• Data Center Korbank - o to toczy się gra Autor: inwestorex_gpw [83.168.77.*]
    Jakby ktoś nie wiedział, czym jest obecnie Korbank:
    Już abstrahując od operatora TV (który obecnie jest core biznesem), uważam, że główna wartość drzemie tu w data center.
    W obliczu ogromnego zapotrzebowania na moc obliczeniową, Korbank ma gotowy projekt, który może być łakomym kąskiem dla większego gracza.
    Wystarczy wejść na stronę k.pl i tam jest wszystko podane na tacy.
    Ja się nie do końca na tym znam, ale:
    Podają, że mają 400 szaf kolokacyjnych.
    Podobno we Wrocławiu średni przychód z takiej szafy może wynosić 8 tys. zł (chatgpt podaje 7,5-8,5 tys).
    Nie wiemy, jakie mają obłożenie, ale zakładając docelowo 80%, czyli 320 szaf, daje to 320 x 8 tys. zł = 2,56 mln zł miesięcznie.
    Rocznie jest to ok. 30 mln zł.
    EBITDA zakładam ok. 50% (dobrze zarządzane DC maja 45-60%)
    Mnożniki w tej branży to 8-14x EBITDA, więc w tym przypadku sama wartość data center to 120-210 mln zł.

Zapraszam do dyskusji, bo może czegoś nie uwzględniłem.

• Re: Data Center Korbank - o to toczy się gra Autor: ~OO [86.11.60.*]
    Zgadzam sie w 100%
    Uczciwa wycena tp 25-50PLN za akcje ( blizej 50 moim zdaniem niz 25 ).
    Oczywiscie problem jest New Connect i mala plynnosc.
    Ale jak ruszy to bedzie szybko.
  • Re: Data Center Korbank - o to toczy się gra Autor: ~Darusuk [31.94.26.*]
    Chyba was mocno poniosło. To że spółka jest niedowartościowana to na pewno ale to wina polityki spółki, prezes - głównego udziałowca itp. Będzie dzielenie się zyskiem lub skup akcji to będą i wzrosty.
    Możliwe iż nastąpi to już w tym roku.
    Pozdro
  • Re: Data Center Korbank - o to toczy się gra Autor: inwestorex_gpw [83.168.77.*]
    To co pisałem powyżej to szacunki i prognozy, bo nie wiemy, jakie obecnie jest faktyczne wykorzystanie data center. Bardziej chodziło mi o przypomnienie, że Korbank oprócz operatora TV i dostawcy internetu staje się też dostawcą usług chmurowych.
    Wg mnie (porównując z transakcją z ubiegłego roku przejęcia Internet Union) sama część TV+Internet to min. 100 mln zł (myślę, że mogą z 8-10 mln zł zysku netto zrobić w 2025), a do tego dochodzi Data Center, o czym mowa wyżej.
    Zerknijcie na przychody - tu od 2009 roku nie zdarzyło się, żeby przychody RdR spadły, najczęściej jest to stabilny wzrost o średnio 10% rocznie.
    10 lat temu zyski były tu na poziomie 300-600 tys. zł rocznie, obecnie to jest 4-8 mln zł (pomimo sporych inwestycji).

Ale fakt - głównemu akcjonariuszowo na kursie raczej nie zależy, bo wycena moim zdaniem nie odzwierciedla wartości spółki.

• Re: Data Center Korbank - o to toczy się gra Autor: ~Darusuk [31.94.26.*]
    Tylko że data Centre już jakiś czas temu uruchomiono i brak widocznego wpływu na wyniki póki co. Tak jak pisałem dzielenie się zyskiem, skup akcji itp dopiero dają jakiś impuls wzrostowy. Spółka mogłaby wypłacić nawet 8zl na akcję.
  • Re: Data Center Korbank - o to toczy się gra Autor: ~aaaa [79.185.128.*]
    nie ma takiej potrzeby, tutaj inwestujesz w aktywa. C/WK w okolicach 1 to nie jest normalna wycena takiej spółki i gdyby właściciele postanowili sprzedać to za znacznie więcej. ale nie sprzedadzą teraz, gdy wchodzą na zupełnie nowy poziom...
  • Re: Data Center Korbank - o to toczy się gra Autor: inwestorex_gpw [185.5.218.*]
    Korbank wchodzi w AI Factory
    https://biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy/korbank-sa-12026-informacja-o-wyniku-oceny-wniosku-o-dofinansowanie-w-ramach
  • Re: Data Center Korbank - o to toczy się gra Autor: ~Max [104.28.45.*]
    Słaba reakcja rynku na info .
  • Re: Data Center Korbank - o to toczy się gra Autor: ~max [89.228.97.*]
    Dochodzę do wniosku ze takie spółki nie powinny byc notowane na rynku, 500 akcjami kurs -20%,zero obrotów,brak dywidendy lub skupu akcji,spólka nic nie dba o drobnego inwestora .
[x]
KORBANK -1,05% 9,40 2026-05-13 16:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.