Noweski bank sprzedał 200k w grudniu. Ogłosił to w lutym i kurs spadł o 15%.
Norwegowie potrzebowali na waciki. Oni wiedzą jak zarządzać majątkiem. W ciągu trzech lat spuścili swoją walutę o 40% tak że już nawet Turkom nie opłaca się pracować w tym ciemnym i zimnym zakątku.
Na forum panuje przekonanie że kurs będzie już tylko spadał. Niektórzy twierdzą że o 30% tak że nawet 15% dywidendy nie uratuje inwestorów.
Cena extra dla inwestujących tylko cierpliwie oczekiwać na wzrosty, pół roku trzeba się przemęczyć, spółka ma ciekawe wskaźniki i na tle innych wygląda bardzo dobrze
Jutro dywidenda więc kurs może podskoczyć do około 40zł i do wyników konsola, w dniu prezentacji wyników za 3 kw zarząd powinien powiedzieć jak się sprzedaje text app, co z odejściem klientów, i co z kosztami, tylko oni mają gdzieś mniejszościowych akcjonariuszy, w 4 kw pewnie już nie zawiążą kosztów na projekty po to żeby wyniki pokazać lepsze i na dywidendę coś więcej poszło kasy, do końca roku do 50-60 powinno odbić, przy stabilizacji wyników oraz dywidendzie w przedziale 4 - 4,50 i zyskać około 120mln. A jeśli to nad czym pracują nie wypali i z kwar tału na kwartał będą niższe zyski to będzie fatalnie i ceny 20 parę złotych realne, ale oni z tymi klientami co mają i dolaże po 3,55 i częściowym zejściu z kosztów i ustabilizowaniu zysków powinna ta cena być jak pisałem. Na ccc też akcjonariusze mają podobny problem co u nas na text.
Nie liczył bym na to że cokolwiek powiedzą co z sprzedażą, podają odejście klientów oczywiście w % jak zwykle poniżej 4 % . Na wysoką dywidendę nie mają już pieniędzy w portfelu bo wydali w zeszłym roku . Sam generalnie byłem pozytywnie nastawiony i poczekam do początku lipca , ale zauważyłem że zarząd to banda ściemniaczy i dobierają słowa pod aktualną sytuacje w firmie . Myśleli że wszystko im wyjdzie jak sobie tego życzą , ale niestety i kurs dolara jak i sytuacja ich klientów sie pogorszyły i wyniki widzimy sami . Nie liczył bym na poprawę zapowiadaną przez zarząd jeśli ogólna sytuacja się nie poprawi … licząc na to że nałapią dużych klientów raczej daleko nie zajdziemy i jedyna metoda na poprawę wyników finansowych jest wzrost kursu dolara i podniesienie cen za produkty .