... W piątek zamknąłem wszystkie pozycje na TPE, zarówno na akcjach jak i na RCFL. Przerzuciłem się na PGE. Widzę większy potencjał wzrostu po ostatnich komunikatach od odejścia Europy od ETS.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM DUŻEGO PITU za 2025 DO ZAPŁATY
Dzięki za wspólną podróż. Co do PGE patrząc na wykres miesięczny myślę, że idzie na 15 zł. Tauron póki co nie daje sygnału sprzedaży więc bardzo możliwe że cała energetyka będzie grzać dalej i kto wie, może ta 15ka pojawi się również na Tauronie, który w przeciwieństwie do PGE ma większy porządek w aktywach pod kątem możliwej utraty wartości czyli tzw odpisów i stąd też jest wyżej wyceniany. Powodzenia.
Rozważ ułamkiem procenta swojego portfela inwestycje w vee są z New Connect. Będziesz zadowolony z zysku. Ale najpierw przeczytaj piątkowy raport dla pewności
Dnia 2026-02-15 o godz. 10:22 ~Wig napisał(a): > Ceny emisji CO2 spadają. Możliwy dalszy spadek.
Odnośnie CO2 to zaraz się może okazać, że nie bardzo będą one nas interesować. Jeśli zostałby zmieniony lub złagodzony ETS zgodnie z tym co postuluje Merz to może się zaraz okazać, że Tauronowi aktywa węglowe już nie będą ciążyć i wcale bym się nie zdziwił jeśli Tauron zdecydowałby się w przyszłości przeszacować w górę wartość tych aktywów (operacja odwrotna do wcześniejszych odpisów) a przynajmniej podnieść wartość Jaworzna i wydłużyć jego przydatność operacyjną co podbiło by wartość Tauronu. Poniżej link do wypowiedzi Merz'a. https://stooq.pl/n/?f=1738388&c=1&p=0