Fakty : kurs uratowany przez otoczenie giełdowe, bez pozytywnych info będzie się zapewne osuwał. W wolnym obiegu jest pakiet w granicach 35 mln, to giełdowe nic, rzecz w tym, że owo nic nie może być zagospodarowane przez instytucje ze względów regulaminowych, i to owe 35 mln zadecyduje o kursie. Powtarzam, bez pozytywnych info, kurs w ramach "rozczarowania" spadnie, a czy pomoże w tym rezerwami księgowymi głowny akcjonariusz, to zupełnie inna opowieść. Czy główny akcjonariusz chce zdjąć spółke z gpw - oczywiście, że tak, deklaratywnie, żadna tajemnica.... Czy da na tym zarobić głównemu instytucjonalnemu inwestorowi i owym 35 mln wolnego obrotu ? - oczywiście, że nie, dawał temu dowód niejednokrotnie w przeszłości, więc bajdurzenie o jakiś wydumanych 6-7 zł to oczywiste mrzonki. Na razie z pewnością będzie spółkę drenował z gotówki - "wspaniałym" przykładem tego typu zachowań jest Goodyear w Dębicy ( analogiczny konflikt z OFE ). Last but not the least - OFE w spółce nie są monolitem, OFE Bankowy pokazał, że jest obecnie skłonny pozbywac się akcji na rynku, a jego kolejne 11 mln akcji to byłby już baaardzo duży impuls prospadkowy, bez mozliwości, jak wspomniałem, odbioru takich pakietów przez inne instytucje. To w praktyce wyczerpuje temat spółki na chwile obecną. Game changerem może być jakas fundamentalna dla spółki informacja.
Sama wartość księgowa spółki jest powyżej 4zl i do tego kapitał zapasowy z zysku za poprzednie lata i Ty mówisz,że 6-7 zł to mrzonki?Tak,dla wyjątkowego skąpca - główniaka to oczywiście że za dużo ale dla niego miliardy to ok? Ze też nikt się sprawą nie zainteresuje ,co na to coroczny audytor,wszak odpowiada za rzetelny audyt.
Bardzo miło z twojej strony i naprawdę to doceniamy, że w takim momencie, bezinteresownie poświęcasz czas żeby zrobić nam wykładnię że nie mamy w przyszłości tu na co liczyć.
oil, dziękuję za rzeczowe nakreślenie sytuacji. To bardzo ciekawe spojrzenie, dlatego wezmę to pod uwagę ... Ojć, przepraszam, przecież już dawno to wziąłem pod uwagę. Mam tego pełną świadomość. Ale mimo to - dziękuję.
PS. Tak z ciekawości dopytam. Ty teraz sprzedajesz, tak? Czy już sprzedałeś jakiś czas temu?
Sprawdzimy cenę spółki w połowie roku, wiele z kart zostanie odkrytych, któraś z koncepcji będzie trafna, rzecz w tym, że chciwość jest u podstaw finansowej piramidy Masłowa :))
Dnia 2026-02-11 o godz. 14:56 ~oil napisał(a): > Sprawdzimy cenę spółki w połowie roku, wiele z kart zostanie odkrytych, któraś z koncepcji będzie trafna, rzecz w tym, że chciwość jest u podstaw finansowej piramidy Masłowa :))
Ok. Ale co do chciwości - moim zdaniem chciwość to jedna z emocji, która wpływa na decyzje szybkie, związane z "inwestycjami" krótkoterminowymi. W tym przypadku działa głównie System 1.
Ja inwestuję długoterminowo nadwyżki, które do niczego nie są mi potrzebne ani teraz ani za rok czy dwa. To nie ma nic wspólnego z chciwością. Po prostu lokowanie kapitału, który ma POMAŁU pracować, a nie leżeć w skarpecie, ani nie działać nerwowo. Przy podejmowaniu decyzji mających oddziaływać długoterminowo staram się używać Systemu 2. Wyjaśnienia w książce, którą już w tym wątku polecałem w innym wpisie.
