• CathAIO - czyli złoto schowane głęboko w szufladzie Autor: ice_goru [5.173.149.*]
    Rozmawiamy dużo o bieżących projektach, ale dla odmiany dziś coś z portfolio projektów trzymanych w szufladzie, które może już w nieodległej przyszłości zajmą miejsce projektów rozwijanych po CoolCryo czy AtriClampie. Na dziś – CathAIO.

CathAIO to innowacyjny cewnik diagnostyczny umożliwiający jednoczesny pomiar parametrów elektrofizjologicznych, hemodynamicznych i biochemicznych. Uzyskał on patenty w Polsce, USA (2019) i Indiach (2023r). Szczególnie te Indie są ważne, bo widać po dacie że Projekt nie został porzucony i chyba wróci na tapetę projektów rozwijanych. CathAIO to uniwersalne narzędzie medyczne o zaawansowanych funkcjach, łączące różne metody diagnostyczne w jednym urządzeniu, służące do diagnostyki chorób serca. CathAIO, czyli skrót od Catheter AllIn One, stanowi elektrodę planowaną do zastosowania podczas badaniaelektrofizjologicznego serca (EPS od ang. Electrophysiologic Study). BadanieEPS to zaawansowane, inwazyjne badanie elektrycznej aktywności serca.Polega ono na przeprowadzeniu mapowania potencjałów elektrycznych orazdiagnostycznej stymulacji serca z użyciem elektrod wewnątrzsercowychwprowadzonych przez naczynia - najczęściej żyłę udową. Badanie elektrofizjologiczne pozwala określić dokładny rodzaj zaburzeń rytmu serca, ocenić stan układu bodźcoprzewodzącego oraz wdrożyć odpowiednie leczenie: farmakologiczne lub zabiegowe (m.in. metodą ablacji).
    Dzięki kombinacji wielu funkcji w jednym urządzeniu, CathAIOumożliwi podczas jednego zabiegu przeprowadzenie diagnostyki serca na drodzebadania EPS oraz zapewni możliwość pobrania krwi z zatoki wieńcowej (CS odang. Coronary Sinus). Szczególną funkcją jest możliwość porbania próbek krwi,które są ważnym aspektem podczas analiz biomorfologicznych, umożliwiającychdiagnozę genetycznych przyczyn wystąpienia chorób serca, ocenę skutecznościzastosowanej terapii farmakologicznej, a przede wszystkim identyfikacjębiomarkerów zaburzeń pracy serca (m.in niewydolności serca).Elektroda jestopracowywana pod kątem użytku przez członków zespołów medycznychzaangażowanych bezpośrednio w wykonywanie operacyjnych zabiegów ablacjiarytmii serca.

Reasumując - główne funkcje cewnika 3 w 1 to:
    ·         Elektrofizjologiczne: monitorowanie sygnałów elektrycznych serca.
    ·         Hemodynamiczne: pomiar ciśnienia i przepływu krwi.
    ·         Biochemiczne: analiza parametrów chemicznych bezpośrednio w naczyniach.

W badaniach przedklinicznych przeprowadzonych na modelach zwierzęcych (świnie domowe), system CathAIO wykazał wysoką skuteczność w integrowaniu funkcji diagnostycznych, które tradycyjnie wymagają użycia kilku oddzielnych urządzeń.
    Główne wyniki walidacji urządzenia obejmują:
    1. Precyzja Elektrofizjologiczna
    W badaniach na dużych modelach zwierzęcych potwierdzono, że CathAIO dostarcza sygnały mapowania potencjałów serca o jakości porównywalnej do standardowych cewników diagnostycznych (np. referencyjnych cewników EP). Elektrody urządzenia stabilnie rejestrowały aktywność elektryczną w kluczowych obszarach serca. 
    2. Parametry Hemodynamiczne i Biochemiczne
    Podczas testów in vivo zweryfikowano unikalną funkcję pomiarów biochemicznych i hemodynamicznych bezpośrednio w naczyniach:
    • Stabilność pomiaru ciśnienia: Urządzenie wykazało liniową korelację z wynikami uzyskiwanymi przez standardowe cewniki Swana-Ganza.
    • Analiza gazometryczna: Potwierdzono możliwość monitorowania nasycenia krwi tlenem i innych parametrów bez konieczności każdorazowego pobierania próbek do analizatora zewnętrznego. 
    3. Bezpieczeństwo i Ergonomia
    • Zmniejszenie liczby wkłuć: Badania wykazały, że dzięki konstrukcji typu „wszystko w jednym”, CathAIO znacząco skraca czas przygotowania do procedury i ogranicza inwazyjność zabiegu.
    • Brak uszkodzeń tkanek: Raporty z fazy ostrej badań na zwierzętach (prowadzone m.in. we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu) nie wykazały negatywnego wpływu na strukturę naczyń krwionośnych przy długotrwałym kontakcie. 
    Zgodnie z dokumentacją Urzędu Patentowego, unikalność CathAIO polega na miniaturyzacji i izolacji sygnałów. Konstrukcja eliminuje zakłócenia, które mogłyby powstawać przy jednoczesnym przesyłaniu impulsów elektrycznych serca i danych z sensorów biochemicznych w bardzo cienkim przewodzie.

