Jak myślicie to co się teraz dzieje na rynku pelletu czyli zmniejszenie dostepnosci lub jego całkowity brak oraz drastyczny wzrost ceny przełozy sie na sprzedaż pomp ciepła ? Moze ludzie bardziej przychylnie na nie popatrza. W koncu z pradem raczej nie ma i na razie nie bedzie takich problemów przynajmniej w najblizszych kilku latach. Jak wszyscy doskonale wiemy numerem jeden w kraju jezeli chodzi i sprzedaz sa teraz kotły na biomase
Troche jestem zaskoczony że w Niemczech az tak korzystnie to wypada pomimo całej masy problemów gospodarczych i niezbyt dobrych perspektyw na przyszłość. Paradoksalnie zła sytuacja u naszych zachodnich sasiadów pomaga polskiemu eksportowi poniewaz w takich okolicznosciach czesciej siegaja oni po tansze odpowiedzniki własnie od nas.
Może ludzie wreszcie przejrza na oczy.
Nowoczesna pompa do dobrze ocieplonego budynku to jedyne rozwiązanie. Praktycznie bezobsługowe, czyste, tanie. Mi w styczniu pompa brała średnio 25 kwh/dobe do ogrzania 130 m2 domu, przy naprawdę mroźnym styczniu. Przy obecnych cenach pelletu to jest jakieś 250 kg pelletu i brud, syf, konieczność dozowanie, zajęte miejsce na magazynowanie.
Pamiętna zima 22/23 kiedy ceny wegla i tez pelletu wystrzeliły w kosmos bardzo napedziła sprzedaż pomp ciepła. Nie wiem czy tak bedzie i tym razem bo mimo wszystko w te ostatnie mrozy nagonka na pompy ciepła tez była. Co prawda ja tak samo uznaje ze pompa musi byc certyfikowana i dobrze dobrana do budynku najlepiej takiego jak termos ale nie do wszystkich to jednak dociera.