Inwestujecie w spółke która jest warta 1..9 MLD pln przy tak kaszaniastych wynikach i nawet jakimś prostym dronem z wysokości nie chce wam sie sprawdzić czy ta budowa w ogóle ruszyła i co tam sie dzieje ??
Ale dziwię się że Inwestory nawet pobieżnie nie sprawdzaja w co inwestuja . NIe pojada nie zobaczą jak ten cały millitary corp Niewiadów wygląda.
Nawet w netcie widać ten przepych i hi tech za 2 MLD PLN . :) Ja jakbym był akcjonariuszem to mocno bym sie zaniepokoił co widać na slajdach i w komunikatach a jak w realu i na pewno wybrałbym się tam żeby naocznie się przekonać o paru kwestiach. Czy moje pieniądze są lokowane w to o czym sądziłem że są , czy jednak w jakąś prowincjonalną po.pier.dólkę .
Dnia 2026-02-11 o godz. 12:58 ~PanJan napisał(a): > O zobacz, Findera dokupiła 2 bańki akcji. Weź szybko do nich dzwoń, że się mylą. Może jeszcze ich uratujesz
Kto bogatemu zabroni wydawać miliony na kupowanie udziałów w kombinacie typu post PRL z lat 90-tych.
Zadziwiające jest, że osoby nieposiadające żadnej ekspozycji kapitałowej na daną spółkę poświęcają czas, aby na forach inwestorskich ostrzegać potencjalnych inwestorów. To niemal modelowy przykład altruizmu rynkowego – bezinteresowna troska o cudzy kapitał, niewymuszona żadnym interesem własnym. Trudno nie docenić takiego „samarytańskiego” zaangażowania, choć doświadczenie podpowiada, że na rynku finansowym tego typu motywacje zwykle rzadko bywają całkowicie neutralne.
Bez przesady to nie jest jakaś wielka historia mojego samarytanizmu.
Zauważyłem info o potencjalnej współpracy giganta amerykańskiego uzbrojenia z polską firmą . Chciałem na szybko zobaczyć dlaczego amerykanie mogą być zainteresowani tą kooperacją .Jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłem że firemka która nie tylko w wynikach finansowych ale i na slajdach wygląda tak jak wiele tego typu firm w latach 90-tych które były przejmowane za grosze żeby je zrestrukturyzować , ponieważ nie mogły odnaleźć się w nowych warunkach gospodarczych, jest warta 2 mld pln. A że nie jedno widziałem na naszym " bananie" tym co inwestują w projekt powstania fabryki amunicji , radze kontrolować czy ten proces w ogóle ma miejsce, radze pojechać na miejsce i zobaczyć te perspektywy niewiadowa , radze pojechać na miejsce i zobaczyć czy wycena 2 mld pln jest adekwatna do tego co jest w realu. Zastosować prostą zasadę , nie kupować kota w worku i zaglądać kupowanemu koniowi w zęby .
Widzę tutaj sami znawcy. To tak nie działa, że NG nagle się w 1 miesiąc dogadał z Niewiadowem, że spoko, damy wam technologię.
Tutaj musiały być grube miesiące rozmów, audytów, analiz. Prawdopodobnie rozmowy zaczęły się jeszcze w 2024. I samo przekazanie technologii jest regulowane przez USA, konieczne jest pozyskanie licencji itar, itp. więc ot tak nie przekażą jej jakiejś tam firemce.
Samo wejście NG zwiększa wiarygodność Niewiadowa wielokrotnie
Widzisz ptysiu znawców banana, na GPW zarabia się na krótkich ryzykownych skokach papiera co stało się w zeszłym roku z kursem z Zeta na 22 Zeta. Ty zaś mówisz o ciulaniu 20-30% rocznie na dużych płynnych spółkach z podstawami fundamentalnymi. To są dwa zupełnie inne sposoby na życie, ty wolisz długo a my szbyło i czesto bo tak nic daje więcej. Więc póki gns jest mieszany przez spekule to spekulacyjne zagrywki dadzą wincyj. Na raenie na szybko dorobiłem w dwa dni niemal 9 tysia doszło jeszcze ok. tysiąc z passusa i wróciłem tu bo nudno mi było bez was, a tam same jeuopy i trole. Można? Można. Nie umiesz? Nie klej smutków bo nikt ci nie uwierzy...