Ale że co? Mnie pytasz? Czy JA sprzedałem w wezwaniu? Nie. Ja przy okazji wezwania dokupiłem, a nie sprzedałem. Kupowałem w grudniu 2024 po 1,80 i po 1,90. Potem przy wezwaniu z pierwszą ceną dokupiłem trochę w okolicy 2,20-2,25. I jeszcze ciutkę dobrałem w grudniu 2025 po 3,03 . To tak, jak rosiłeś - szczerze.
To pewnie było do tego pajaca co to ujada że GRENEVIA zła i ojej uciekajcie bo sprzedał w wezwaniu dla frajerów i teraz mu smutno że jeleń jest za burtą i może co najwyżej drożej dokupić i jako dobru smutny wuj z pobocza podpowiada jak prowadzić limuzynę jak sam jeździ hulajnogą... Pozdrawiam wesoło na te wszystkie zawodzenia trolli reagujących, bo tylko dowodzi to jak tamta strona jest zdesperowana i wystraszona że ludzie powszechnie już oświadczają, że niżej 6 PLN nie oddadzą akcji i fundusze jeszcze rygorystyczniejsze wyliczenia mają zapewne oczekując w sumie co najmniej 7 PLN albo i z czasem wyżej a bez Allianz nawet samego TDJ może się w pompkę cmoknąć :)
Polecam zajefajnego buka sapiens od zwierzat do bogów jak ktos nerwowy jest. Wciaga i lekko napisana i sie mozna duzo dowiedziec . Np nie wiedzialem ze Hammurabii napisal swoj Kodeks p.n.e a potem Deklaracja Niepodleglosci ta sama data tylko n.e.
A ja polecam "Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym". Autorem jest Daniel Kahneman, współtwórca teorii perspektywy, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii. Ta książka nie jest lekka ale jest niesamowicie ciekawa. Moim zdaniem powinien ją przeczytać każdy ..... no po prostu każdy.
A ja drogie Smerfy uznając książkową propozycję Drobnego, bo doskonale wyjaśnione jest tam czym powinniście się kierować np. tu odnośnie GRENEVIA a na co liczą trolle i tamta strona ciągle usiłując Was rozdygotać emocjonalnie, dodam jedynie że jak spółka ma zgromadzone 2 PLN gotówki na akcję a TDJ proponowało w wezwaniu 2,12 i z wielkim krzykiem obrażenia 2,75 PLN w drugiej turze to samo przez się odpowiada na pytanie czemu to wezwanie od pierwszego dnia nazwałem wezwaniem dla frajerów naiwnych i wystraszonych, a gdy zobaczymy że już w 2024 GRENEVIA u progu polskiej transformacji energetycznej i jeszcze bez zaczynania zbrojeniówki zrobiła prawie 300 mln PLN zysku netto a gotówki zgromadziła realnie więcej w tym roku i coraz bardziej się rozpędza celując w pewnie z 500 mln PLN zysku netto rocznie za 2-3 lata to od razu się wyjaśnia czemu od dawna postulowałem że już gdy dawali 2,12 GRENVIA była realnie warta co najmniej 5 PLN a z licencją na własny wiatrak, rozpędzaniem się wszelkiego OZE i zbrojeniami to dziś już co najmniej 8 PLN się moim zdaniem zaczyna i zawsze dla wzywającego okazując łaskawość może sprzedający żądać co najmniej 7 PLN w wezwaniu żeby było uczciwie, bo tamci mają gotówkę a sprzedający akcje więc ma być uczciwie a nie 2,12 bo w ten sposób się traktując to proponować należy w odpowiedzi TDJ swoje akcje za minimum 100 PLN i to będzie to samo traktowanie drugiej strony jak tamci oferując te 2,12 i 2,75 PLN więc do TDJ kieruję te słowa... Przestańcie pajacować i albo dajcie prawdziwą cenę w wezwaniu albo pintolcie się z jeżem po ciemku i ogłaszajcie politykę dywidendową bo starczy już tej batyrowej kompromitacji gdzie traktujecie akcjonariuszy jak emeryta do wycyckania z kawalerki... Pozdrawiam lejących na BOLOityka bo tego nigdy dość i się temu czemuś należy :)