Jak to wygląda na tle konkurencji? Porównując parametry techniczne CathAIO z dwoma typowymi, referencyjnymi urządzeniami, które CathAIO ma za zadanie zastąpić: standardowym cewnikiem elektrofizjologicznym oraz cewnikiem Swana-Ganza, wygląda to tak:

Cecha / Parametr
    CathAIO (Medinice) Cewnik EP (np. Webster/Abbott) Cewnik Swana-Ganza (np. Edwards Lifesciences)
    Główna funkcja
    Wielofunkcyjny (3w1):
    EP + Hemodynamika Tylko Elektrofizjologia (EP) Tylko Hemodynamika + temp./CO
    + Biochemia

Liczba wkłuć
    Jedno wkłucie Zwykle 2-3 wkłucia (do mapowania) Zwykle 1 wkłucie
    (przez 1 koszulkę)

Rejestracja EKG
    Tak, wysoka jakość Tak, główna funkcja Nie

Pomiar ciśnienia
    Tak, ciągły Nie Tak, ciągły (balon/termistor)
    (sensor w końcówce)

Analiza biochemiczna
    Tak (pH, pO2, pCO2, saturacja) Nie Nie (tylko saturacja O2 w nowszych modelach)

Ryzyko powikłań
    Potencjalnie niższe Standardowe Standardowe, wymaga kalibracji
    (mniej wkłuć)

O unikatowości urządzenia decyduje zdolność do jednoczesnego zbierania różnorodnych danych z jednego miejsca w sercu, co daje dużą wartość produktu, również tą sprzedażową.

Pewnie wielu się zastanawia ile to może być warte. Każdy sobie doszuka sam, ale tak na szybko kilka ciekawostek:
    1. Biosense Webster (Johnson & Johnson)
    To rynkowy lider, który powstał z połączenia dwóch kluczowych technologii:
    • Biosense + Webster: W 1997 roku Johnson & Johnson kupił Biosense (firmę rozwijającą systemy mapowania 3D) za około 400 mln USD w akcjach. Następnie połączono ją z nabytą wcześniej firmą Webster Laboratories, co stworzyło dzisiejszą potęgę EP.
    • Współczesna wartość: Dziś segment Interventional Solutions J&J, którego trzonem jest Biosense Webster, generuje miliardy dolarów rocznie.
    2. St. Jude Medical / Abbott
    To jedna z największych transakcji w historii branży medycznej:
    • Przejęcie St. Jude Medical przez Abbott: W 2017 roku Abbott sfinalizował zakup St. Jude Medical za kwotę około 25 mld USD.
    • Co kupili? Głównym celem był właśnie dostęp do portfolio produktów EP (w tym cewników mapujących Abbott/St. Jude) oraz technologii leczenia migotania przedsionków.
    3.W 2024 roku Edwards Lifesciences sprzedał swój cały dział Critical Care (którego fundamentem są technologie monitorowania oparte na dziedzictwie Swana-Ganza) firmie Becton, Dickinson and Company (BD) za kwotę 4,2 mld USD w gotówce.

Jeśli CathAIO przejdzie pomyślnie badania kliniczne na ludziach, jego wartość nie będzie mierzona kosztem produkcji, lecz potencjałem wykupienia go przez jednego z tych graczy w celu uzupełnienia ich portfolio o technologię 3-w-1. Szacuję że sprzedaż czegoś takiego, już z uwzględnieniem ugruntowania się pozycji Medinice na rynku do czasu rozpoczęcia procesu sprzedażowego na CathAIO, może sięgnąć kwot rzędu min.200-500mln$+ (UWAGA - nie jest to wycena Spółki, a TYLKO moje prywatne wyliczenia względem tego urządzenia i innych transakcji referencyjnych). Oczywiście to temat bardzo odległy (szacuję 3-5lat), ale nikt nigdy nie spytał, a chyba warto zagaić Prezesa przy pierwszej sposobności, o ten właśnie produkt z bazy 12 posiadanych projektów.

Niniejszy post został stworzony z dużą pomocą AI i proszę mi nie mieć tego za złe, bo ani nie jestem pracownikiem z branży, ani nie mam czasu na głębsze wertowanie za danymi, ani nikt mi nie płaci za włożony wkład pracy którym się dzielę.

Co do patentu to więcej możecie znaleźć na: https://patents.google.com/patent/US10285648B2/ 

Żeby też nie było niejasności - ten post nie ma na celu nakłonić nikogo do zakupu akcji (bynajmniej nie moich). Ja wiem że mam portfel inwestycyjny wypchany "złotem", a co sobie inny myślą i piszą o Spółce i jej produktach to średnio mnie interesuje.

To tyle. Spokojnego wieczoru.
  • Re: CathAIO - czyli złoto schowane głęboko w szufladzie Autor: ~8844 [89.151.46.*]
    Bardzo fajny post. Czekamy na informacje o innych tego typu systemach (z ich własnych szuflad lub z zewnątrz, o czym prezes wspominał) do rozwoju w kolejnych latach.

