Na platformie X trafiłem na post, o tym że Sony w tym roku planuję przejęcie dużego dewelopera gier i jakoby CD PROJEKT był jednym z głównych kandydatów? Patrząc na kalendarium nadchodzące to cena za akcje musiałby byc w okolicach chyba 600 zł, żeby wycenić aktualnie wszystkie projekty nad.ktorymi pracują l, bo potencjał jest ogromny. Oczywiście to czysta spekulacja, co o tym.sadzicie?
"CD Projekt nie jest na sprzedaż. Chcemy pozostać niezależni. Uważam, że mamy świetną strategię, niełatwą do realizacji, ale ekscytującą, będziemy podążać swoją własną ścieżką" – powiedział Adam Kiciński zapytany podczas wideokonferencji o zainteresowanie spółką ze strony Sony.
Te słowa padły w 2023 roku, kurs akcji był na poziomie 120 zł i byłoby bardzo dziwne sprzedaż w tamtej sytuacji. Dzisiaj kurs buja sie w przedziale 260-290 a możliwa premia za tworzone projekty jest ogromna.
czy wy naprawde wierzycie w to co piszecie ? jakie przejecie CdR to spolka 2 tytulow co prawda hitow swiatowycha ale dwoch ) i to wyceniany na prawie 30 miliardow zl zobaczci na wyceny swiatowych producentow gieg mowie o tych top jak spadly w ostatnim czasie ich wyceny a najlepszym przykladem jest Ubisoft jes kilkakrotnie tanszy od Cd projekt i ma swiatowe tytuly w ofercie poza tym buduje cos na wzor steam ... wiec kto by chcial przejmowac CdR i po co ...a i jeszcze za ile :) bo na pewno nie w tej cenie .... pisalem o tym ajkis czas temu , nadchodzi czas malych developerow 11 bit , cigames , Ten, jak moze sie sporo pozytywnego wydarzyc biorac pod uwage ze wyceny tych spolek to 300 do 500 milionow , szczegolna uwage zwrocilbym na Cigames gdzie Lordsy II zapowiadaja sie naprawde swietnie i jesli to dowiaza to zbliza sie jakosci do wiedzmina a to juz daloby spore wzrosty na akcjach , mowie tutaj o 200 - 300 procentach wzrostu a na jakie wzrosty liczycie na Cdr ? 10 - 20 % ? przy mozliwej zwale kursu do co najmniej 200 zl jesli rynek sie posypie
Grubo. Porównujesz Ubisoft marke wrak, która wszystkie gry buduje na jedno kopyto, a questy ma na zasadzie idź do punktu A, a potem do punktu B, do CD PROJEKTU, który robi jedne z najlepszych gier na swiecie, a aktualne Kalendarium na kilka lat do przodu nigdy nie bylo tak imponujące? CD PROJEKT to już nie tylko gry, a całe medium. Wiedźmin 4 bedzie imponujący. Grałeś w ogóle w jakąś grę CD PROJEKTU. Oni maja questy poboczne na poziomie całej linii fabularnych mniejszych studiów. Tak CD PROJEKT jest wart znacznie więcej niż aktualna wycena.
chcialem Ci tylko przypomniec ze Ubisoft byl jeszcze nie tak dawno mial wieksza kapitalizacje nic CdR obecnie , po pierwsze zobacz co sie stalo z kursem kiedy rynek zawiodl sie w oczekiwaniach co do spolki , i kazdy kto nie widzi zagrozen na gieldzie i rozpisuje sie tutaj ile to CdR bedzie warte 400 czy 500 zl nie popatrzy na ostatnia piatkowa sesje chwilami prawie - 10% w ciagu 2 godzin sesji przy ogromnym obrocie czy tak zachowuje sie champion GPW ? to wyrasta na spekulacyjna spolke na ktorej za tydzien moze byc 300 zl jak rowniez proba obrony 200 zl, a ktos kto mi tutaj wypisuje ze to niemozliwe bo CDR to i tamto, nie powinien inwestowac na gieldzie , zapytam wprost kto z was inwestorow w piatek rano powiedzialby ze na koniec dnia na CDR bedzie - 9 % , zaloze sie ze nikt )
Ubisoft ostatnio anulował kilka grubych projektów na ktore czekali gracze, Ubisoft ma wywalone na graczy, przerost zatrudnienia i brak hitu na przestrzeni ostatnich lat. To nie ta sama firma, co kilkanaście lat temu. Nadal szuka kierunku i chyba go już nie znajdzie. CD PROJEKT jest w zupełnie innym miejscu. Ma kalendarium wypełnione premierami, dba o graczy jak mało ktore studio. Owszem popełnia błędy, ale potem nie porzuca projektów a je naprawia. Tworzy arcydzieła nad którymi zachwyca sie świat gamingowy. Piatkowa sesja to zupełne nieporozumienie, ktore przez to coś co tworzy niby gry nie powinno mieć miejsca. Geni3 okrada twórców i tworzy video, ktore ma przypominać grę. Takie dziadostwo 15 lat temu sprzedawane byłoby w gazetce PLAY czy innej Myszce za 5 zł ze 100 takimi grami w środku.
