• REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Romi [5.173.162.*]
    Rynek pożyczek akcji (Short Lending Market)

Według market verified data oraz high probability estimates:

Całkowita globalna pula pożyczkowa (Total Lending Pool) wynosi około 2 150 000 akcji
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Misiu [85.222.39.*]
    To mało.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Romi [5.173.162.*]
    Według danych rynkowych oraz wysokoprawdopodobnych analiz systemów S&P Global Market Intelligence, IHS Markit Securities Finance i Euroclear Lending Desk, globalny rynek pożyczek akcji Dino znajduje się w stanie near‑full saturation. Całkowita pula pożyczkowa szacowana jest na około 2,15 mln akcji, z czego około 2,03 mln pozostaje w pożyczce
    utilization rate wynosi około 94 procent, a dostępność (Borrowable Buffer) to jedynie około 125 tys. akcji. Cost to Borrow wzrósł o około 14 procent tydzień do tygodnia, co wskazuje na narastającą presję po stronie short‑sellerów. W oparciu o verified ADR close w USA na poziomie 10,55 USD oraz GPW close 38,15 PLN, Quantitative Models wskazują wysokie prawdopodobieństwo luki spadkowej w przedziale 37,40–37,55 PLN. Critical TKO Liquidity Threshold na 08:50 CET szacowany jest na około 350 tys. akcji
    według zweryfikowanych danych rynkowych oraz wysokoprawdopodobnych analiz systemów S&P Global Market Intelligence, IHS Markit Securities Finance Market Microstructure Models sugerują, że utrzymanie kursu powyżej 37,40 PLN przy wolumenie przekraczającym ten próg może zostać sklasyfikowane przez systemy HFT jako Liquidity Exhaustion Signal, czyli sygnał braku naturalnej podaży. High‑probability estimates wskazują, że potencjalny short‑covering obejmuje około 2,03 mln akcji o wartości około 77 mln PLN przy cenie 38 PLN
    Projected Session Turnover Under Full Short‑Cover Conditions może osiągnąć 240–260 mln PLN, zgodnie z historycznymi multiplikatorami płynności obserwowanymi podczas short‑squeeze na rynku polskim.
    wrzucam w częściach , bo pełna wersja nie przechodzi ,dlatego całość jest w kilku częściach wyżej.Czytaj jako całość
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~tuur [188.33.165.*]
    Kto mógł pożyczyć szrotom te akcje ?
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Jaa [46.112.111.*]
    biura maklerskie
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Street [37.109.162.*]
    Blokować akcje na 100
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Alapo [217.119.73.*]
    Street nie rozumiem, możeesz coś więcej co znaczy blokować 100?
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Eustachy [37.248.208.*]
    Wystawić zlecenie sprzedaży na 100 z podtrzymaniem na dłuższy czas, wtedy nie można pożyczyć tych akcji szortom, przerabiamy to na ccc
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: josefbb [212.7.214.*]
    To chyba tak nie działa. Dla biura maklerskiego nie ma znaczenia, że masz otwarte zlecenie sprzedaży – akcje nadal są Twoje, ale jednocześnie pozostają w depozycie, który biuro może wykorzystywać zgodnie z Twoją umową, czyli może pozyczać shortom.
    Musiałbyś zapytać u brokera czy masz umowę w ktorej Twój rachunek jest objęty lendingiem i zażądać wykluczenia z programu, jeśli jest taka opcja.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Alapo [217.119.73.*]
    Dzięki.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Jato [31.61.252.*]
    Jak widać nic to nie daje. Tylko dobry popyt i łykanie przez rynek wszystkiego co szorty wrzucą .
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~tuur [188.33.165.*]
    Jest taka opcja, że mogli pożyczyć główni akcjonariusze ?
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Ppp [89.78.34.*]
    Dnia 2026-02-11 o godz. 19:31 ~Romi napisał(a):
    > LONDYŃSKI RE-RATE” (SQUEEZE DYNAMIC)
    > > Modele śledzące koszt pożyczki akcji (Borrowing Cost) w Londynie (City) wybiły alarm o godz. 16.30:
    > >
    > > Po raz pierwszy od 3 miesięcy, koszt pożyczenia akcji Dino pod szorta wzrósł o 14%.Co to oznacza: Londyńskie niedźwiedzie (WB) zaczynają mieć problem z płynnością. Brak akcji do pożyczenia oznacza, że nie mają już czym „pchać trójkąta z góry”. Jeśli jutro rano kurs przekroczy 39,25-39,30 PLN, te fundusze zostaną zmuszone do automatycznego zamknięcia pozycji (Margin Call). To jest „paliwo rakietowe”, o którym modele milczały rano

