Ludzie się tutaj zastanawiają, jak będzie wyglądała przyszlość biznesu i kurs akcji "Lubawy"? Jak zwykle jedni zastanawiają się poważnie, inni robią wygłupy. A sprawa jest prosta. Kto jest głównym klientem spółki? Armia. A jakie są plany naszej armii na kolejne co najmniej 7-8 lat? Bardzo duży rozwój, technologiczny i kadrowy, Co najmniej podwojenie stanu osobowego. I macie odpowiedź.
Warto się przy tym zastanowić jaki jest % marży na asortymencie Lubawy w porównaniu do innych technologii militarnych które będą kupowane przez te lata, uwzględnić do tego ile w ostatnich latach już wzrósł kurs względem przychodów, jaka jest polityka informacyjna spółki itd.
Dnia 2026-02-03 o godz. 08:39 ~Ciekawy napisał(a): > Warto się przy tym zastanowić jaki jest % marży na asortymencie Lubawy w porównaniu do innych technologii militarnych które będą kupowane przez te lata, uwzględnić do tego ile w ostatnich latach już wzrósł kurs względem przychodów, jaka jest polityka informacyjna spółki itd.
Jeśli wziąć wszystkie te sprawy pod uwagę, to według mnie nie da się zakwestionować podstawowego wniosku. Biznes "Lubawy" to nie jest efektowna technologia, co nie znaczy, że nie można w niej dokonać przełomowych innowacji. Przede wszystkim jednak wydaje się, że jest to stabilny biznes. Jaki z tego będzie kurs akcji w krótkim, średnm i długim okresie, tego nikt nie wie. Znajomi, którzy grają na giełdzie, mnie o to pytają. Znajomi, którzy inwestują na giełdzie, też mnie o to pytają. Nie mam pojęcia. Jedak nie byłbym zdziwiiony, gdyby na przykład na koniec czerwca akcje kosztowałty 10-11 zł, a na koniec roku 12-13 zł. Zobaczymy. Poltyka infomacyjna spółki nie ma tu nic do rzeczy. Byle spełniali wymogi regulacyjne. To wystarczy.