Zgodnie z ustawa o obrocie papierami wartościowymi, gdy główny inwestor przekroczy 95 % jest zmuszony do zakupu od was akcji po ostatniej cenie po jakiej w okresie 12 miesięcy dokonywał transakcji. Grzecznie zgłaszacie w bm chęc odsprzedaży tdj swoich akcji po 3.3 i nie może on odmówić, chyba że wolicie oddać po 3.25 :)))
Co Ty piszesz, nic nie musisz zgłaszać, teraz piłka po stronie większościowego, który ma prawo, a nie obowiązek dokonać przymusowego wykupu pozostałych akcji.
Ma na to trzy miesiące.
Jak z tego nie skorzysta, prawo to wygasa.
Gdyby chciał je przywrócić, musi zwiększyć ilość posiadanych akcji, stale powyżej 95%.
Zostało ok 4,8% akcji czyli jakieś 26,5mln papiera, policz po 5gr wyjdzie Ci 1,32mln pln mówię wam że gówniak to taki kombinator że złotówkę 5 razy obraca zanim ją wyda !!!!!!!!!!!!!! Mam obawy czy ten żałosny biznesmen nie będzie próbował jakichś sztuczek żeby mniejszościowych wycisnąć i oskubać o kilka kilkanaście procent
Żadny utajony grubas tylko TDJ lub ktoś z nimi związany. Ludzie litości ... jeżeli akcjonariusze sprzedają poniżej ceny 3.30 którą i tak TDJ by musiało zapłacić to czemu nie mają kupować taniej jeżeli jest taka możliwość. Ten utajony grubas pozbiera akcje i za chwilę będzie transakcja pakietowa do TDJ i tyle. Rozumiem, że część nie chce mrozić pieniędzy i czekać na wykup ... każdy ma wybór.
Odpowiadając na pytane 'po co sprzedawać?': a no po to, żeby nie kisić tutaj kapitału. 5 groszy to jakieś 1.5% z oczekiwanej ceny wykupu, jak calość ma zajać np. 4 miesiące, to trochę słaba marża. Także jak ktoś ma jakiś pomysł gdzie się z pieniędzmi przesiąść to to robi.
Odpowiadając na pytanie 'kto zbiera?': osoby, które liczą na opchnięcie po 3.3 pakietowką tu i teraz, albo osoby myślące, że TDJ sprawnie się uwinie z całym procesem (1.5% za miesiąc-dwa to już całkiem niezła prowizja).
Sam zdecydowałem, że wolę przeiąść się gdzie indziej, nie bawi mnie bycie zakładnikiem tego co się główniakowi może w głowie urodzić, za 5 groszy na akcje.