• skup akcji -glosowanie Autor: ~action1 [83.7.93.*]
    w sumie niewielka róznica cenowa
    czy bierzesz udział w skupie akcji
    zielona łapka - tak
    czerwona łapka - nie
    tylko dla tych co mają kacje action
  • Re: skup akcji -glosowanie Autor: ~action2 [178.43.252.*]
    zarobie 5% wiecej ceny a zaplace prawie 20 % podatku. przynajmniej w mojej sytuacji
    róznica chyba nie warta opuszczania spółki
  • Re: skup akcji -glosowanie Autor: ~xd [93.105.196.*]
    tu nigdy nikt nie sprzedaje a później i tak okazuje się że praktycznie cały akcjonariat się zgłasza xd
  • Re: skup akcji -glosowanie Autor: ~Legionnaire [31.0.55.*]
    Ja wystawiłem komplet, ale biorę pod uwagę i taki możliwość, że rekiny nie wezmą udziału w skupie i większość akcji oddają płotki.
  • Re: skup akcji -glosowanie Autor: bart_ns [94.172.162.*]
    Dnia 2026-02-25 o godz. 18:28 ~Legionnaire napisał(a):
    > Ja wystawiłem komplet, ale biorę pod uwagę i taki możliwość, że rekiny nie wezmą udziału w skupie i większość akcji oddają płotki.

Ja to brałem pod uwagę już podczas poprzedniego skupu. ale na razie i tak maja za malo, aby osiagnac magiczne 90 czy 95%. Ale taki kierunek chyba i tak jest obrany tylko nie w stylu jaki był znany dotychczas na GPW. Milion akcji to za mało na taki ruch.

No chyba ze za rogiem już czeka kilku inwestorów z pakietami < 5%
  • Re: skup akcji -glosowanie Autor: ~Legionnaire [31.0.61.*]
    Też się spodziewam docelowo delistingu. Wydaje mi się, że za te 35 zł planują cały FF wykupić, zwłaszcza że nie będzie już wsparcia kursu w postaci skupu.
  • Re: skup akcji -glosowanie Autor: ~olo [83.24.36.*]
    Upsssss. Widzę, że moja wizja końca kariery spółki na GPW z przed prawie dwóch lat nie jest odosobniona. I to jeszcze takie osobistości, no no. Teraz przyszedł czas na rozwinięcie teorii, pierwsza (mało optymistyczna po 35 pln) wychodzimy zaraz po spłacie zobowiązań lub chwilę przed, druga, opuszczamy parkiet po wypłacie pierwszej dywidendy "po układowej" cena 45-50 pln
  • Re: skup akcji -glosowanie Autor: ~S_Holmes [79.190.178.*]
    Dnia 2026-02-25 o godz. 22:13 ~Legionnaire napisał(a):
    > Też się spodziewam docelowo delistingu. Wydaje mi się, że za te 35 zł planują cały FF wykupić, zwłaszcza że nie będzie już wsparcia kursu w postaci skupu.

Nie widzę możliwości delistingu - wiele punktów za tą opcją. Między innymi zbyt dużo funduszy <5%; wskaźniki w stosunku do ilości akcji, bo akcje są umarzane; cena docelowa na końcu roku około 39.90 zł; nie ten Zarząd; udziały p. Matyki, HSBC, itp., itd.. Oczywiście można sprzedać wszystko i próbować odkupić więcej w niższej cenie, ale będzie spora redukcja, biorąc pod uwagę wcześniejsze takie wezwania. Gdy macie wątpliwości, jak się sytuacja potoczy możecie sprzedać część swoich akcji - na dwoje babka wróżyła? To powiedzmy połowę. Sam sprzedaję trochę mniej niż połowę, bo gdyby co, to chcę mieć wpływ na to co się będzie działo na arkuszu zleceń - do wyboru do koloru, będzie kasa na odkupienie, będą i akcje na jeszcze lepsze czasy. Po redukcji też zresztą będziecie tak mieć. Pozdrawiam szczególnie Wiarusów, który to już skup mamy za sobą i ile przed nami? Powodzenia P. T. Wszystkim

• Re: skup akcji -glosowanie Autor: bart_ns [94.172.162.*]
    Fundusze :) to akrat anty argunent, bo one zachowują się zazwyczaj pro większościowo. Pamietasz jak CIECH schodził z giełdy i jak bardzo mu w tym przeszkadzały fundusze, a wiadomo dlateczego tak Seba walczył o to, ale w jakiś sposób je przekonał by zrezygnowały z grubej kasy. A takich akcji z funduszami bylo wiele i zawsze grzecnie oddawały i nie pamietam by kiedykolwiek się postawiły.

