Dzisiaj chyba czas na korektę. Przed nami jeszcze długa debata o SAFE, prawdopodobnie weto Karola, następnie praca nad rozporządzeniem jak obejść weto... Przed grupą wejście na główny rynek na GPW, do tego potrzeba zwiększenia free float (nowa emisja? oferta od Lubińskiej?) co za tym idzie rozwodnienie, spadek ceny. Kolejno trzeba uruchomić fabrykę, pozyskać zlecenia, itd, itd. Grupa ma niesamowity potencjał, wszystko tu jest możliwe, ale będzie jeszcze dużo zwrotów akcji i tylko mocne ręce skorzystają.
To pa tera: free float obecnie 12,7%, brakuje minimum 1,4–2,3 mln akcji do formalnego 15%, ale realistycznie GPW chce 20-25% + minimum 300–500 akcjonariuszy <5 %. Bez tego wniosek o dopuszczenie zostanie odrzucony (przykłady Creotech, Hurom – musiały zrobić secondary przed debiutem). Jeśli w prospekcie jest że nie będzie nowej emisji to najbardziej prawdopodobne: secondary offering (sprzedaż 8–15 mln akcji przez L Investment / Elżbietę Lubińską) sprzedaż 8–10 mln akcji (5,7–7,1% kapitału) to 40–60 % obecnego free floatu, presja podaży będzie widoczna i realistyczny spadek w trakcie oferty. Sprawdzisz?
Dawno już pisałem, że ff jest z dpy i samo wejście na GPW płynności nie poprawi w magiczny sposób a sposób aby to naprawić to dodruk lub zrzut przez obecnych większościowych co oczywiście wywoła presję. Prawda jest taka, że jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie zanim tu się pojawi płynność i będzie mocno rzucać. Jak pisałem o potencjalnych rozwodnieniach po drodze to mnie wyśmiali :D
Dnia 2026-02-25 o godz. 09:46 ~PanJan napisał(a): > Dawno już pisałem, że ff jest z dpy i samo wejście na GPW płynności nie poprawi w magiczny sposób a sposób aby to naprawić to dodruk lub zrzut przez obecnych większościowych co oczywiście wywoła presję. Prawda jest taka, że jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie zanim tu się pojawi płynność i będzie mocno rzucać. Jak pisałem o potencjalnych rozwodnieniach po drodze to mnie wyśmiali :D
DZIĘKI ZA TEN TRZEŹWY WPIS, DOBRZE WIDZIEĆ ŻE NIE WSZYSCY TU MERCATOR JUŻ WIDZĄ;)
Przy tak niskim free float i na NC to idealne warunki do manipulowania kursem. Obstawiam że niedługo wykorzystają tą sytuację właśnie do uwolnienia akcji. Czekam.
Tutaj kursem manipulują od niepamiętnych czasów a skończy się to dopiero jak będzie ff na poziomie ze MINIMUM 20% a z rękawa akcji nie wytelepią więc jeszcze długo będziemy tym jechać :)
Zapominacie, że jest alternatywna ścieżka wejścia na gpw.
Wariant alternatywny (jeśli free float < 25%)
Możliwe jest dopuszczenie, gdy:
w wolnym obrocie jest co najmniej 500 000 akcji, o wartości min. 17 mln EUR, a GPW uzna, że płynność będzie wystarczająca.
A mamy obecnie ok. 20 mln akcji o wartości ok 350 mln zł.
Pisałem kiedyś wiele razy, że przed przejściem na gpw będą budować kapitalizację, a tym samym cenę akcji. KNF patrzy na ff procentowy, ale też ff wartościowy. Im większa kapitalizacja, tym większy ff wartościowy.
W ostatnich dniach średni wolumen wynosił 100-400k akcji, więc jest to aż nadto wystarczające.
Jak nie wierzycie, to wrzućcie sobie ten komentarz w chatagpt
Oczywiście, że korekta! Dobiło do fajne ceny, kto skorzystał ten skorzystał, paliwo espi się kończy, będą kolejne, aż do realizacji w czyn. Tymczasem ja już puściłem przy 19