• LUG vs Lena Autor: ~oko [78.10.202.*]
    LENA LIGHTING SPÓŁKA AKCYJNA vs. LUG SPÓŁKA AKCYJNA:
    - obie spółki działają w tej samej branży lub bardzo podobnej. Koniunktura jest dość słaba ale dlaczego wyniki tych dwóch firm tak bardzo są różne w ostatnich czterech kwartałach ? tj. końcówka 2024 i 2025. ?
    --
    Lena notuje słabe ale dodatnie wyniki finansowe a LUG odnotowuje duże bardzo straty grożące firmie utrata płynności (wskaźniki płynności są grubo poniżej normy) i upadkiem. Co wyjasnia tak duże różnice? 
    Widze że Lena ma małe zadłużenie a LUG duże ale to pewno troche efekt problemów a nie przyczyna - czym te firmy sie tak różnią ?
  • Re: LUG vs Lena Autor: ~Cezary [217.153.176.*]
    Lena - brak kredytów , szybsze działanie zarządu, nowe produkty , dostosowanie kosztów do bieżącej sytuacji rynkowej
    Lug - kredyty , brak optymalizacji
  • Re: LUG vs Lena Autor: ~Tekao [46.134.70.*]
    Obydwie to niskomarżowe syfu.
  • Re: LUG vs Lena Autor: ~BBB [31.7.45.*]
    Nikt ci nie każe niczego kupować... Pewnie wtopiłeś i tyle jadu teraz masz. Skoro w lenie są fundusze i płacą dywidendę od ponad 15 lat to raczej spólka jest postrzegana jako dobra inwestycja. a o zarobki się nie martw innych inwestorów. Damy sobie rade. Zawsze możesz kupić taurona czy pge :) powodzenia, w trendzie wzrostowym haaa
  • Re: LUG vs Lena Autor: ~Tekao [46.134.92.*]
    Nie kupiłem tego nigdy trafiłem tu przez jeden tweet w którym osoba pisała że to już 5 lat spada.
  • Re: LUG vs Lena Autor: ~Rogal [89.68.94.*]
    Wg mnie LUG jechał tylko na jakichś rządowych znajomościach i dzięki temu przetargach, Lena nie liczy tylko na to, że rząd da
  • Re: LUG vs Lena Autor: ~BBB [31.7.45.*]
    No i lena poprawila zyski i przychody rok do roku. jest arystokrata dywidendowym. w czerwcu prawdopodobnie dywidenda okolo 15 gr. i tak naprawde na ten moment super cena. i fakt lena nie jest zadluzona, dziala insie rozwija na targach, a jak lig odpadnie to lena znowu tortu wezmie troche.
  • Re: LUG vs Lena Autor: ~Tekao [46.134.70.*]
    Jak wy chcecie zarobić na giełdzie inwestując w takie spółki?Mamy już zaawansowana hossę na GPW a wy inwestując w takie syfy macie przez cały czas trwania tej hossy coraz większe straty.To co będzie jak zacznie się bessa?Nie kupuj spółek które są w trendzie spadkowym.To święta zasada.
    Jak taki niskomarżowy syf ma konkurować z tanią produkcja z Chin,która zalewa Europę?Jakie ta spółka ma przewagi konkurencyjne?Wejdź w bilans i zobacz marże brutto itp.Kurs spada bo zyski topnieją w oczach z 9 mln zł zysku na 3,8 mln zł to i kurs nie dostosował spadając o ponad połowę.
    To odnośnie Leny.
    A Lug to już totalna katastrofa xD 50 mln zł kapitalizacji i spółka wykazuje stratę kwartalna -20 mln zł już drugi kwartał z rzędu.To prosta droga w kierunku bankructwa.
  • Re: LUG vs Lena Autor: ~enter [31.60.4.*]
    może właśnie m.in w obliczu chińskiej konkurencji i trudnych warunków rynkowych
    tego typu spółki powinny się w jakiś sposób łączyć, tworzyć grupy...
    ale nie moja branża kompletnie nie wiem na ile te firmy są ze sobą
    komplementarne, a na ile konkurencyjne wobec siebie
[x]
LUG -17,65% 1,40 2026-05-15 15:17:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.