Co do delistingu jest tak jak pisałeś dopuki większosciowi też się bawią razem z nami i umarzają akcję to jest w miarę bezpiecznie. Tylko jest jeden czynnik o którym nikt nie wspomina. Za każdym razem duzi otrzymują sporo gotówki na ktorą muszą mieć plan, bo inaczej nie bawiliby się w te skupy. Na szczescie dotychczas nie bylo sygnałów ostrzegających przed jakimś kolejnym wałkiem na GPW :) a te skupy razej odbieram jako ukłon dla akcjonariuszy.

Dnia 2026-02-26 o godz. 10:34 bart_ns napisał(a):
    > Fundusze :) to akrat anty argunent, bo one zachowują się zazwyczaj pro większościowo....
    >
    [***]

ACTION to niezbyt płynny papier, więc łatwo jest podbić cenę powyżej 35 dla mniejszych i większych funduszy, a tym bardziej, że analityką fundamentalną kurs powinien być wyższy, zwłaszcza uwzględniając umorzenia. Ale czy opłaca się podbijać kurs, gdy jesteśmy tutaj na lata - zawsze można sobie coś dokupić po taniości, a potem trochę sprzedać po 35 i znów odkupić, co widać po wczorajszych ruchach, by cena zbyt nie wzrosła. Dlatego z tego co widzę i dzisiaj na arkuszu zleceń, że kontynuujemy, czyli staramy się by udało się odkupić dobrze poniżej 35 - podejmę decyzję, by sprzedać więcej niż połowę akcji na wezwaniu. Mam jeszcze kilka godzin na taką decyzję. Przyszłoroczne wezwanie powinno być już po znacznie większej cenie niż 35 zł, choć Zarząd ACTION, nie stara się obecnie zbytnio o wizerunek dla zainteresowanych akcjami nowicjuszy - można zobaczyć to na stronie spółki, gdzie komentarze Zarządu, różne informacje dla inwestorów są z roku 2024. Starania w tym zakresie były swego czasu, gdy trzeba było odbudować zaufanie rynku po zamieszaniu z postępowaniem układowym. Pozdrawiam

• Re: skup akcji -glosowanie Autor: ~Wacek [31.60.70.*]
    Nic się nie martw i tak redukcja będzie 92 %
  • Re: skup akcji -glosowanie Autor: ~szark [89.74.159.*]
    Zgadza się, choć skup daje coraz niższą premię ponad aktualną cenę. W tej sytuacji redukcja powinna być mniejsza.

Oddzielną kwestią jest to, że duża redukcja to dobra wiadomość dla tych, którzy traktują spółkę długoterminowo.
    Skup to ukryta forma dywidendy. Braku spółka utrzyma tempo skupu i poziom zysku to za kilka lat cena akcji musi rosnąć.

Tymczasem spółka rośnie i po turbulencjach ani śladu. HSBC chyba już się zestarzał - mogliby coś na ten temat napisać. Ale nowe koncepcje na biznes wyglądają interesująco. Szczególnie w kontekście immanentej robotyzacji.
    Dnia 2026-02-26 o godz. 15:58 ~Wacek napisał(a):
    > Nic się nie martw i tak redukcja będzie 92 %

[***]

To tylko były moje dywagacje, trochę prowokacyjne, nie powiem, ale zostałem do tego skuszony niedalekimi w wątku wpisami kolegów wiarusów Olo i Legionnaire (załączam pozdrowienia). Sprzedałem na wezwaniu więcej niż połowę posiadanych akcji. Miłe dzisiaj było maksimum dnia, tj. 33 zł. Fajnie też dzisiaj wyglądają na pełnym arkuszu zleceń niewystawione na zaproszenie zlecenia sprzedaży, zachęcające do wzrostu kursu, zwłaszcza te ponad 34k po 150 zł sztuka, prawda?
[x]
ACTION 2,20% 30,20 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.