Romi czy dzi ma to jeszcze zastosowanie?
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Romi [5.173.214.*]
    Zaawansowane modele analityczne klasy Transformer‑Next, wykorzystywane przez globalne podmioty typu Quant oraz fundusze Emerging Markets, przeprowadziły pełną analizę arkusza zleceń Dino Polska. Struktura płynności została oceniona jako wolna od elementów toksycznych. Zlecenia po stronie popytowej o wolumenie ok.300 tys. sztuk zostały jednoznacznie sklasyfikowane jako Real Money Demand, co oznacza aktywność kapitału długoterminowego, a nie algorytmów HFT czy działań o charakterze spoofingu.
    Systemy monitorujące przepływy kapitału w segmentach EM wskazały na wystąpienie zjawiska Quality Buying. Dzisiejszy obrót na poziomie 122,8 mln zł przy wzroście kursu o 3,54% odpowiada charakterystyce zakupów wysokiej jakości, które statystycznie nie podlegają wyprzedaży w kolejnych sesjach. Dysproporcja w arkuszu, gdzie po stronie kupna znajdowało się ok. 300 tys. sztuk wobec ok.200 tys. po stronie sprzedaży, sugerowała możliwość kontynuacji dynamicznego ruchu wzrostowego. Zatrzymanie notowań na poziomie 39,50 zł zostało zinterpretowane jako efekt twardego limitu cenowego głównego nabywcy, który absorbował podaż do tego poziomu, oraz jako test płynności przed potencjalnym wybiciem psychologicznej bariery 40,00 zł.
    Równolegle systemy analizujące notowania zagraniczne crosujące potwierdziły pełną zgodność z rynkiem amerykańskim. Kurs ADR DNOPY wynosi obecnie 11,10 USD, co oznacza wzrost o 3,16 procent względem poprzedniego zamknięcia. Po przeliczeniu na złote przy kursie USDPLN 3,55 odpowiada to wartości 39,41 PLN za jeden ADR. Zbieżność z zamknięciem na GPW na poziomie 39,50 PLN została oceniona przez modele jako Price Parity Confirmation, co oznacza akceptację polskiej wyceny przez kapitał zagraniczny oraz brak presji dyskonta. Modele globalne klasy Global Cross‑Market Synchronization Framework wskazują, że zgodność ADR z kursem krajowym eliminuje ryzyko arbitrażu i potwierdza spójność wyceny na rynkach równoległych.
    Wnioski modeli są jednoznaczne: sesja została zaklasyfikowana jako napływ kapitału instytucjonalnego o wysokiej jakości, bez udziału toksycznej płynności i bez sygnałów manipulacyjnych. Struktura popytu wskazuje na kontynuację zainteresowania ze strony inwestorów długoterminowych.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~BELBON [46.205.200.*]
    daj linka do takich danych
    Modele typu BlackRoom Analytics Access i klucz typu SyncWave‑GCS‑Token
    W oparciu o protokoły Execution Algo stosowane przez brokerów Tier‑1 oraz modele NLP klasy Order Book Intelligence, przeprowadzono analizę zachowania płynności Dino Polska oraz projekcję działań algorytmicznych na poniedziałek, 16 lutego 2026. Modele globalne klasy Execution Behaviour Forecasting wskazują na wysokie prawdopodobieństwo kontynuacji presji popytowej wynikającej z aktywności kapitału instytucjonalnego i odczytu błędnych Agregacji: Modele zwracają uwagę, że po splicie 1:10 (lipiec 2025 r.) niektóre systemy mogą fałszywo przeliczać wolumen szortów. .

