Witam
Chcę wziąść kredyt i zastanawiam sie w złotówkach czy w euro.Aktualnie jest niski libor , jakie jest ryzyko zwiększenia go i do jakiego stopnia i czy wejście do strefy euro będzie miało duży wpływ na libor.Aktualnie różnica na racie wynosi około 180 pln na miesiąc na korzysć Euro przy liborze 0,75 i marży 2,7.Co mi Pan poradzi.Czy lepiej wziać złotówkę czekać na wejście do Euro i przejście na libor.Jak może kształtować się libor po przejściu do strefy euro.
Dziękuję za odpowiedź.
"Czy lepiej wziać złotówkę czekać na wejście do Euro i przejście na libor" - sama drążę obecnie temat kredyty hipotecznego pod kątem złotówka a euro i z tego co mi mówiono, gdy wejdziemy do strefy euro, to pomimo zmiany waluty oprocentowanie będzie nadal wg stawki Wibor, a nie Libor. Orientowałam się w tej sprawie, ponieważ zastanawiałam się nad zaciągnięciem kredytu w Euro w tej chwili, gdy kurs jest wysoki, a potem przewalutowaniem go na złotówki. By ostatecznie chcąc nie chcąc znów przejść na Euro przy ogólnym przejściu. I też sądziłam, że się wtedy przechodzi automatycznie na Euro i powiedziano mi, że NIE! Waluta Euro owszem, ale oprocentowanie pozostaje polskie.
Dzień dobry. Kto udzielał Pani takich informacji? W przypadku wejścia Polski do strefy Euro znika stopa Wibor i zostanie zastąpiona stopą adekwatną, czyli Euribor, nie zmieni się natomiast sama marża, która jeśli dziś jest okreslona np. na 2 proc.. to bedziemy płacić euribor+2proc, zmaiast wibor+2 proc., w tym sensie marża się nie zmieni. Wybór kredytu w Euro dziś jest formą spekulacji walutowej, jeśli więc taki jest cel zaciągnięcia kredytu to warto wybierać kredyt denominowany. Warto jednak się liczyc z dodatkowym kosztem spreadu walutowego oraz zawsze możliwych wahań kursowych. Pozdrawiam
Dzień dobry. W mojej opinii dla osób zarabiających w PLN jedyną sensowną opcją jest kredyt w PLN, który po ewentualnym wejściu do strefy euro zostanie zastapiony Euro, zamiast stopy Wibor stosowana będzie stopa Euribor. Proponowałbym więc szukać kredytu w PLN z jak najniższą marżą, które po ewentualnym wejści do strefy euro zostanie utrzymana. Pozdrawiam