Ja bym tylko zwrócił uwagę, że pisanie o 3-5 latach jako długoterminowym horyzoncie to pojęcie względne.

Zacznę od tego, że na rynku modne jest od jakiegoś czasu słowo „backlog”.

Pod ten „backlog” jest pompowanych na rynku wiele spółek. Taki np. SCW pod 80 mln PLN backlogu na lata 2026/2028 i pomimo że spółka do tej pory nie osiągnęła rentowności, to ma kapitalizację prawie 500 mln PLN. Taki CRI jest pod niego pompowany i pomimo że on zwiększa mocno przychody, to nadal jest na ostrym minusie operacyjnym, wykazuje duże straty. Spółka, która już jest w trakcie rozliczania "starych" umów (Piast, mikroglob, camila) nie potrafi osiągać rentowności, a o nowych poważnych kontraktach ani widu, ani słychu. CRI ma obecnie wartość 1.7 Mld pln .

I teraz dochodzimy do ICE ( o wartosci ok 350 m pln ) i jego Backlogu. Prezes wspomniał (to bardzo istotna kwestia), ze AC moze mieć umowę do 2027 roku ( zakładam ,że do końca 2027 a nie 2026). Czyli na lata 2026/2027 powinniśmy mieć Backlog złozony z 3 komercjalizacji CC, PP, AC o sumarycznej wartości ? Może nawet 1 mld +, to bedzie zależalo od wielkości umowy CC i AC( i tego jaka ona będzie , tu wybitnie moze pójść dodatkowo dlugoterminowy partnering podziału dochodów, tak jak jest często z grami pomiedzy deweloperem a wydawcą). I teraz jeśli kolejne projety + MiniMax wchodziłyby do komercjalizacji w latach 2028/2010 ( czyli 3-5 lat), to by oznaczalo ciągłość operacyjną. To by oznaczało duże przychody w kolejnych latach ( po komercjaluzavj CC , PP, AC) z innych projektów, to by oznaczało duze zyski w kolejnych latach. Co najważniejsze to by oznaczało ciągłość wypłacanych olbrzymich dyvidend począwszy od 2027 roku, szczegolnie dla tych inwestorow ktorzy mają akcje w okolicach 10 pln , ale i dla tych ktorzy mają np w przedziale 30-40 pln .

To jest prawdziwy potencjał ICE, ktorego zapewne wielu nadal nie ogarnia, a ktory nadal jest wart śmieszne 350 mln pln. Ta spółka od 2026 moze generowac potezne NIE CYKLICZNE zyski, a od 2027 może wypłacać potęzne dywidendy swoim skcjonariuszom COROCZNIE.
  • Re: CathAIO - czyli złoto schowane głęboko w szufladzie Autor: ~Góru [109.243.247.*]
    Kilka kamyczków do Twojego ogródka:
    - backlog na Medi to chyba podajesz w $ i liczysz dla projektów rozwijanych. Jeśli tak to trochę za duży. Natomiast cały backlog posiadanych projektów to jest bardzo grubo powyżej 1mld$,
    - kiedyś przedstawię kolejne urządzenia z "drugiego szeregu",
    - 3-5 lat to dla większości polskich inwestorów indywidualnych niedopuszczalnie długi horyzont czasowy, dlatego tak to ująłem,
    - Mini-Max, według słów Prezesa, też ma być sprzedany, najprawdopodobniej do Amerykanów od listu intencyjnego,
    - uważam że przez najbliższe 2 lata odbędzie się sprzedaż 4 urządzeń, zgodnie ze słowami Prezesa. W kolejnych latach kasę Spółki będą zasilać mniejsze środki z kamieni milowych i mam nadzieję zysków ze sprzedaży AtriClampa, może MiniMaxa, a kolejne duże sprzedaże a tym samym sowite dywidendy to odleglejszy termin. Niemniej, znowu - zgodnie ze słowami Prezesa, po pierwszej sprzedaży Spółka powinna stać się dochodowa, a to zupełnie zmieni optykę oceny Spółki.
  • Re: CathAIO - czyli złoto schowane głęboko w szufladzie Autor: ~8844 [89.151.46.*]
    Ja piszę o 1 MLD pln + oczywiscie ten plus moze oznaczać ogromne widełki.
  • Re: CathAIO - czyli złoto schowane głęboko w szufladzie Autor: ~Góru [109.243.247.*]
    No to nie - backlog na te 4 urządzenia obecnie rozwijane, licząc w złotówkach, jest sporo powyżej 1mld zł
  • CATH JAJO ŚWIĄTECZNE. Autor: oliwiazfanclubupanagoru [185.244.139.*]
    Przypadkiem wpadłam na świąteczne CATHJAJO próbując się przedrzeć na forum do przełomu września i października i zobaczyć co się działo tutaj,bo to wtedy pierwszy raz się pokazał short na spółce. Wracając do meritum ,o takie posty prosiłam jako nowa akcjonariuszka na longa I które też objasnią istotę spółki.
[x]
MEDINICE -1,72% 57,00 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.