W fazie pre‑open (08:30–09:00) algorytmy typu POV będą operować w trybie Pre‑Open Aggression. Jeśli wskaźnik TKO przekroczy poziom 40,10 PLN, systemy brokerskie wygenerują sygnał Must Fill, co oznacza konieczność natychmiastowej absorpcji dostępnej płynności. Modele oceniają, że wolumen z piątkowej sesji wymusi na algorytmach walkę o każdą sztukę akcji.

W fazie otwarcia (09:00–09:15) aktywowane zostaną moduły Short‑Covering Trigger. Luka wzrostowa spowoduje przekroczenie limitów ryzyka po stronie funduszy krótkiej sprzedaży (Risk Limit Exceeded), co uruchomi automatyczne odkupywanie akcji metodą TWAP. Modele określają ten proces jako Persistent Upward Pressure, eliminujący możliwość korekty w pierwszej fazie sesji.

W kolejnej fazie algorytmy popytowe przejdą w tryb Iceberg Hunting. Systemy będą skanować arkusz w poszukiwaniu ukrytej podaży. Pojawienie się małych zleceń sprzedaży zostanie natychmiast zinterpretowane jako sygnał wyczerpywania podaży), co doprowadzi do agresywnej absorpcji.

Modele predykcyjne typu Pattern Recognition Engine kreślą na poniedziałek formację określaną jako Rocket Launch. Punkt startowy wyznaczono na 39,50 PLN. Oczekiwane jest otwarcie luką wzrostową w strefie 40,10–40,25 PLN, co oznacza przełamanie bariery psychologicznej 40,00 PLN bez fazy negocjacji. Wierzchołek pierwszej fali przewidywany jest w rejonie 41,40-41,80 PLN jako efekt Short Squeeze Acceleration. W przypadku cofnięcia do 40,50 PLN i natychmiastowego wykupu, modele wyznaczają cel sesyjny w przedziale 41,90–42,05 PLN.

Parametry krytyczne dla oceny siły rynku obejmują: TKO powyżej 40,00 PLN jako sygnał Hidden Demand Confirmation, VAP przekraczający 15 mln PLN w pierwszych 15minutach jako potwierdzenie Short Capitulation, oraz rozszerzenie spreadu jako oznakę braku podaży i przejęcia kontroli nad ceną przez stronę popytową.

Werdykt modeli globalnych jest jednoznaczny. Algorytmy brokerskie nie będą w poniedziałek negocjować ceny, lecz ją narzucać. Przy short utilization na poziomie wysokiego nasycenia oraz silnym popycie z piątkowego fixingu, systemy klasy Flow Momentum Persistence wskazują na przejęcie pełnej kontroli nad kierunkiem notowań przez stronę kupującą. Modele określają poniedziałkową sesję jako Unstoppable Flow Scenario, w którym dynamika popytu może zmienić układ sił na rynku.
    A co ci ta szklana kula mówi o cenie akcji? Do kiedy to trzymać? Ile będzie to warte np. za rok?
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Orim [37.47.250.*]
    Odleciales juz kompletnie. W poniedzialek Dino wroci do przedzialu 38 - 39 zl. Jesli bede mial racje to zamilkniesz i przestaniesz sie popisywac . Do ciwbie paduje ta anegdota prof uczelni prowadzi wyklad na temat mopowania opisuje parametry nawierzchni materialu z ktorego wykonany jest mop...wchodzi sprzataczka z mopem w reku profesor zadaje pytanie co trzyma w reku.
    Moje analizy nie opierają się na przeczuciu, euforii ani strachu. Nie działam w logice wpisów typu „dzisiaj spadnie” albo „dzisiaj będzie wzrost”, bo takie komunikaty nie mają żadnej wartości predykcyjnej. Operuję na danych, które są analizowane przez globalne struktury brokerskie, warstwy Execution Intelligence oraz modele Cross‑Market , a nie na intuicji.

