• System w praktyce Autor: czarny250 [83.29.240.*]
    Mam pytanie odnośnie systemu w kwestii praktycznej. Gram Pana systemem, ale czasami tranzakcje po prostu przeskakują dzisiaj się ustawiłem zgodnie z systemem po 2291 z limitem aktywacji 2291, nie obserwowałem notowań i po sesji stwierdziłem, że dalej mam krótką pozycję, Jak w takim razie grać systemem? I czy wyniki podawane przez Pana są adekwatne do rzeczywistych wyników graczy ?
  • Re: System w praktyce Autor: PawelRejczak [82.139.56.*]
    Oczywiście istnieją poślizgi w transakcjach. W praktyce limit ceny w zleceniu warto ustawić 2-3 pkt. względem limitu aktywacji. W pewien sposób uwzględnia to w statystyce prowizja liczona nadal jako 1.5 pkt., ale średnie poślizgi mogą być nieco wyższe.
  • Re: System w praktyce Autor: mkrzeminski1 [193.16.229.*]
    Dzień dobry.
    Obserwuję Pana system od dłuzszego czasu i mam pytanie. Podaje pan sygnały do otwarcia pozycji ok. natomiast nie podaje Pan momentu w ktorym najkorzystniej jest zamknąć pozycję. Czy zamkniecie pozycji odbywa się w momencie otwarcia pozycji przeciwstawnej?. Z moich obserwacji wynika ,że są momenty zamykania pozycji duzo korzystniejsze niż te ktore wynikają z otwarcia pozycji przeciwstawnej, tylko czy systemem można je w miare realnie ocenić.
    z góry dziekuje za odpowiedź.

Pozdrawiam
    M.Krzeminski
  • Re: System w praktyce Autor: PawelRejczak [82.139.56.*]
    Przepraszam za dłuższy czas bez odpowiedzi - system jest skonstruowany tak, że przez cały czas znajduje się na rynku - metoda typu stop & reverse, czyli przeciwstawny sygnał odwraca pozycję, a nie ją zamyka. Wcześniejsza realizacja zysków może być w niektórych przypadkach opłacalna, ale wykraczamy tu już poza mechaniczny system którego historyczne wyniki są pewną wskazówką na przyszłość. Stosowanie dodatkowych stop lossów przynajmniej w przypadku tego typu systemu średnio się sprawdza - jest to psychologicznie trudna metoda gdy nieraz przez kilka miesięcy trzeba czekać na większy ruch linii kapitału w górę, zawierając przy tym wiele transakcji. Jednakże w dłuższym terminie taka metoda jest dosyć skuteczna.