Nie wiem czy orientujesz się geograficznie gdzie Jastrzębska ma kopalnie gdzie KGHM inne rejony inne wydobycie jedna to kopalnia metanowa KGH prowadzi eksploatację za pomocą maszyn spalinowych inna technika tam ścianowa w KGH komorowa filarowa z ugięciem stropu zbyt dużo różnic zbyt daleko od siebie Zagłębie nie potrzebuje węgla koksującego więc raczej nie realne ale PL wszystko możliwe
Jestem tego samego zdania i przerzucam trochę kapitału z KGHM na jsw wrazie gdyby naprawdę Rząd wpadł na wspaniały pomysł połączenia tych dwóch spółek skarbu państwa.
Nie wiem czy sie orientujesz, gdzie jest Lubin centrala KGHM, a gdzie Chile, USA, Kanada. Jakoś to KGHM nie przeszkadza. zarządzać oddziałami na drugiej stronie planety Ziemia. Dolny Śląsk, czy Górny Śląsk , to ciągle Śląsk. Dystans minimalny. KGHM, na początek spadki ? Niewykluczone. Ale na JSW zrobi zloty interes kupując akcje niezadłużonej firmy surowcowej w dole cyklu koniunkturalnego. Posprząta mafie, przeniesie sprzedaż i zakupy do swojej centrali, zostawi tylko dyrektorów na 4 kopalniach. I zwrot kilkukrotny w rok lub dwa na akcjach. Budowa kopalni 10 lat, green field... ? To sie tak opłaca jak Chile, Kanada, i USA. Sprzedałbym oddziały zagraniczne i zrobił wszystko, aby przejąć za ta kase JSW, w sąsiedztwie. POTĘGA, monopol koksowy oraz miedziowy, srebrowy, jedyna rezerwa Europy w razie pogorszenia sytuacji handlowej.
w polityce wszystko jest możliwe, nawet najbardziej nieuzasadnione ekonomicznie decyzje. mogą zrobić np. Polską Grupe Wydobywczą... wiesz ile nowych stołków do obsadzenia może powstać?
KGHM prowadzi biznes odkrywkowych kopalni miedzi na dwóch kontynentach, czy mu by się spinał biznes typowo koksowego to trudno powiedzieć, taka plotka może być karta przetargowa ze zwiazkami