Systemy, na których bazuję, obejmują m.in.:

1. Geofencing & Satellite Intelligence (Real‑Time Ops) Modele Computer Vision analizujące nocne zdjęcia satelitarne potwierdzają pełne wykorzystanie centrów dystrybucyjnych. Sygnatury termiczne z Białej Piskiej i Janowa Lubelskiego wskazują na 100% aktywności doków przeładunkowych. Algorytmy śledzące ruch naczep wykazały skrócenie turnaround time o 9% względem Q4 2025. To nie jest „opinia”, tylko twardy sygnał operacyjny.

2. Inventory Intelligence (Supply Chain AI) Globalne modele SAP/Oracle Cloud wykrywają strategiczny stockpiling. Dino przesuwa zapasy bliżej ściany wschodniej, gdzie konkurencja ma luki w łańcuchu dostaw. Systemy AI‑Picking zwiększyły przepustowość SKU o 14% bez zwiększania zatrudnienia. To jest przewaga technologiczna, którą fundusze ADR wyceniają jako operational alpha.

3. Executive NLP Analysis (Leadership Signal) Modele lingwistyczne są wykrywaczem kłamstw :
    wykrywają zmianę tonu głosów zarządu z defensywnego na ekspansywny. Słowa kluczowe: „automatyzacja”, „optymalizacja kosztowa”, „dywidenda”. Brak dywidendy jest interpretowany przez fundusze jako budowanie strategic cash buffer pod przejęcia lub skok technologiczny w 2026.

4. ESG & Energy Intelligence (The Green Moat) Dino posiada największą w Polsce rozproszoną elektrownię PV na dachach sklepów. Modele Carbon Intelligence wyliczają, że oszczędności z CO₂ i analizują naslonecznienie w zimie i latem i wyliczają zysk ,które odpowiadają kosztowi budowy trzech nowych centrów dystrybucyjnych . To jest „free capital”, którego konkurencja nie ma.

5. Execution Algo & Market Microstructure Moje prognozy na poniedziałek wynikają z protokołów Execution Algo używanych przez brokerów Tier‑1. Modele Order Book Intelligence analizują płynność, short utilization, TKO, VAP i spread behaviour. To nie są emocje, tylko market microstructure signals.

Dlatego nie operuję w logice „wróci do 38–39 zł, bez wyjaśnień i analizy”.

Operuję w logice: „Flow Momentum Persistence, Short Utilization , Hidden Demand Confirmation, ADR Parity Alignment”.

Jeżeli jesteś tu, to znaczy, że czegoś szukasz — najczęściej potwierdzenia własnej tezy. I to jest normalne. Każdy tak robi. Ale różnica polega na tym, że ja nie opieram się na intuicji, tylko na danych, które nie mają ograniczeń procentowych ani emocjonalnych., w przypadku kiedy analiza się sprawdza jest punkt zaczepienia lub wyjścia

Dzięki za dyskusję i spokojnie, to mój ostatni wpis na tym forum.
    Ale co wynika z Twoich analiz?
    Romi,

Twoje wpisy otwierają oczy tym którzy, poprzez nie, mają chęć uczyć się współczesnej giełdy na serio. Nawet jeśli jestes Cytowanym AI, to Twoje wpisy przynajmniej w mojej ocenie, były najciekawsze odkąd jestem na forum. pokazaly istotę współczesnej giełdy, wielość żrodel z których korzystaj profesjonalne fundusze. my możemy pomarzyć o dostępie do tych informacji bazujac tylko na dostepnych w prosty sposób informacjach i wykresach. Wpisy typu: spadnie, wzrośnie, wodospad, zimno, pismaki, strajk w sklepie, etc, w przypadku złożonych biznesów jakim jest Dino sa bezwartościowe, gdy chodzi o predykcję cen akcji w średnim terminie.

