ja się na tym nie znam,ale z tego co rozumiem, teoretyczne pp z wczoraj to 19,62-18,5/1,5+1=1,12/2,5=45 gr(niewiele),jednak,gdy w dniu ustalenia pp kurs będzie np.25zł to pp bedzie kosztowało 2,6 zł,czyli przyzwoity sybstytut dywidendy ps.jeżeli się mylę,to napisz w którym miejscu,na niepłynnej spólce podbicie kursu jest proste,wystarczy byśmy wszyscy ale to wszyscy przestali sprzedawać za ochłapy,wtedy jeżeli tylko pomocnik zechce to i 30 na kursie zrobi
pepe,gdzie jesteś,dzięki,że byłeś na proteście,wreszcie Fąfara wziął się do roboty,szkoda,ze czerwonego pomponika nie ubrałes,bo chyba za karę mamy emisję 37 gr niżej zaproszenia,ale trudno,co nas nie zabije to nas wzmocni;-)
W miniony czwartek przed siedzibą Orlenu w Warszawie protestowali mniejszościowi akcjonariusze przejętej w 2020 r. przez koncern Energi, którzy twierdzą, że zostali poszkodowani przy wycofywaniu gdańskiej spółki z giełdy. Odnosząc się do tej sprawy prezes Orlenu Ireneusz Fąfara stwierdził jedynie, że na razie Orlen nie osiągnął poziomu posiadania ponad 95 proc. akcji Energi. https://stooq.pl/n/?f=1741179&c=1&p=0
Orlen wydaje 5mld zł na jakąś bzdurną emisję a wystarczył wykup po cenie równej wartości księgowej za 1mld złotych !!! Czy ty rozumiesz że przepłacają 5-krotnie żeby tylko nie zapłacić nam uczciwie a i tak po osiągnięciu 95% jak będą chcieli nas wykupić to i tak muszą wyłorzyc kolejny 1mld. Niegospodarność nic innego
bzdurnie i po bolszewisku pepciu to było wtedy,gdy "dobroczyńca" Obajtek za ok.377 mln akcji zapłacił ok.3,15 mld zl,porozumienim holdingowym z 20' ubezwlasnowolnili Energę oraz zadłuzyli na grube miliardy zł.Póżno to póżno,ale ten zly Fąfara,zdecydował się by dokapitalizować Energę 5,1 mld zł,czyli,zakładając,że obejmie tylko akcje nowej emisji które wynikają z pp zaplaci za ok.254 mln akcji 4.7 mld zł czym wyciągnie Energę z długów lub za tę kwotę Energa przejmie aktywa oze Orlenu i z czasem spłaci obajtkowe długi,bo długi trzeba spłacać,chyba kazdy to przyzna,sprzątanie szamba po poprzednikach niestety trwa i kosztuje
Po co ktoś ma kupować teraz akcję lub podbijać je do 25 czy 30 zł na rynku jak nowa emisja będzie po 18,50 !!!! Kolejne bzdury piszesz choć chciałbym się mylić. Drobnica nowej emisji z znacznej części nie obejmie bo każdy z nas już jest zapakowany pod korek bo uśredniał jak było tanio. Będziemy między sobą się zabijać żeby sprzedać prawa poboru za groszę.
Były szef Centralnego Biura Antykorupcyjnego Paweł Wojtunik został kandydatem Platformy Obywatelskiej w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Wystartuje z piątej pozycji w okręgu mazowieckim. To największa niespodzianka po posiedzeniu Rady Krajowej Platformy, która zatwierdziła dziś swoich kandydatów na listach Koalicji Europejskiej.
Odpolitycznieniu spółek Skarbu Państwa ciąg dalszy
zobaczymy po ile będą pp,mogą być za grosiki,ale niekoniecznie,zobaczymy,jednak tą emisją Orlen doinwestuje Energę,prawdopodobnie pod aktywa oze z Orlenu za ponad 5 mld zł,wk grupy spadnie do 25-26 zł akcja,w/g mnie akceptowalnie,ale znacznie wzrośnie potencjał inwestycyjny Energi,wolałbym emisję(jezeli już idą tą drogą)po wyzszej cenie,ale emisję na Energa sa wk za 24'=18,5 zł/akcja
pepciu,za Obajtka taka emisja byłaby po 1 zł,najpierw obnizyliby nominał a pózniej zrobili emisję pod siebie,patrz pge w czasach rządów populistów,czy pge bankrutowała,zeny takie sztuczki robić?
Niestety wygrają na tym notable i powiazane z nimi grupy interesow Za grosze kupią od nas prawa poboru bo my bez kasy i bedą mieli akcje w dzisiejszej cenie Połączona nowa Energa zostanie sprzedana funduszom i notable zarobią podwojnioe ale i my na tym cos tam bedziemy mieli dodatkowo Czekamy do sprzedazy przez orla na gpw czesci akcji bo to był postulat Pomorza Niestety to są sk ...e syny wilczycy
Pepe ja i teraz nie płacze bo to tylko kasa i nie pozwole zeby ona przysłoniła mi wesołosc zycia Ja bede trzymał akcje akcje a swoje i tak zarobiłem To jest gpw i tak fajny mam zysk
2 strona medalu jest taka dopuszczonych do obrotu będzie ok.545mln akcji,1% półrocznego wolumenuto 5,45 mln akcji,zakładająć,że zdecydowaną większość emisji obejmie Orlen powstaje realna szansa na wolumen poniżej 1% i wykup/żądanie odkupu po wycenie,ważne,że będzie się działo oraz to,że tym bardziejmusimy walczyc o dywidendę z Energi