Ubisoft dalem tylko jako przyklad, zobaczcie Wiedzmin bez promocji "praktycznie sie nie sprzedaje " na steam dzisiaj wiedzmin jest na 300 !!!!! pozycji na steam , wyprzedza go nawet lords of falen ( 260 miejsce ) czy tak zachowuje sie tytul ktory pretenduje do utzymania sie jako swiatowy Bestseler ?? jest kilka gier ktore praktycznie nie schodza z top 50 na globals ale na pewno nie nalezy do nich wiedzmin , i teraz zmierzam do tego ze CDR jest wyceniany na prawie 30 miliardow , wynikajacy glownie z oczekiwan co do przyszlosci ale wystarczy male rozczarowanie wynikami jakies potkniecie chociazby w terminach i bedzie tutaj wodospad tak jak w piatek,
nadal uwazam ze jesli gaming to mniejsze spolki ktore maja duzy potencjal wzrostu
a wlasnie jesli juz rozpisujesz tutaj takie superlatywy to jak skomentujesz piatkowe notowania CDR ?
Jak szybko można zweryfikować twoje brednie. W Cyberpunka aktualnie gra ponad 40k ludzi co daje 44 miejsce aktualnie, Wiedźmin 3 ponad 20k ludzi gra aktualnie co daje 83 miejsce, licząc 12 miesięcy na steam decku to Cyberpunk zajmuje 8 miejsce, obecne bestsellery cyberpunk na 79 miejscu, bestsellery 2025 rokku cyberpunk jest na pozycjach od 13-24 w kategorii złoto, najczęściej grane w 2025 Cyberpunk ponownie złoto, wiedźmin 3 srebro, na steam decku najczęściej grane gry w 2025 roku wiedzmin 3 i cyberpunk w platynie. Biorąc pod uwagę, że mamy 2026 rok to Wiedzmin 3 ma odpowiednio 11 lat a Cyberpunk 6 lat od premiery, a te gry są nadal w Topie. Dlaczego, skoro wychodzi tyle gier rocznie? Bo mają o coś wyjątkowego, świat stworzony w którym zatapiasz się zapominając o tym jak szef w pracy cię irytuje. Te gry są nadal lepsze o 99,9% rzeczy, które aktualnie są nam sprzedawane. Dlatego nigdy potencjał ludzki nie zostanie zastąpiony przez AI. Warto zweryfikować to co tutaj napisałem samemu wchodząc w statystki STEAMA, aktualnie nowe gry CD PROJEKTU, są finansowane sprzedażą W3 i CYBEPRUNKA, to bardzo zdrowy model. Wejdźcie sobie na platformę X i zobaczcie ile w ciągu godziny jest wrzucanych postów o W3 albo CP, ile tam jest piania z zachwytu nad tymi światami. A teraz odpalcie sobie, animacje z Geni3 i zadajcie sobie pytanie czy to masz szansę zastąpić takie gry?
strasznie duzo w twoim posie Ach i Ech ale ni eodpowiedziales mi na pytanie jak wytlumaczysz piatkowa sesje skoro spolka powinna kosztowac o wiele wiecej i ma swietlane perspektywy, po drugie ja nie podwazam genialnosci wiedzmina ... ja tylko napisalem ze w ten weekend Lords of the falne czy gra oceniana o wiele nizzej i studia ktore jest wyceniane 60 razy taniej od CD prjekt zebrala wiecej kasy w ciagu tego weekendu niz Wiedzmin wiedzmin 400 pozycja steam globals Lords 260 pozycja , jeszcze tylko przypomne ze firma nie zywi sie iloscia grajacych a iloscia sprzednych kopii )
Sprzedaż na steam za 2025 rok W3 ranking srebro Cyberpunk ranking Złoto, lords of the fallen jest totalnie poza rankingiem. Co do tego weekendu, to to ze wezmę udział w maratonie i tuż po starcie na 300 m będę pierwszy bo pobiegłem sprintem notowania nie znaczy ze ten maraton wygram. Co dom piątku wypowiedziałem sie już wyżej.
Wtrace tylko że ta 400 pozycja wiedźmina w ostatnich dniach jest całkiem niezła bo przed promocją początkiem grudnia zetknąłem na top global to był w okolicach 600 miejsca to tyle tym temacie) no ale co ja tam wiem gra ma srebro a w poniedziałek cdr odrobi spadki i wzrośnie 11 procent aby zamknąć się na piątkowym otwarciu
Zobacz co bylo na TTWO. W mysl zasady “sell first, ask later” zapewnie niektorzy zarzadzajacy przestraszyli sie, ze to narzedzie zabije branze i zrobi gta czy Wiedzmina. Tak jak chatgpt mial zabic googla, programistow, copyrighterow etc. Skonczylo sie wzrostem wydajnosci i tym, ze najlepsi sa jeszcze lepsi.
A tak nawiasem mowiac to CDR ma w statucie zakaz sprzedazy.