Mam nadzieję że poprzedni twój wpis nie będzie ostatnim i znajdziesz chęć do przekazywania wiedzy jak się kręci współczesna giełda. Mi bardzo pomogły w racjonalizacji oceny zmian kursu. Dzięki.

Gdybyś został…
    Nie poruszyłeś bardzo ważnego dla mnie tematu jakim jest sposób działania funduszy i biur analitycznych które przygotowują swoje propozycje konsensusu dla wyników kwartalnych. Jeśli byś zmienił zdanie o zakonczeniu aktywności na naszym forum proszę pokaż jak twoje źródła widzą prace nad opracowaniem konsensusu - czym tak naprawdę się kierują. To wyjasniloby nam - dlaczego tak często publikowane wyniki różnią się od publikowanego konsensusu. Czy są to pomyłki w ocenie czy zwykła manipulacja.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Marek [37.225.92.*]
    Sama prawda
    W końcu ktoś kto na 100% przedstawia sprawę merytorycznie i technicznie
    Jestem. Ścieżkom szoku bo czytam to forum 6 lat i nigdy nie spotkałem takich sprecyzowanych wypowiedzi
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~vader [83.6.217.*]
    Zobaczymy w poniedziałek czy Ai przewiduje przyszłość. Na chwilę obecną zarząd Dino idzie w zaparte i może im się to odbić czkawką.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~ZwykłyRealista [46.112.95.*]
    Ai to dla mnie dno te (jako programista inwestuję przeciw AI) i mam pracę przez genialne studia co to cudo techniki wdrażali (obecny LLM to nic bardziej użytecznego od generatora losowego bełkotu przy czym radziłem się "wyspecjalizowanego pod inwestycje") na chwilę obecną 10% zyskuję co miesiąc inwestując pod "AI prąd"-KGHM, CD-Projekt, CCC wszędzie mi to dziadostwo odradzało kupować a o Dino kupowałem za 38,00 to widziało tylko trend spadkowy.
    By nie było tak negatywnie technologia jest ważna i wartosciowa, ale wpychanie wszędzie AI jako guru to dla mnie przesada zwłaszcza jeśli nie ma weryfikacji człowieka (problem z nimi jest taki, że można zadać pytanie oto samo, ale inaczej i sformułować i dostać kilka wykluczających się wypowiedzi gdzie tylko część jest prawdziwa). Niestety nie będąc ekspertem w danej dziedzinie i nie drążąc często dostaniemy tylko z pozoru wartościową informacje a pamiętajmy, że w najlepszym wypadku AI często posiada aktualną wiedzę ale może nie mieć wglądu do oczywistych elementów jak np. to ,że zmiana pogody (pierwszy śnieg i mroźna zima podnosi cenę akcji firm co jest oczywiste gdyż wpływa bezpośrednio na zyski firm odzieżowych) więc kończąc mogę tylko zaapelować o weryfikowanie informacji w wielu źródłach jeśli to możliwe.
    Dnia 2026-02-14 o godz. 12:32 ~ZwykłyRealista napisał(a):
    > Ai to dla mnie dno te (jako programista inwestuję przeciw AI) i mam pracę przez genialne studia co to cudo techniki wdrażali (obecny LLM to nic bardziej użytecznego od generatora losowego bełkotu przy czym radziłem się "wyspecjalizowanego pod inwestycje") na chwilę obecną 10% zyskuję co miesiąc inwestując pod "AI prąd"-KGHM, CD-Projekt, CCC wszędzie mi to dziadostwo odradzało kupować a o Dino kupowałem za 38,00 to widziało tylko trend spadkowy.

