• Pellet Autor: ~wungiel [195.136.161.*]
    Jak myślicie to co się teraz dzieje na rynku pelletu czyli zmniejszenie dostepnosci lub jego całkowity brak oraz drastyczny wzrost ceny przełozy sie na sprzedaż pomp ciepła ? Moze ludzie bardziej przychylnie na nie popatrza. W koncu z pradem raczej nie ma i na razie nie bedzie takich problemów przynajmniej w najblizszych kilku latach. Jak wszyscy doskonale wiemy numerem jeden w kraju jezeli chodzi i sprzedaz sa teraz kotły na biomase
  • Re: Pellet Autor: ~lol [185.31.217.*]
    https://www.komputerswiat.pl/dom/energia-i-media/pompy-ciepla-bija-rekordy-w-niemczech-nasi-sasiedzi-odchodza-od-gazu/phzkvel
  • Re: Pellet Autor: ~wungiel [195.136.161.*]
    Troche jestem zaskoczony że w Niemczech az tak korzystnie to wypada pomimo całej masy problemów gospodarczych i niezbyt dobrych perspektyw na przyszłość. Paradoksalnie zła sytuacja u naszych zachodnich sasiadów pomaga polskiemu eksportowi poniewaz w takich okolicznosciach czesciej siegaja oni po tansze odpowiedzniki własnie od nas.
  • Re: Pellet Autor: ~Cichy [37.31.155.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Transformacja-energetyczna-Miliardowe-wsparcie-EBI-na-pompy-ciepla-i-elektryki-9079774.html
  • Re: Pellet Autor: ~Otello [62.141.223.*]
    Może ludzie wreszcie przejrza na oczy.
    Nowoczesna pompa do dobrze ocieplonego budynku to jedyne rozwiązanie. Praktycznie bezobsługowe, czyste, tanie. Mi w styczniu pompa brała średnio 25 kwh/dobe do ogrzania 130 m2 domu, przy naprawdę mroźnym styczniu. Przy obecnych cenach pelletu to jest jakieś 250 kg pelletu i brud, syf, konieczność dozowanie, zajęte miejsce na magazynowanie.
  • Re: Pellet Autor: ~wungiel [195.136.161.*]
    Pamiętna zima 22/23 kiedy ceny wegla i tez pelletu wystrzeliły w kosmos bardzo napedziła sprzedaż pomp ciepła. Nie wiem czy tak bedzie i tym razem bo mimo wszystko w te ostatnie mrozy nagonka na pompy ciepła tez była. Co prawda ja tak samo uznaje ze pompa musi byc certyfikowana i dobrze dobrana do budynku najlepiej takiego jak termos ale nie do wszystkich to jednak dociera.
[x]
SUNEX -0,54% 2,78 2026-05-29 16:06:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.