Przeczytałeś artykuł ze zrozumieniem czy tylko tytuł?
Nie wiem czy z tym wyciągniętym kursem na fix ma to coś wspólnego, ale w skrócie jeżeli chodzi o Tauron to agencja po prostu nie zmieniła najgorszego z możliwych "akceptowalnych" ratingów dla inwestorów instytucjonalnych. Pozytywne info to by było jakby rating skoczył oczko wyżej albo chociaż dodana pozytywna perspektywa do niego, tzn. że idziemy w dobrym kierunku.
A tak jesteśmy tutaj dalej na krawędzi. Pionek z rządu potrafi tu zwalić kurs o 15-20% w ciągu dnia a nie daj Boże rating spadnie o oczko do BB+ to przy tych dziurach w karnecie to tutaj będą potrójne widły i zawieszone notowania.
Jeżyk... Ciężki sezon masz. Zamiast zimować w chaszczach w ogrodzie to buszujesz po tym forum sfrustrowany i najeżony jak jeż od jesieni. Co chwila przepowiadasz, że papier jest na krawędzi. Kilka dni temu przepowiadałeś, że spadnie do 6 a teraz po wybiciu w górę, że do 9 kilka wpisów wcześniej. 20% może spaść każdy papier na giełdzie. Podmiot gospodarczy to organizm żywy i nieważne czy to jest Tauron czy jakakolwiek inna spółka notowana na GPW. Trzeba było nie brać shortów to teraz byś spokojnie spał w liściach do wiosny... Chyba, że pracujesz dla jakiegoś grubasa i straszysz ludzi żeby taniej oddali bo ci rynek odjeżdża... bo nie wieżę, że tak chodzisz po peronie sfrustrowany całą zimę zamiast zimować w liściach.
Akurat drobni to są tu teraz bardzo potrzebni, właśnie po to żeby pomóc zebrać ten papier pod głoszone "fundamenty", a poziom 9 PLN wynikał z 20% od obecnego kursu, bo tyle dziennie na minusie można się tu spodziewać. Wszystko zależy jak szybko sternik opchnie wystarczającą ilość papieru skupowaną latami.
Szkoda, że nie naganiałeś na Tauron jak się kisił kilka lat w przedziale 1-3 PLN. Gdzie wtedy byłeś? Dziwnym trafem naszła Cię ochota żeby roztaczać wizje na forum po tym jak papier został szybko wyciągnięty za uszy. Łącząc fakty to może akurat ty będziesz wiedział kiedy ta winda zacznie jechać na dół. Znając życie to Ciebie już tu wtedy dawno nie będzie :D
Wcześniej posługiwałem się nickiem "dealer" i jestem na forum od 2 zł. Sprawdź. Aktualnie nie używam tego nick'a bo ktoś postanowił w pewnym momencie się pode mnie podszywać i naganiać na spadki o czym wcześniej napisałem. Również na forum dawno temu ogłosiłem, że przeszedłem z poprzedniego na obecnego nick'a który jest obecnie autoryzowany poprzez logowanie. Coś przespałeś Jeżyk. A co do naganiania... Nic nie naganiam. Pojawiłem się na forum aby merytorycznie dyskutować z takimi szkodnikami jak ty. Głównym takim szkodnikiem był niejaki wówczas trabant_de_mucha który przy 3 zł wieścił upadek Tauronu i bardzo aktywnie jątrzył na forum wciskając ludziem bzdury. Ponieważ jestem akcjonariuszem Tauronu od wielu lat nie zniosłem tego stanu rzeczy i oto jestem... I jeszcze będę. Chcesz ze mną dyskutować? To przygotuj argumenty.
Ciężko tu dyskutować na argumenty, bo może jeszcze tego nie wiesz, ale szczególnie w przypadku spółki która nie wypłaca regularnie dywidendy, mają one marginalne znaczenie. Tak samo jak nasze gadanie tutaj. Mocno to przeceniasz. Tu kurs może znaleźć się na każdym poziomie w zależności od sytuacji. Argumenty na to zawsze się znajdą.
Jeżeli mowa o naganianiu, to z wymiernym skutkiem to działa, ale na wyższym poziomie, dalej za pieniądze Kowalskich, w postaci wszelakich funduszy emerytalnych np. PPK. Tam jest skala, nie na forum bankiera.
Podziwiam jak myślisz, że jesteś w stanie swoją "merytoryką" wpłynąć na kurs. Myślisz, że do ilu to wyciągniesz? Z kolegami typu "zaraz 15, 18, 21" będzie Ci ciężko :D
Powtarzam jeszcze raz. Nie naganiam na wzrosty. Mając odpowiednią wiedzę i doświadczenie jako osoba związana zawodowo z rynkiem finansowym obnażam kłamliwe teorie przedstawiane przez spadkowych naganiaczy na tym forum. Tyle. Taka równoważnia dla manipulantów.