Jakby ktoś nie wiedział, czym jest obecnie Korbank: Już abstrahując od operatora TV (który obecnie jest core biznesem), uważam, że główna wartość drzemie tu w data center. W obliczu ogromnego zapotrzebowania na moc obliczeniową, Korbank ma gotowy projekt, który może być łakomym kąskiem dla większego gracza. Wystarczy wejść na stronę k.pl i tam jest wszystko podane na tacy. Ja się nie do końca na tym znam, ale: Podają, że mają 400 szaf kolokacyjnych. Podobno we Wrocławiu średni przychód z takiej szafy może wynosić 8 tys. zł (chatgpt podaje 7,5-8,5 tys). Nie wiemy, jakie mają obłożenie, ale zakładając docelowo 80%, czyli 320 szaf, daje to 320 x 8 tys. zł = 2,56 mln zł miesięcznie. Rocznie jest to ok. 30 mln zł. EBITDA zakładam ok. 50% (dobrze zarządzane DC maja 45-60%) Mnożniki w tej branży to 8-14x EBITDA, więc w tym przypadku sama wartość data center to 120-210 mln zł.
Zapraszam do dyskusji, bo może czegoś nie uwzględniłem.
Zgadzam sie w 100% Uczciwa wycena tp 25-50PLN za akcje ( blizej 50 moim zdaniem niz 25 ). Oczywiscie problem jest New Connect i mala plynnosc. Ale jak ruszy to bedzie szybko.
Chyba was mocno poniosło. To że spółka jest niedowartościowana to na pewno ale to wina polityki spółki, prezes - głównego udziałowca itp. Będzie dzielenie się zyskiem lub skup akcji to będą i wzrosty.
Możliwe iż nastąpi to już w tym roku.
Pozdro
To co pisałem powyżej to szacunki i prognozy, bo nie wiemy, jakie obecnie jest faktyczne wykorzystanie data center. Bardziej chodziło mi o przypomnienie, że Korbank oprócz operatora TV i dostawcy internetu staje się też dostawcą usług chmurowych. Wg mnie (porównując z transakcją z ubiegłego roku przejęcia Internet Union) sama część TV+Internet to min. 100 mln zł (myślę, że mogą z 8-10 mln zł zysku netto zrobić w 2025), a do tego dochodzi Data Center, o czym mowa wyżej. Zerknijcie na przychody - tu od 2009 roku nie zdarzyło się, żeby przychody RdR spadły, najczęściej jest to stabilny wzrost o średnio 10% rocznie. 10 lat temu zyski były tu na poziomie 300-600 tys. zł rocznie, obecnie to jest 4-8 mln zł (pomimo sporych inwestycji).
Ale fakt - głównemu akcjonariuszowo na kursie raczej nie zależy, bo wycena moim zdaniem nie odzwierciedla wartości spółki.
Tylko że data Centre już jakiś czas temu uruchomiono i brak widocznego wpływu na wyniki póki co. Tak jak pisałem dzielenie się zyskiem, skup akcji itp dopiero dają jakiś impuls wzrostowy. Spółka mogłaby wypłacić nawet 8zl na akcję.
nie ma takiej potrzeby, tutaj inwestujesz w aktywa. C/WK w okolicach 1 to nie jest normalna wycena takiej spółki i gdyby właściciele postanowili sprzedać to za znacznie więcej. ale nie sprzedadzą teraz, gdy wchodzą na zupełnie nowy poziom...
Dochodzę do wniosku ze takie spółki nie powinny byc notowane na rynku, 500 akcjami kurs -20%,zero obrotów,brak dywidendy lub skupu akcji,spólka nic nie dba o drobnego inwestora .