Jak tłumaczy Polska Agencja Prasowa, zaakceptowany przez Komisję Europejską polski plan narodowy, dotyczący wydatkowania pieniędzy na obronność z programu SAFE, zakłada dofinansowanie 139 projektów na kwotę 43,7 mld euro. Przy obecnym kursie jest to równowartość niecałych 184 mld zł.
Zobaczymy. Myk jest taki, że PGZ ma nadal niezrealizowany kontrakt z 2024 na 300tys szt i będzie go ciągnął aż do 2029. A jakie jest zapotrzebowanie na 155, wszyscy wiemy.
Ze zlecaniami to ja wątpię by był problem jak dowiozą. Temat raczej dotyczy tego, czy dostaną bilety NBP od SAFE i tutaj obawiam się, że z jakiegoś powodu przejdzie im koło nosa. Oby się jednak moje przeczucie w guano obróciło.
To ogromny sukces i realny zastrzyk środków na inwestycje w polski przemysł obronny. 44 mld euro trafi do Polski na rozwój nowoczesnych projektów obronnych realizowanych przez spółkę Skarbu Państwa Polska Grupa Zbrojeniowa SA, jak i polskie firmy prywatne. To oznacza nowe fabryki amunicji 155 mm, rozwój systemów takich jak #NAREW, a także technologie, które wzmocnią naszą obronę na lata.
Realizujemy potężne projekty, od programu #NAREW po budowę fabryk amunicji 155 mm. To jest kwestia bezpieczeństwa Polski, dlatego wiemy, że te fabryki muszą powstać jak najszybciej. Jestem przekonany, że dzięki tym środkom, osiągniemy zakładane cele i znacząco wzmocnimy bezpieczeństwo państwa - podkreślił minister Wojtek Balczun.
Analizuję sobie właśnie ten post z FB MAPu. Zwłaszcza te słowa "nowe fabryki amunicji". PGZ na nowe fabryki dostał kasę, ale przecież z FIKu, a nie z SAFE. Medialny bełkot, czy może MAP rzeczywiście ma w planach budowę nowych fabryk. Albo inwestycję w już istniejące projekty, jak Niewiadów.
Spekulować można w różne strony ale w wywiadach widać, że GN ciągle narzeka na brak współpracy z państwem. To nie świadczy o dobrych stosunkach, nie wiem jakie są tego powody ale państwo zapewne je zna skoro jest jak jest. Innymi słowy, wiem czego nie wiemy. Niedługo się dowiemy czy dostaną dotacje z safe, jeśli nie to ta informacja pośrednio rozwieje wiele wątpliwości w tej materii a z pewnością podniesie wiele innych.