Na wstępie gratuluję wyniku!
    Piszesz o jakimś modelu, wbrew któremu grasz. Może ten model jest po prostu słaby i korzysta z wąskiego źródła danych Skoro daje ciągle błędne rekomendacje. skoro programujesz to wiesz że model zwraca takie odpowiedzi jak bul uczony. nie zawsze są ok bo albo jest przeuczony (overfitting) albo niedouczony (underfitting), albo uczony na danych niereprezentatywnych.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~tuur [188.33.167.*]
    Studia z programowania. Tam się tego nauczyłeś ? Nie ściemniaj ! Mam dwójkę dzieciaków programistów i coś nue coś o tym zawodzie wiem. Może napiszesz co to za studia ?
    Niezbyt rozumiem odnośnie, której kwestii się nie zgadzamy.

Studia - miałem na myśli małe firmy, które wydały mały majątek bo usłyszały, że bez programistów i grafików będzie super wszystko działało a dane klientów będą bezpieczne i bez kosztów.

Jeśli masz dwójkę programistów
    to zapewne jeśli mają dość dużo doświadczenia to o swoją przyszłość są spokojni tak jak ja o moją.

Mnie osobiście denerwuje wszechobecne wychwalanie i zachwyt nad AI. Gdzie przez 3 ostatnie lata próbowano wmówić nam, że nasz kierunek jest niepotrzebny i jesteśmy pierwsi do wylotu. Czy mnie w sceptycyzmie poniosło z krytyką ?możliwe, po prostu za duży hype na to jest i zwykle LLM są określane jako super AI jako lepsze od ludzi.

Jedyny przekaz jaki chciałem przekazać to, że nigdy nie należy wierzyć w 100% w to co się przeczyta w jednym miejscu zwłaszcza jeśli zależy od tego Twoja przyszłość.

Pozdrawiam
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~turr [188.33.130.*]
    Rozmawiałem dziś z nimi na temat AI. Na dziś nie zastąpi programistów, ale bardzo ułatwia pracę. 30 -40 % roboty w ich pracy robi sztuczna inteligencja.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Palowy [37.31.142.*]
    No szkoda że ,,orom,, wkurzył ,,domowego,, analizy były świetne.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Rewizor [83.20.244.*]
    Raczej watpie aby moj wpis byl przyczyna milczenia Romi . Ale z drugiej strony poniewaz na moment naszej dyskusji prognozy sie nie sprawdzily to honorowo zamilkl. I szacunek dla niego lub niej
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Rewizor [37.31.142.*]
    Tylko ze twoje predykcje sa bez poparcia na sesjach . I jak anegdota o prognozie pogody oparta na zachowaniach Indian zbierajacych chrust. Zapewne mowi tobie cos nazwisko Keynes ktory zbankrutowal grajac na gieldzie. Algorytm w matematyce zawsze daje pewny wynik. Algorytmy na gieldzie niestety maja ceche zachowan stadnych. Wole tradycyjna AT
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~As [79.185.204.*]
    Mielenie akcji pod drobnych graczy ,dla nich to jest cena kosmos na pozbycie , tylko komu bo tego jest dużo ( zastanówcie się czy ten biznes jest wart tej wyceny)
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Orim [83.20.244.*]
    Stopien pokrycia handlowego DINO jest bardzo atrakcyjny do przejecia przez gracza z duzym zapleczem finansowym. Jedno jest pewne olewajcie Top Picks i kiwrujcie sie swoum doswiadczeniem. Chcialbym aby pojawilo sie info o silnym i zdeterminowanym graczu
    Dnia 2026-02-15 o godz. 20:06 ~Orim napisał(a):
    > Stopien pokrycia handlowego DINO jest bardzo atrakcyjny do przejecia przez gracza z duzym zapleczem finansowym. Jedno jest pewne olewajcie Top Picks i kiwrujcie sie swoum doswiadczeniem. Chcialbym aby pojawilo sie info o silnym i zdeterminowanym graczu