No i widzisz Ptysiu dochodzimy do sedna , na tym papierze mozna było zarobć spekulacyjnie gdy jego wartośc wynosiła np 15-20 - 50 mln pln.
teraz przy wycenie 2 mld pln tzreba bardziej sie zastanawiac co tak na prawdę się kupuje przy tej wycenie. trzeba spojrzeć w raporty i zobaczyc jak do wrzesnia była przepalana kasa z emisji na 90 mln pln + kredytów na 30+ mln PLN zostało juz po wrześniu 2025 tylko 76 mln pln, a jakiegoś wybitnego potencjału produkcyjnego po wejsciu niewiadowa nadal nie widać .
Spekulacyjnie pod marzenia mozna było grac w tamtym roku ( pod kolejne marzenia), bo z wczesniejszych linii produkcyjnych amunicji strzeleckiej z 2024 nie wiele wyszło , to zagrano pod marzenia o liniach produkcyjnych jeszcze większego kalibru. Problem w tym ze obok marzeń jest tez rzeczywistość i tu zaczyna sie problem bo Niewiadów z takim badziewiem jaki prezentuje tu i teraz jest o 500 mln pln wyceniany wyzej niż taki Boryszew . Wystarczy wejść na raporty finansowe, wystarczy wejsc w strukturę korporacyjna jak wyglada nop huta aluminium konin i inne jego spólki zalezne wyceniane na rynku na 1.3 mld pln ,a jak wyglada ten w sumie post prl-owsi badziew Niewiadów który nawet czesc swej przestrzenbi biurowej NFZtowi wynajmuje i jest wyceniany na 2 mld pln . Oczywiscie nie zapominając ciągle jaka skale produkcji i dzialności operacyjnej tu i teraz prowadzi taki BRS a jaką GNS .
Jesli ktoś chce spekulować na rynku z takimi aktywami w dłoni wycenianymi na 2 mld pln i liczy ze wycena skoczy na 3-4 mld pln ,bo ktoś przedstawił parę jakiś slajdów , ma do tego prawo , ale to jest moim zdaniem wysokie ryzyko i wręcz głupota.
Ale jak wspomniałem nie mój cyrk nie moje małpy, na chwile sie tu uaktywniłem bo widząc jakie bagno jest na rynku wyceniane na 2 mld pln , postanowiłem parę postów na ten temat napisać.
nie ptysiuj mi tu bo to moje autorskie wołanko- nie autoryzowałem ani nie udostepniałem praw do niego...
poza tym każdy rozum ma, kase zapewne też a i czas aby zaczekać - skoro Tobie nie pasi to delikatnie mówiąc nie udzielaj sie bo na forum bankiera to i prawdy nie usłyszysz a i porady dobrej ;) tak więc myśl swoje a my po staremu będziemy czekac na te 40 zeta w październiku. Skoro moje ryzyko przewaznie przynosi mi zysk - z czego nie jestem za bardzo zadowolony bo rok do roku podatek odprowadzac muszę (bo strat nijak zadnych nie umiem zrobić - złote ręce mam) - tak i tobie trafnych decyzji zyczę, bo skoro mamlesz że ci szkoda podjąc rekawice to oznacza żes rozsadny i ciułac wolisz i porażek drobnych sie boisz jak świeconki diabeł.
Zapreawde powiadam Ci że 15 zeta wkrótce będzie i tu ;) - może nawet kółko zrobię...
Poza tym twoje demotywatory sa słabe i miałkie - zrób jak ten z Wifama o grubej skali może tąpnie i kupisz za 3 zeta ;) Skoro Forum dokupiło poza parkietem dodatkowy papier (tak po mojemu to zapewne między ok. 8 zeta dało) to raczej nie po to aby wywalać po 3 zeta...