• SAFR Autor: ~RETROS [109.243.64.*]
    Jak tłumaczy Polska Agencja Prasowa, zaakceptowany przez Komisję Europejską polski plan narodowy, dotyczący wydatkowania pieniędzy na obronność z programu SAFE, zakłada dofinansowanie 139 projektów na kwotę 43,7 mld euro. Przy obecnym kursie jest to równowartość niecałych 184 mld zł.
  • Re: SAFR Autor: ~Mroczny [81.95.192.*]
    Projekty państw zatwierdzone, niedługo w europejską zbrojeniówkę popłynie strumień kasy
  • Re: SAFE Autor: ~lisek [188.146.136.*]
    jutro zbrojeniówka rusza
  • Re: SAFR Autor: ~Tymczasowy1997 [178.235.183.*]
    Istnieje gdzieś publicznie lista projektów, które były objęte wnioskiem do KE? Znalazłem jedynie info, że było ich 139.
  • Re: SAFR Autor: ~Marian [37.31.12.*]
    Potencjalne : Szacuje się, że nawet 89% polskiej alokacji trafi do Pgz
    Mówimy tu przede wszystkim o następujących firmach prywatnych:Grupa WB (WB Electronics). Teldat Lubawa Hertz systems zremb. a MY. Gdzie ??
    Może jako podwykonawcy P G Z bo takie coś jeszcze znalazłem ?? Ktoś coś więcej znalaz?
  • Re: SAFR Autor: ~PanJan [80.238.97.*]
    Lubiński dał Kasi do zrozumienia, że państwo ma ich w głębokim poważaniu. Ja bym się nie nastawiał na kawałek tortu ale obym się mylił.
    Nie Kasi tylko „jasno” :)
    Kasia to może jemu dała :)
    Zobaczymy. Myk jest taki, że PGZ ma nadal niezrealizowany kontrakt z 2024 na 300tys szt i będzie go ciągnął aż do 2029. A jakie jest zapotrzebowanie na 155, wszyscy wiemy.
  • Re: SAFR Autor: ~Tymczasowy1997 [178.235.183.*]
    Podzlecenie do Niewiadowa żeby realizować swój plan rozbudowy fabryk 155 do 2027?
    Coś w tym może być.
    Ze zlecaniami to ja wątpię by był problem jak dowiozą. Temat raczej dotyczy tego, czy dostaną bilety NBP od SAFE i tutaj obawiam się, że z jakiegoś powodu przejdzie im koło nosa. Oby się jednak moje przeczucie w guano obróciło.
    To ogromny sukces i realny zastrzyk środków na inwestycje w polski przemysł obronny. 44 mld euro trafi do Polski na rozwój nowoczesnych projektów obronnych realizowanych przez spółkę Skarbu Państwa Polska Grupa Zbrojeniowa SA, jak i polskie firmy prywatne. To oznacza nowe fabryki amunicji 155 mm, rozwój systemów takich jak #NAREW, a także technologie, które wzmocnią naszą obronę na lata.

Realizujemy potężne projekty, od programu #NAREW po budowę fabryk amunicji 155 mm. To jest kwestia bezpieczeństwa Polski, dlatego wiemy, że te fabryki muszą powstać jak najszybciej. Jestem przekonany, że dzięki tym środkom, osiągniemy zakładane cele i znacząco wzmocnimy bezpieczeństwo państwa - podkreślił minister Wojtek Balczun.

Analizuję sobie właśnie ten post z FB MAPu. Zwłaszcza te słowa "nowe fabryki amunicji". PGZ na nowe fabryki dostał kasę, ale przecież z FIKu, a nie z SAFE. Medialny bełkot, czy może MAP rzeczywiście ma w planach budowę nowych fabryk. Albo inwestycję w już istniejące projekty, jak Niewiadów.
    Spekulować można w różne strony ale w wywiadach widać, że GN ciągle narzeka na brak współpracy z państwem. To nie świadczy o dobrych stosunkach, nie wiem jakie są tego powody ale państwo zapewne je zna skoro jest jak jest. Innymi słowy, wiem czego nie wiemy. Niedługo się dowiemy czy dostaną dotacje z safe, jeśli nie to ta informacja pośrednio rozwieje wiele wątpliwości w tej materii a z pewnością podniesie wiele innych.
  • Re: SAFR Autor: ~Alfie [77.23.252.*]
    Nie dostaną od naszego państwa, to dostaną od innego. Nie tylko do nas trafiają te gigantyczne środki.
[x]
NIEWIADOW 1,06% 19,15 2026-05-07 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.