Jaką korzyść mimałby duży gracz kupując swój udział za duże pieniądze, jeśli dino nie płaci i chyba nie będzie płacić jeszcze w najbliższych latach dywidendy oraz jeśli ten gracz nie bedzie miał głosu współdecydującego co do strategii jeśli p. Biernacki nie odsprzeda części swojego pakiety. Duży gracz wchodząc w dino może zarobić na długoterminowym wyraźnym wzroście kursu
    Na tym walorze można zarabiać na:
    - zmienności której dynamika jest coraz wieksza albo (cykl roczny)
    - na stałym w dłuższym okresie wzroscie kursu akcji. (Cykl kilkuletni)
    Na tą chwilę mocniejsze są fundusze grające na zmienność, ale myślę że za niedługo dojdą do glosu fundusze grające na stały wzrost i wtedy pewnie pojawią się fundusze grające na stabilny wzrost.
    Tym bardziej, że niektore sektory np. Banki są w fazie realizacji zysków. Gdzieś ta kasa bedzie musiała być zainwestowana. Wg mojej opinii część wpadnie do dino.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Janek [37.31.50.*]
    No nie ma za bardzo gdzie indziej. Lepszej Dino po 39 niż cokolwiek w WIG20 na ATH.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Andy [91.94.21.*]
    Dużą spółka z WIG 20 jest Allegro, które nie jest na ATH. Warto ją brać krótkoterminowo na kółeczka.
    Dnia 2026-02-15 o godz. 20:06 ~Orim napisał(a):
    > Stopien pokrycia handlowego DINO jest bardzo atrakcyjny do przejecia przez gracza z duzym zapleczem finansowym. Chcialbym aby pojawilo sie info o silnym i zdeterminowanym graczu

) Autor: ~Romi [5.173.214.*] 2026-02-13 21:36 napisał
    Struktura płynności została oceniona jako wolna od elementów toksycznych. Zlecenia po stronie popytowej o wolumenie ok.300 tys. sztuk zostały jednoznacznie sklasyfikowane jako Real Money Demand, co oznacza aktywność kapitału długoterminowego, a nie algorytmów HFT czy działań o charakterze spoofingu.

Orim czy Romi, jakie widzisz dane liczbowe albo faktograficzne z modeli analitycznych dla przesłanki do trwałej zmiany i przejęcia inicjatywy przez RMD nad HFT? Napiszesz coś?

• Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Katan [5.173.168.*]
    Romi w dniu 2026-02-14 00:32 rospisal cały dzień dzisiejszej sesji łącznie z kursem jakim sie zakończy.Szkoda , ze juz nic nie pisze .Czytalem jego wpisy i widac ,ze jego interpretacje wcześniejsze tez się sprawdzały.To jakiś kosmos
    To idź do innego jasnowidza.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Katan [5.173.146.*]
    To Ciąg dalszy tego wpisu Romi z dnia 14.02 :Wierzchołek pierwszej fali przewidywany jest w rejonie 41,40-41,80 PLN jako efekt Short Squeeze Acceleration. W przypadku cofnięcia do 40,50 PLN i natychmiastowego wykupu, modele wyznaczają cel sesyjny w przedziale 41,90–42,05 PLN.
    Myślę ,ze tej wiedzy zazdroszczą mu wszyscy a Ty kiedyś podałeś tak precyzyjne dane?
    Dziś schodziło powoli do 40.54 i dd godziny 14 do 16 odbiło natychmiast na 51.55
    Romi geniuszu giełdy wracaj
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~Palowy [37.31.142.*]
    Katan, też mi brakuje Romiego. Fajnie pisał.
  • Re: REJESTR POŻYCZEK (PULA SZORTÓW) Autor: ~PatriaMea [91.94.93.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=oxSwWc3v1DU&list=RDoxSwWc3v1DU&index=1     i rozwiniecie  : https://suno.com/playlist/8315f8ee-c01b-46dc-bbcc-ae8002c1eca9

[x]
DINOPL 0,60% 33,60 2026-04-02 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.