciel decyduje ile bwdzie dywidendy. Gd6by fuzja bylabpewna obstawialbym dywidende na poziomie 6.8 zl bowiem wtedy kwestia wymogow kapitalowych znikla ale poniewaz wetoh9lik juz zapoqiedzial weto zmian do ustawy to kwestia kapitalow straszy. Wg mnie ze wzglwdu na potrzeby budzetu dywidena bedzie powyzej 6 zl.
Proponuje zachować spokój. 1 Procentowo dywidenda zalezy od tego po ile kupowało się akcje. 2.Duwudenda to pewnie 3Q2026r więc jest jeszcze dużo czasu na ewentualne zakupu. 3. W listopadzie 2025 można było kupowac spokojnie po 59zł, i przy takich zakupach dywidenda brutto bedzie powyżej 10%. 4. GPW na szczytach, czy będzie tak dalej ? 5. Ja spokojnie czekam na korekte na szerokim aby powiększyć wartośc portfela PZU. Miłego.
Nie mój drogi. Dywidenda dla "rynku" bierze jako punkt odniesienia kurs akcji z dnia formalnego i oficjalnego ogłoszenia dywidendy.
Prywatnie to można sobie tak liczyć od średniej zakupu ale to jest zupełnie nie reprezentatywne w kontekście porównania stopy dywidendy pomiędzy spółkami.
Obaj macie racje. Więc pisanie o tym jaki procent da dywidenda wypłacana w 3Q2026r też nie ma sensu.. Ja dobierając w ub, roku traktowałem zakup jak dobrą lokate, i teraz będe czekał na nastepną dobrą okazje do inwestycji. Przykład: w dniu ustalenie praw: 1.Wycena 60zł Dywidenda 6zł, zyska na akcjach 0, + 10% zysku z dywidendy brutto 2. Wycena 120zł Dywiednda 6zł, zysk na akcjach 100%+ 5% zysku z dywideny brutto.
Większość, jak nie prawie wszyscy robi na odwrót
Na obligacjach masz ochronę kapitału i solidne odsetki
A tu połakomiles się na dywidendę, którą i tak obejmą
A akcje mogą spaść lub wzrosnąć o kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych
Zwłaszcza teraz
Ja dziś wyszedłem z lekkim zyskiem, ike i ikze i kapitał z akcji też przeniosę na obligacje 4 czy 10 letnie