Ponawiam pytanie. Czy istnieją jakieś mechanizmy na giełdzie uniemożliwiające wzrost o więcej niż te 12-15%? Czy to po prostu bariery psychologiczne? Generalnie bardzo bardzo bardzo rzadko widać takie wzrosty w jedną sesję, częściej jest to właśnie kilka sesji po te 10 czy 12%, ale prawie nigdy jedna o 20%. I oczywiście mam tutaj na myśli poważny parkiet a nie jakieś new connect. Ktoś coś, kto chciałby się wiedza podzielić?
Ale widełki to przecież nie jest fizyczne ograniczenie? Przy dużych spadkach faktycznie zawiesz się notowania w celu ochrony inwestorów, ale w drugą stronę chyba nie...?
Dnia 2026-02-02 o godz. 19:49 ~Ja napisał(a): > Ponawiam pytanie. Czy istnieją jakieś mechanizmy na giełdzie uniemożliwiające wzrost o więcej niż te 12-15%? Czy to po prostu bariery psychologiczne? Generalnie bardzo bardzo bardzo rzadko widać takie wzrosty w jedną sesję, częściej jest to właśnie kilka sesji po te 10 czy 12%, ale prawie nigdy jedna o 20%. I oczywiście mam tutaj na myśli poważny parkiet a nie jakieś new connect. Ktoś coś, kto chciałby się wiedza podzielić?
Nie istnieją takie mechanizmy. Co dziennie są takie wzrosty sam sprawdź spółki najbardziej rosnące i najbardziej spadające.
Masz odpowiedź na swoje pytanie. Dzisiaj zadzwonili do widłowego i odebrał. Wziął na widły i opuścił niżej dla ciebie żebyś więcej głupich pytań nie zadawał